Kategória: Sörstílusok

Fahordóban érlelt sör

A fahordóban érlelés egy hagyományos gyártási mód, amelyet a nagy sörfőzdék ritkán alkalmaznak, és akkor is általában csak különleges termékeknél. Manapság egyre népszerűbbé vált Amerikában, ahol a kézműves söröket új, jellegzetes formába szeretik önteni a serfőzők. Habár más fából készült hordók is alkalmazhatók a hagyomány szerint a tölgyfahordó az igazi.

Egyéb füstös sör

👃 Illat Az alapsör illatának (pl. erős porter) és a felhasznált füstös maláta keltette füstös illatnak kellemes egyensúlyt kell alkotnia. Az alapsör és a füst jellege, intenzitása is…

Klasszikus füstös sör

A sör eredetileg Bajorországi frank területen található Bamberg nevű városka történelmi specialitása. A bükkfával füstölt malátát itt Märzen típusú félbarna ászok készítésére használják. A füstös karakter, változó a malátakészítéskor alakul ki, némelyik főzde maga készíti a füstölt malátáját.

Karácsonyi/téli sörök

Megfigyelhető, hogy a gazdag ízvilágú, magasabb alkoholtartalmú söröket főként a téli, hideg napokon fogyasztjuk. Sok főzde ezért olyan szezonális söröket készít erre az időszakra, amely sötétebb, erősebb, gyakran fűszeres és jellemzően karakteresebb a többi sörüknél. A fűszerek használata az amerikaiakra és a belgákra jellemző, a németek és az angolok nemigen használják.

Fűszeres, Gyógynövényes, Zöldséges sör

👃 Illat A hozzáadott fűszer(ek), gyógynövény(ek), gyümölcs(ök) (továbbiakban fűszer) aromáinak észrevehetőnek kell lenniük, bár meg kell jegyeznünk, hogy némelyik fűszer illata erősebb, jobban megkülönböztethető (gyömbér, fahéj) mint mások…

Gyümölcsös sör

👃 Illat Éreznünk kell a hozzáadott gyümölcs(ök) aromáit, bár meg kell jegyeznünk, hogy némelyik gyümölcs illata erősebb, jobban megkülönböztethető (meggy, málna) mint mások, (eper, áfonya) így a gyümölcs…

Amerikai árpabor

Általában a legerősebb sör, melyet egy sörfőzde kínálhat, és az elmúlt pár évben már az évjárat megjelölésével kerül forgalomba. Mielőtt a polcokra kerülhetne már jelentős érlelésen megy keresztül. Gyakran kínálják a téli, vagy karácsonyi szezonban.

Angol árpabor

Általában a legerősebb sör, melyet egy sörfőzde kínálhat, és az elmúlt pár évben már az évjárat megjelölésével kerül forgalomba. Mielőtt a polcokra kerülhetne már jelentős érlelésen megy keresztül. Gyakran kínálják a téli, vagy karácsonyi szezonban.

Old ale

Hagyományos angol sörtípus, melyet az átlagosnál magasabb hőmérsékleten cefréznek, hogy kevésbé erjedjen le. Az elsődleges erjedés végeztével a hagyományos porterekhez hasonlóan a sörfőzdében érlelik tovább. A hosszú érlelés gyakran nyomot hagy a sörben (tejsav, oxidáció, brett, bőr). Általában frissebb sörökkel keverve fogyasztják, de gyakran önmagában is. A „winter warmer” egy modernebb változata a stílusnak, malátásabb, testesebb, gyakran sötétebb, amit a főzde a téli időszakban dob piacra.

Erős sötét belga

👃 Illat Összetett aroma, gazdag malátás édességgel. Az észterek és az alkohol számottevő, enyhétől mérsékelt fűszeresség jellemzi. A malátaillat gazdag és erős, „müncheni-jellegű” is lehet gyakran karamelles, pirítós,…