👃 Illat
Sokféle aroma elképzelhető, de leggyakrabban karácsonyi süteményekre, mézeskalácsra, angol karácsonyi pudingra, fenyőfára vagy forralt borra emlékeztető illatokat kell keresnünk. Minden olyan kombinációja elfogadott az illatanyagoknak, mely a karácsonyi ünnepekre emlékeztet. Az alapsör gyakran malátás jellegű, melyhez jól illenek a fűszerek és egyéb összetevők. A hozzáadott cukroknak is érezhető sokszor az aromája, ilyen a méz, melasz, juharszirup stb. A komlóaroma gyakran hiányzik vagy nagyon gyenge vagy pedig enyhén fűszeres. Némely gyümölcsös karakter (citrusok, aszalt gyümölcs, mazsola) elfogadott. Az alkoholos karakter megtalálható némelyikben, de mindig visszafogott. Az illatok összetettek, harmonikusak, csalogatóak és kellő egyensúlyban vannak egymással.
👀 Megjelenés
Közepes borostyántól a nagyon sötét barnáig terjed a színe, a sötétebb a gyakori. Általában tiszta, de a sötétebb változatok opálosak is lehetnek. Némi zavarosság elfogadott (chill-haze). Jellemzően szép formás habja van, mely a piszkos fehértől a cserszínűig terjed.
👅 Íz
Többféle értelmezés is lehetséges, engedjünk teret a sörfőző kreativitásának addig, amíg az elkészült sör érezhetően kiegyensúlyozott, fűszeres jellegű. Tipikus karácsonyi fűszerek jellemzik, leggyakrabban karácsonyi süteményekre, mézeskalácsra, angol karácsonyi pudingra, fenyőfára vagy forralt borra emlékeztetnek. A fűszereknek és az esetleges cukroknak illeszkednie kell az alapsörhöz, és fontos, hogy valami pluszt adjanak. Gazdag malátás, malátásan édes ízek a gyakoriak, melyekben karamelles, toast-os, diós és csokis jegyeket figyelhetünk meg. Aszalt gyümölcsöt vagy szárított gyümölcshéjat tartalmazhat: mazsola, szilva, füge, szárított narancs vagy citromhéj. Nem kötelező jelleggel, de jól megkülönböztethető ízeket kaphat némelyik cukortól, ilyen a méz, melasz, barnacukor stb… Enyhe fenyős, gyantás karakter elfogadott. A sokféle különleges adalékanyagnak illenie kell az alapsörhöz és egyensúlyban kell lennie vele, nem szabad, hogy uralják a sört. A komlókeserűség és a komlóíz általában visszafogott, így nem ütközik a fűszerekkel, speciális összetevőkkel. Általában testes, édes, kellemes és gyakran érezni némi alkoholos ízt. Pörkölt malátás karakter ritka, megáll a csokis jellegnél.
👄 Kortyérzet
Sokféle variáció lehetséges. Általában közepesen testes, testes, gyakran jellemzi némi malátás „nyúlósság”. Mérsékelten alacsonytól mérsékelten magas szénsav. Gyakran meleg, érett, alkoholos jellegű, de nem lehet túl erős. Nem kell túl erősnek lenniük, hogy alkoholos melegséget tapasztaljunk.
🤔 Összbenyomás
Erős, sötét, fűszeres sör, amely gyakran igen testes és felmelegíti az embert a hideg, téli napokon.
⌛️ Történelem
Megfigyelhető, hogy a gazdag ízvilágú, magasabb alkoholtartalmú söröket főként a téli, hideg napokon fogyasztjuk. Sok főzde ezért olyan szezonális söröket készít erre az időszakra, amely sötétebb, erősebb, gyakran fűszeres és jellemzően karakteresebb a többi sörüknél. A fűszerek használata az amerikaiakra és a belgákra jellemző, a németek és az angolok nemigen használják.
📝 Megjegyzések
A jó karácsonyi sörnél a kulcs a kiegyensúlyozottság. A különleges hozzávalóknak illeniük kell az alapsörhöz és nem szabad túlságosan tolakodónak lenniük. A sörfőzőnek tudnia kell, hogy némely fűszerek és sörök jól illenek egymáshoz, míg mások kevésbé. Ha az alapsörnek alkategóriát adtak meg, azt illatában és ízében is be kell tudnunk azonosítani. Az angol típusú „Winter Warmer” általában nem tartalmaz fűszert, így az Old Ale kategóriába kell sorolni. Belga típusú különleges sörök a 16E, különleges belga sörök kategóriába tartoznak.
🌽 Összetevők
Általában ale, bár néha sötét, erős ászok sörre épül. A fűszerek kötelezőek, gyakran a karácsonyi ízekre emlékeztetnek, (szegfűbors, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér) de bármilyen kombináció elfogadott, a lényeg a bátorságon, kreativitáson van. Szárított gyümölcshéjat ( narancs, citrom) gyakran használnak, de más gyümölcs is előfordulhat benne kis mennyiségben. Sokféle kristálymalátát tartalmazhat, főleg azokat melyek aszalt gyümölcsös, karamelles ízeket, aromákat eredményeznek. Gyakran adnak hozzá melaszt, barnacukrot, invert cukrot, mézet, juharszirupot stb…
Alap statisztikák
OG, FG, IBU, SRM és ABV főleg az alapsörtől függ. Az alkoholtartalom általában 6% feletti és jellemzően sötét színű sörökről beszélünk.
🍻 Kereskedelmi példák
- Anchor Our Special Ale
- Harpoon Winter Warmer
- Weyerbacher Winter Ale
- Nils Oscar Julöl
- Goose Island Christmas Ale
- North Coast Wintertime Ale
- Great Lakes Christmas Ale
- Lakefront Holiday Spice Lager Beer
- Samuel Adams Winter Lager
- Troegs The Mad Elf
- Jamtlands Julöl