KategĂłria: Bak

JĂ©gbak

A hagyományos kulmbachi specialitást a duplabak lefagyasztáséval és a jég eltávolításával készítik, így koncentrálják az ízeket és az alkoholt.

Duplabak

Egy bajor specialitás, amit először Münchenben főztek, a Pálos Szent Ferenc szerzetesek. A történelmi verziók kevésbé jól leerjesztettek, mint a modernek, édesebbek és alacsonyabb alkoholtartalmúak voltak (ezért is tekintették “folyékony kenyérnek” a szerzetesek). A “doppel (dupla) bak” kifejezés a müncheni sörivóktól ered. Sok duplabak neve az “-ator” végződéssel fejeződik, ami a prototípusnak tekinthető Salvatorra utal, és a népszerűségét igyekszik meglovagolni.

Hagyományos bak sör

Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is.

Világos bak/Maibock

Viszonylag friss fejlesztés, a többi bakokkal összehasonlítva. A tavaszi, májusi időszakban verték csapra.