JĂ©gbak
A hagyományos kulmbachi specialitást a duplabak lefagyasztásĂ©val Ă©s a jĂ©g eltávolĂtásával kĂ©szĂtik, Ăgy koncentrálják az Ăzeket Ă©s az alkoholt.
A hagyományos kulmbachi specialitást a duplabak lefagyasztásĂ©val Ă©s a jĂ©g eltávolĂtásával kĂ©szĂtik, Ăgy koncentrálják az Ăzeket Ă©s az alkoholt.
Egy bajor specialitás, amit elĹ‘ször MĂĽnchenben fĹ‘ztek, a Pálos Szent Ferenc szerzetesek. A törtĂ©nelmi verziĂłk kevĂ©sbĂ© jĂłl leerjesztettek, mint a modernek, Ă©desebbek Ă©s alacsonyabb alkoholtartalmĂşak voltak (ezĂ©rt is tekintettĂ©k “folyĂ©kony kenyĂ©rnek” a szerzetesek). A “doppel (dupla) bak” kifejezĂ©s a mĂĽncheni sörivĂłktĂłl ered. Sok duplabak neve az “-ator” vĂ©gzĹ‘dĂ©ssel fejezĹ‘dik, ami a prototĂpusnak tekinthetĹ‘ Salvatorra utal, Ă©s a nĂ©pszerűsĂ©gĂ©t igyekszik meglovagolni.
Észak-NĂ©metországbĂłl, Einbeck városábĂłl származik, ami a Hansa szövetsĂ©g idejĂ©n (14-17. sz.) fĹ‘zĹ‘ központ Ă©s nĂ©pszerű exportĹ‘r volt. A nĂ©v, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárásĂş mĂłdosulásábĂłl származik, Ăgy már csak azután neveztĂ©k Ăgy, miután a sör MĂĽnchenbe Ă©rkezett. A “bak” kecskĂ©t is jelent a nĂ©met nyelvben, Ă©s Ăgy gyakran használják logĂłkban Ă©s reklámokban is.
Viszonylag friss fejlesztĂ©s, a többi bakokkal összehasonlĂtva. A tavaszi, májusi idĹ‘szakban vertĂ©k csapra.
Nothing left to load.