👃 Illat
Mérsékelttől erős maláta illat, gyakran enyhén pirított és gyengén melanoidines. Legfeljebb mérsékelten alacsony nemes komló illat, gyakran fűszeres felütésekkel. Tiszta. Nem diacetiles. A gyümölcsös észtereknek alacsonynak, észrevehetetlennek kell lennie. Kevés alkoholos jelleg felfedezhető. Lehet egy kevés DMS illata a pilzeni malátától.
👀 Megjelenés
Sötét aranytól a világos borostyánig. Az ászokolás jó tisztaságot ad. Nagy, krémes, tartós fehér hab.
👅 Íz
A kontinentális európai világos malátáknak köszönhetően gazdag malátaíz dominál (pilzeni maláta íz némi pirított jelleggel és/vagy melanoidines ízekkel). Legfeljebb kevés karamell. A pilzeni malátától enyhe DMS íze lehet. Legfeljebb mérsékelt nemes komló íz. Kevés fűszeres, vagy borsos jellege lehet a komlótól és/vagy alkoholtól. Mérsékelt komlókeserűség (egyensúlyosabb, mint más bakok). Tiszta, nincs gyümölcsös észter, vagy diacetil. Jól leerjesztett, nem túl édes, mérsékelten száraz befejezéssel, amiben a maláta és a komló is megmarad.
👄 Kortyérzet
Közepesen testes. Mérsékelttől mérsékelten magas szénsav. Lágy és tiszta, nem fanyar és kesernyés. Kevés alkoholos melegség megengedett.
🤔 Összbenyomás
Viszonylag világos, erős, malátás ászok sör. Úgy tervezték, hogy színtelen és a túl erős színű között lavírozzon. A komlókaraktere jobban előtűnik, mint más bakokban.
Történelem
Viszonylag friss fejlesztés, a többi bakokkal összehasonlítva. A tavaszi, májusi időszakban verték csapra.
📝 Megjegyzések
Úgy is gondolhatunk rá, hogy a hagyományos bak világos verziója, vagy a müncheni világos erősre főzött verziója. Annak ellenére, hogy meglehetősen malátás, a hagyományos bak sörökhöz képest világosabb és a maláta ízek is visszafogottabbak. Szárazabb, komlósabb és keserűbb lehet, mint a hagyományos típus. A komló kompenzálja az alacsonyabb szintű melanoidineket. Vannak, akik vitatják, hogy a helles (világos) és a maibock ugyanazt a sörtípust jelent. Szerintük a Maibock fesztivál sör, ami a típus felső határait súrolja komlózásban és színben. A gyümölcsösség a müncheni malátából származhat, nem pedig az élesztő termelte a fermentáció alatt.
🌽 Összetevők
Az alapot a pilzeni és/vagy bécsi maláta adja, kevés müncheni malátával karaktert adva (habár sokkal kevesebbet, mint a hagyományos baksörben). Nincs malátázatlan kiegészítő. Nemes komlók. Lágy víz javasolt az érdes ízek elkerülése végett. Tiszta ászok élesztő. Dekokciós cefrézés a tipikus, de a főzési idő kevesebb, mint a hagyományos bakoknál, elkerülve így a színmélyülést.
Alap statisztika
OG: 1.064 – 1.072
IBU: 23 – 35
FG: 1.011 – 1.018
SRM: 6 – 11
ABV: 6.3 – 7.4%
🍻 Kereskedelmi példák
- Ayinger Maibock
- Mahr’s Bock
- Hacker-Pschorr Hubertus Bock
- Capital Maibock
- Einbecker Mai-Urbock
- Hofbräu Maibock
- Victory St. Boisterous
- Gordon Biersch Blonde Bock
- Smuttynose Maibock