Különleges Belga sör
Egyedi söröket előállító, független belga sörfőzdék, melyek helyi népszerűségnek örvendenek, de kevésbé ismertek a régiójukon kívül. Sokan kultikus címet is elnyertek és ma már meghatározó mennyiséget exportra szállítanak.
Egyedi söröket előállító, független belga sörfőzdék, melyek helyi népszerűségnek örvendenek, de kevésbé ismertek a régiójukon kívül. Sokan kultikus címet is elnyertek és ma már meghatározó mennyiséget exportra szállítanak.
A neve szó szerint azt jelenti: „sör megtartásra vagy ászokolásra”. A hagyományos kisipari, vidéki ale észak-Franciaországban készül kora tavasszal, és hideg pincékben tárolják, hogy aztán melegebb időben fogyaszthassák. Manapság már egész évben készül. A saison-hoz kapcsolódóan annyi a különbség, hogy a biére de garde egy kerekebb, gazdagabb, édesebb, malátásabb, pincés-jellegű sör, melyből hiányzik a Saison fűszeressége és a fanyarsága.
A szezonális, nyári ale Belgium francia ajkú területén, Wallonia-ban készül. Eredetileg a hideg szezon végétől egészen a melegebb, lehűlés előtti hónapokig főzik. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy hónapokig eltartható legyen, de annyira nem, hogy kiegyensúlyozatlan legyen; frissítőnek kell lennie a nyári melegben. Manapság már egész évben készítik a kisüzemi sörfőzdék olyan termekben, épületekben, ahol a fajtához (az eredeti vidéki) igazították a körülményeket.
Az 1700-as évekbe visszanyúló tradícióval bíró sörfőzdék készítik, a legjobb söröket a második világháború után tökéletesítették Nagy-Britannia befolyása alatt (a komlókat és az élesztőket értve ez alatt).
400 éves sörstílus, ami kihalt az 50-es években. Később Pierre Celis a Hoegaardennél újraélesztette és azóta folyamatosan nő a népszerűsége.
Nothing left to load.