Különleges Belga sör

👃 Illat

Változó. Leginkább a különböző mennyiségű gyümölcsös észterekben, fűszeres fenolokban és/vagy élesztő eredetű aromákban különböznek. Különböző hozzáadott fűszereket érezhetünk. A komlóillat bármilyen erősségű lehet, akár hidegkomlózott jellegű is. A maláta illat is az alacsonytól a magasig terjedhet, nem feltétlenül az árpából ered, a hozzáadott búzát és rozst is érezhetjük. Néhány példa belga mikrobiális jelleget is mutathat, legfőképpen a brettanomyces – tól és/vagy lactobacillus-tól. Nem diacetiles.

👀 Megjelenés

Változó. A színe a világos aranytól a nagyon sötétig terjedhet. A tisztasága a tisztától a zavarosig terjedhet. Habtartóssága általában jó. Szénsavtartalom közepestől a magasig.

👅 Íz

Változó. Az ízek nagy variációi fordulnak elő ebben a sörben. Malátássága a könnyűtől az egészen gazdagig terjedhet. A komlóíz és keserűség az alacsonytól a magasig terjed. A fűszeres ízek jöhetnek az élesztőtől (fenolos) vagy a hozzáadott fűszerektől. Az ízében megjelenhetnek a nem árpa eredetű gabona ízek, mint búza vagy rozs. Néhány belga mikrobiális jelleget is mutathat, legfőképpen brettanomyces-tól és/vagy lactobacillus-tól. Hozzáadott adalékok íze is megjelenhet, mint karamellizált cukorszirup vagy méz.

👄 Kortyérzet

Változó. Néhány jól leerjesztett, ezért eléggé könnyű testű, míg mások vastagok és gazdagok. A legtöbb mérsékelttől erősen szén-dioxidos. Az erősebb példáknál jól érezhető az alkoholos melegség. A savasságtól szájösszehúzó hatása lehet.

🤔 Összbenyomás

Változó. Ez a kategória széles skálájú belga söröket foglal magába, melyeket valódi kézműves sörfőzők állítanak elő, sokkal inkább fókuszálva arra, hogy egyedit főzzenek, mint a forgalmat növeljék.

⌛️ Történelem

Egyedi söröket előállító, független belga sörfőzdék, melyek helyi népszerűségnek örvendenek, de kevésbé ismertek a régiójukon kívül. Sokan kultikus címet is elnyertek és ma már meghatározó mennyiséget exportra szállítanak.

📝 Megjegyzések

Ez egy gyűjtő kategória, ami minden olyan belga sört tartalmaz, ami nem fér bele az előző kategóriákba. A kategória arra használható, hogy bizonyos söröket klónozzunk (pl. Orval, La Chouffe), így olyan sört készítünk, aminek nincs saját kategóriája, vagy pedig egyedi, kézműves sört főzzünk (pl. erős belga félbarna sör fűszerekkel). A kreativitás az egyetlen korlát ahhoz, hogy nevezzünk ebbe a kategóriába, de a nevezőnek meg kell adni, mi az egyedi a sörben. Ez a kategória lehet az előszobája, a még nem létező BJCP kategóriáknak. Az egyes stílusok, amik ide tartozhatnak:

  • Világos Trappista asztali sör Kézműves világos Kézműves félbarna Kézműves barna
  • Belga stílusú árpabor Trappista Quadrupel
  • Belga fűszeres karácsonyi sörök Belga Stout
  • Belga IPA
  • Erős és sötét saison
  • Gyümölcs alapú Flandria-i vörös/barna

A bíráknak meg kell érteniük a sörfőző szándékát, ahhoz, hogy megfelelően el tudják bírálni a sört. Azok a sörök, amik más belga kategóriákba beférnek, ne szerepeljenek itt.

🌽 Összetevők

Gyógynövényeket és fűszereket is tartalmazhat. Használhatnak nem szokásos malátákat, magokat, de az összetételt meg kell adni, ha ez a kulcs a sörhöz. Adalékokat is tartalmazhat, mint karamellizált cukor, vagy méz. Belga mikrobiális jelleget is mutathat, legfőképpen brettanomyces-től és/vagy lactobacillus-tól. Nem szokásos technológiák, pl., mint összevegyítés is alkalmazható a különleges hatás eléréséhez. A technika alapvetően nem teszi a sört egyedivé, ha nem érezhető a sör jellegében a hatása.

Alap statisztika

OG: változó
IBUs: változó
FG: változó
SRM: változó
ABV: változó

🍻 Kereskedelmi példák

Orval; De Dolle’s Arabier, Oerbier, Boskeun and Stille Nacht; La Chouffe, McChouffe, Chouffe Bok and N’ice Chouffe; Ellezelloise Hercule Stout and Quintine Amber; Unibroue Ephemere, Maudite, Don de Dieu, etc.; Minty; Zatte Bie; Caracole Amber, Saxo and Nostradamus; Silenrieu Sara and Joseph; Fantôme Black Ghost and Speciale Noël; Dupont Moinette, Moinette Brune, and Avec Les Bons Voeux de la Brasserie Dupont; St. Fullien Noël; Gouden Carolus Noël; Affligem Nöel; Guldenburg and Pere Noël; De Ranke XX Bitter and Guldenberg; Poperings Hommelbier; Bush (Scaldis); Moinette Brune; Grottenbier; La Trappe Quadrupel; Weyerbacher QUAD; Bière de Miel; Verboden Vrucht; New Belgium 1554 Black Ale; Cantillon Iris; Russian River Temptation; Lost Abbey Cuvee de Tomme and Devotion, Lindemans Kriek and Framboise, és még sok más.

Scroll to Top