👃 Illat
Élesen savanyú, a savas karakter dominálja. Legfeljebb mérsékelt intenzitású gyümölcsös illat is előfordulhat. A gyümölcsös illat a sör érésével egyre erősödik, és virágos karakter fejlődhet ki benne. Az enyhe Brettanomyces illat szintúgy érezhető. Komló, diacetil és DMS nem érezhető.
👀 Megjelenés
Nagyon halványsárga a színe. Egyaránt lehet tiszta és kissé zavaros is. Nagy, sűrű, fehér habja hamar múlik a savas közeg, alacsony fehérje tartalom és a csekély komlótartalom miatt, azonban mindig elevenen habzó, pezsgőszerű.
👅 Íz
Tisztán kiérezhető tejsavas íz dominál, ami meglehetősen erőteljes is lehet, de nem olyan savas, mint egy Lambic. Kevés kiegészítő kenyér-szerű, gabonás, búza íz is felfedezhető. A komlókeserűség nagyon alacsony. Enyhe brettanomyces karakter az ízben is felfedezhető, ahogy a visszafogott gyümölcsösség is (mind a kettő opcionális). Komló íz, diacetil és DMS nem érezhető.
👄 Kortyérzet
Vékony test, nagyon száraz lecsengéssel. Feltűnően magas szénsavasság. Az alkoholt nem lehet érezni.
🤔 Összbenyomás
Egy igencsak halovány színű, savanyú, frissítő, alacsony alkohol tartalmú felsőerjesztésű búzasör.
⌛️Történelem
Berlin környéki sörkülönlegesség 1809-ben Napóleon és serege az „az északi vidék pezsgőjének” nevezte az élénk és elegáns mivolta miatt. Csupán két hagyományos sörfőzde készíti még ma is ezt a terméket.
📝 Megjegyzések
Németországban ezt a sört a „Schankbier” kategóriába sorolják, ami alacsony alkoholtartalmat jelöl, 7-8 Balling fokos kezdő fajsúllyal. Gyakran valamilyen cukros sziruppal keverve szolgálják fel (’mit schuss’) melyek málnás (’himbeer’), vagy szagos müge (’waldmeister’) ízesítésűek. Ezen kívül szokták még pilzeni típusú sörökkel is keverni, hogy némileg elnyomják a domináns savasságot. Sokan a világ legfrissítőbb sörének nevezik.
🌽 Összetevők
A búzamaláta általában 50%-a az őrleménynek (mint bármely más német búzasörben) kiegészülve pilzeni malátával. A felsőerjesztésű élesztő és a lactobacillus delbruckii nevű baktérium szimbiotikus, közös erjesztése biztosítja az éles savanyúságot, amelyet kihangsúlyoznak a különböző korú sörök összekeverésével az erjesztésnél. A hideg kondicionálás gyakran elhúzódik. A komlós keserűség rendkívüli módon alacsony. A szimpla dekokciós cefrézési eljárás és a forrócefrés komlózás is tradicionális.
Alap statisztikák
OG: 1.028 – 1.032
IBUs: 3 – 8
FG: 1.003 – 1.006
SRM: 2 – 3
ABV: 2.8 – 3.8%
🍻 Kereskedelmi példák
- Schultheiss Berliner Weisse
- Berliner Kindl Weisse
- Nodding Head Berliner Weisse
- Weihenstephan 1809 (unusual in its 5% ABV)
- Bahnhof Berliner Style Weisse
- Southampton Berliner Weisse
- Bethlehem Berliner Weisse
- Three Floyds Deesko