đ Illat
ErĆs gyĂŒmölcsössĂ©g, alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt komlĂł aroma Ă©s mĂ©rsĂ©kelt vagy egyĂĄltalĂĄn nem Ă©rezhetĆ gyĂłgynövĂ©nyes, fƱszeres Ă©s alkoholos illatok jellemzik. A gyĂŒmölcsös Ă©szterek dominĂĄlnak, Ă©s gyakran citrusfĂ©lĂ©kre emlĂ©keztetnek, mint a narancs vagy a citrom. AlacsonytĂłl közepesen magas fƱszeres vagy virĂĄgos komlĂł aroma. A mĂ©rsĂ©kelt fƱszeres illat (kĂŒlönbözĆ fƱszerek hozzĂĄadĂĄsa Ă©s/vagy az Ă©lesztĆ ĂĄltal termelt fenolok miatt) kiegĂ©szĂti az egyĂ©b aromĂĄkat. Ha a fenolok jelen vannak, akkor inkĂĄbb borsosak, mint szegfƱszeges-jellegƱek. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt erĆssĂ©gƱ savanyĂșsĂĄg vagy savassĂĄg megjelenhet, de soha nem nyomja el a többi illatot. A fƱszeres, komlĂłs Ă©s savanykĂĄs aromĂĄk az alkoholszint növekedĂ©sĂ©vel erĆsödnek. Az alkoholos karakter lĂĄgy, fƱszeres, alacsony intenzitĂĄsĂș, soha nem Ă©rezhetĆ Ă©getĆnek vagy oldĂłszeresnek. A malĂĄtĂĄs karakter alacsony. Diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ MegjelenĂ©s
Gyakran jellegzetes vilĂĄgos narancssĂĄrga, de lehet arany, vagy borostyĂĄn szĂnƱ is. Nincs összefĂŒggĂ©s a szĂne Ă©s az erĆssĂ©ge között. SokĂĄig tartĂł, sƱrƱ, kemĂ©ny, fehĂ©r, vagy csontszĂnƱ habkorona jellemzi. A pohĂĄr falĂĄn feltƱnik az Ășgynevezett âbelga csipkeâ. Lehet akĂĄr tiszta, de zavaros is, hiszen eredetileg ez egy szƱretlen vidĂ©ki sör. Elevenen habzĂł.
đ Ăz
GyĂŒmölcsös Ă©s fƱszeres Ăzek kombinĂĄciĂłja egĂ©szĂŒl ki enyhe malĂĄtĂĄs karakterrel, alacsony/mĂ©rsĂ©kelt alkoholos jelleggel Ă©s fanyar savanykĂĄssĂĄggal. A karakterhez hozzĂĄjĂĄrul a kĂŒlönösen alacsony erjesztĂ©s utĂĄni szĂĄrazanyag tartalom. A gyĂŒmölcsös karakter gyakran citrusos (citromos, vagy narancsos). A fƱszer(ek) hozzĂĄadĂĄsa növeli a komplexitĂĄst, de hatĂĄsa soha nem dominĂĄlhat. A fƱszerezĂ©s helyett vagy mellett gyengĂ©den borsos, Ă©lesztĆ ĂĄltal termelt fenolos Ăz megjelenhet; ez a fenolos karakter kevĂ©sbĂ© Ă©rezhetĆ, mint bĂĄrmely mĂĄs belga sörben, kiegĂ©szĂti a kesernyĂ©ssĂ©get. A nagyrĂ©szt fƱszeres vagy földes jellegƱ komlĂłs Ăz alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©keltig Ă©rezhetĆ. A komlĂłkeserƱsĂ©g mĂ©rsĂ©kelttĆl erĆsig terjed, de soha nem nyomja el a gyĂŒmölcsös Ă©sztereket, fƱszereket Ă©s a malĂĄtĂĄs Ăzt, ami ugyan gyöngĂ©d, de biztosĂtja a többi Ăznek az alapot. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten Ă©rezhetĆ fanyar savanykĂĄssĂĄg megjelenhet, de ez sem nyomhatja el a többi Ăzt. A fƱszeres, kesernyĂ©s Ă©s savanykĂĄs Ăzek jobban kiĂ©rezhetĆek az erĆsebb fajtĂĄkban, amĂg az Ă©dessĂ©g eltompul. ĂgetĆ vagy oldĂłszeres alkohol Ăz nem jellemzĆ. A magas szĂ©ndioxid szint, mĂ©rsĂ©kelten szulfĂĄtos vĂz, Ă©s a magas hĂgulĂĄsi arĂĄny igencsak szĂĄraz, hosszantartĂł, keserƱ, nĂ©ha fƱszeres utĂłĂzt alakĂt ki. Az tĂ©nyleges keserƱsĂ©ge gyakorta magasabb, mint elvĂĄrt IBU szintnĂ©l. Diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ KortyĂ©rzet
VĂ©kony/közepesen testes sör. Az alkohol tartalma közepes/közepesen magas, annak ellenĂ©re, hogy a langyos alkoholos Ăz gyengĂ©d/közepesen Ă©rezhetĆ. Ez a jelleg soha nem tƱnik forrĂłnak vagy oldĂłszeresnek. Nagyon szĂ©nsavas, elevenen habzĂł. Mindig van benne elĂ©g, a nyelvĂŒnkön Ă©rezhetĆ, szĂșrĂłs savanykĂĄssĂĄg, ami megadja a szĂĄraz befejezĂ©st. Az alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten fanyar karakter rendszerint Ă©rezhetĆ, de mindig frissĂtĆen kell hatnia, nem pedig rĂĄncba rĂĄntania az arcunkat.
đ€« ĂsszbenyomĂĄs
Ez egy frissĂtĆ, közepesen/erĆsen gyĂŒmölcsös/fƱszeres, jellegzetesen narancssĂĄrga szĂnƱ, erĆsen szĂ©nsavas, alaposan megkomlĂłzott, szĂĄraz, elfojtott savassĂĄgĂș felsĆerjesztĂ©sƱ sör.
âïž TörtĂ©nelem
A szezonĂĄlis, nyĂĄri ale Belgium francia ajkĂș terĂŒletĂ©n, Wallonia-ban kĂ©szĂŒl. Eredetileg a hideg szezon vĂ©gĂ©tĆl egĂ©szen a melegebb, lehƱlĂ©s elĆtti hĂłnapokig fĆzik. ElĂ©g erĆsnek kell lennie ahhoz, hogy hĂłnapokig eltarthatĂł legyen, de annyira nem, hogy kiegyensĂșlyozatlan legyen; frissĂtĆnek kell lennie a nyĂĄri melegben. ManapsĂĄg mĂĄr egĂ©sz Ă©vben kĂ©szĂtik a kisĂŒzemi sörfĆzdĂ©k olyan termekben, Ă©pĂŒletekben, ahol a fajtĂĄhoz (az eredeti vidĂ©ki) igazĂtottĂĄk a körĂŒlmĂ©nyeket.
đ MegjegyzĂ©sek
KĂŒlönbözĆ erĆssĂ©gƱ vĂĄltozatok lĂ©teznek (az âivĂłsörökâ 5 %, a szokĂĄsos export fajtĂĄk 6,5 %, Ă©s az erĆsebbek 8%+ körĂŒliek). Az erĆsebb (6.5%-9.5%) Ă©s a sötĂ©tebb (rĂ©zszĂnƱ/sötĂ©t barna-fekete) vĂĄltozatokat a kĂŒlönleges belga ale (16E.) kategĂłriĂĄba kell nevezni. Az alkoholos erĆssĂ©ggel egyĂŒtt nĆ a fƱszeres, komlĂłs Ă©s savanykĂĄs karakter, mĂg az Ă©dessĂ©g Ășgy csökken. A hozzĂĄadott gyĂłgynövĂ©nyek, Ă©s fƱszerek gyakran a helyi, elĂ©rhetĆ fajtĂĄk. A magas szĂ©ndioxid szint Ă©s extrĂ©m hĂgulĂĄsi arĂĄny (85-95%) hozzĂĄjĂĄrul a szĂĄraz befejezĂ©s Ă©s a kĂŒlönbözĆ Ăzek kialakulĂĄsĂĄhoz. Mindegyik saison nĂ©mileg savasabb, mint egyĂ©b belga tĂpusĂș sörök, de a lehetsĂ©ges savanyĂș Ăz gyakran, hĂĄztartĂĄsonkĂ©nt, sörfĆzdĂ©nkĂ©nt vĂĄltozik.
đœ ĂsszetevĆk
A pilzeni malĂĄta dominĂĄl, de kiegĂ©szĂŒlhet kevĂ©s bĂ©csi Ă©s/vagy mĂŒncheni malĂĄtĂĄval, mely hozzĂĄjĂĄrul a sör szĂnĂ©hez Ă©s komplexitĂĄsĂĄhoz. NĂ©ha tartalmazhat egyĂ©b gabonafĂ©lĂ©ket is, mint a bĂșza, vagy a tönköly. AdalĂ©kanyagok, mint a cukor Ă©s a mĂ©z, szintĂ©n segĂti kialakĂtani az összhatĂĄst, Ă©s a vĂ©kony testet. A komlĂłs keserƱsĂ©g Ă©s Ăz jobban kivehetĆ, mint mĂĄs belga tĂpusĂș sörökben. A saison nĂ©ha hidegkomlĂłzott. Nemes fajtĂĄkat, Styrian vagy East Kent Goldings komlĂłt hasznĂĄlnak. SzĂĄmos egyĂ©b fƱszert Ă©s gyĂłgynövĂ©nyt adhatnak a sörhöz ĂzesĂtĂ©s gyanĂĄnt az erĆsebb verziĂłkban ezzel is növelve az összetettsĂ©get Ă©s egyedisĂ©get, ĂĄm ezek mindig beleolvadnak az Ă©lesztĆs Ă©s komlĂłs karakterbe. VĂĄltozĂł a sör savanyĂșsĂĄga Ă©s/vagy savassĂĄga, amit savas malĂĄta, kalcium-szulfĂĄt, savanyĂș sörlĂ© vagy lactobacillus baktĂ©rium hasznĂĄlatĂĄval Ă©rhetĂŒnk el. A Wallonia-ban is hasznĂĄlt, jellegzetes kemĂ©ny vĂz kihangsĂșlyozza a komlĂłs keserƱsĂ©get Ă©s a szĂĄraz befejezĂ©st.
đ Alap statisztikĂĄk
OG: 1.048 â 1.065
IBUs: 20 â 35
FG: 1.002 â 1.012
SRM: 5Â â 14
ABV: 5 â 7%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Saison Dupont Vieille Provision
- FantĂŽme Saison DâErezĂ©e – Printemps
- Saison de Pipaix
- Saison Regal
- Saison Voisin
- Lefebvre Saison 1900
- Ellezelloise Saison 2000
- Saison Silly
- Southampton Saison
- New Belgium Saison
- Pizza Port SPF 45
- Lost Abbey Red Barn Ale
- Ommegang Hennepin