Belga világos ale

Az 1700-as évekbe visszanyúló tradícióval bíró sörfőzdék készítik, a legjobb söröket a második világháború után tökéletesítették Nagy-Britannia befolyása alatt (a komlókat és az élesztőket értve ez alatt).

👃 Illat

Nagyszerű illat, mérsékelt gyümölcsös jelleggel és alacsony komlóaromával. Pirítós, kekszes maláta illat. Narancsos vagy őszibarackos jellegű gyümölcsösség, de nem annyira gyümölcsös/fűszeres, mint sok más belga ale. Jól elkülöníthető virágos vagy fűszeres, alacsonytól mérsékelt erősségű komlóaroma, opcionálisan háttérben feltűnő borsos, fűszeres fenolokkal keveredve. Nem diacetiles.

👀 Megjelenés

Színe a borostyántól a rézszínig terjed. A tisztasága nagyon jó. Krémes, sziklaszilárd, fehér habja van, ami gyorsabban eltűnik, mint más belga söröknél.

👅 Íz

Gyümölcsös és alacsonytól mérsékelt erősségű fűszeres, lágy, bársonyos malátássággal és viszonylag könnyű komlókarakterrel és alacsonytól nagyon alacsonyig terjedő fenol szinttel. Narancsos vagy őszibarackos jellegű gyümölcsösség, de nem annyira gyümölcsös/fűszeres, mint sok más belga ale. Kezdeti lágy, malátás édesség, pirítós, kekszes, diós malátaízzel. A komlóíz legfeljebb alacsony. A komlókeserűség a közepestől az alacsonyig terjed és előfordul, hogy kevés borsos fenolokkal egészül ki. Befejezése a közepesen száraztól, közepesen édesig tart, a komló ízek a száraz befejezésűeknél jelentkeznek erősebben.

👄 Kortyérzet

Közepes, közepesen könnyű test. Visszafogott alkohol szint, az alkohol melegítő jellege alacsony szinten kell, maradjon. Nincs erős alkoholos, vagy oldószeres íz. Közepesen karbonátos.

🤔 Összbenyomás

Egy gyümölcsös, mérsékelten malátás, némileg fűszeres, könnyen iható, rézszínű ale.

⌛️ Történelem

Az 1700-as évekbe visszanyúló tradícióval bíró sörfőzdék készítik, a legjobb söröket a második világháború után tökéletesítették Nagy-Britannia befolyása alatt (a komlókat és az élesztőket értve ez alatt).

📝 Megjegyzések

A Flamand tartományokban fordul elő leggyakrabban (Antwerpen, Brabant). Mindennapi sörnek szánják (I kategória). A magasabb alkoholtartalmú rokonokkal (S kategória) összehasonlítva ezek a könnyen iható („session beers”) sörök. Semminek nem szabad túl kifejezettnek, dominánsnak lennie; az egyensúly a kulcs.

🌽 Összetevők

Pilzeni vagy pale maláta adja a vázat, kevés (“cara”) Bécsi és Müncheni malátával, ami a színt, testet és komplexitást adja. Cukrot nem mindig használnak, mivel a magas sűrűség nem cél. Nemes komlók, mint Styrian Goldings, East Kent Goldings, vagy Fuggles az általánosan használatosak. A mérsékleten fenolt termelő felsőerjesztésű élesztők a jellemzők, de az alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy a fenolos jelleget mérsékelt szinten tartsák.

📊 Alap statisztika

OG: 1.048 – 1.054
IBUs: 20 – 30
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 8 – 14
ABV: 4.8 – 5.5%

🍻 Kereskedelmi példák

De Koninck
Speciale Palm
Dobble Palm
Russian River Perdition
Ginder Ale
Op-Ale
St. Pieters Zinnebir
Brewer’s Art House Pale Ale
Avery Karma
Eisenbahn Pale Ale
Ommegang Rare Vos (szokatlan a 6.5% ABV értékével)