Witbier (fehér sör)

400 éves sörstílus, ami kihalt az 50-es években. Később Pierre Celis a Hoegaardennél újraélesztette és azóta folyamatosan nő a népszerűsége.

👃 Illat

Mérsékelt édeskés illat (gyakran könnyű méz és/vagy vanília érzettel), könnyű gabonás, fűszeres búzaaroma, gyakran egy kis fanyarsággal. Mérsékelten parfümös koriander, gyakran összetett gyógynövényes, fűszeres vagy borsos háttér érzettel. Mérsékelt savanykás, citrusos, narancsos gyümölcsösség. Kevés fűszeres-gyógynövényes komlóaroma lehet, de soha nem nyomhatja el a többi jellemzőt. Nem diacetiles. A zöldséges, zelleres, sonka jellegű illatok nem megfelelőek. A fűszereknek el kell vegyülni a gyümölcsös, virágos és édes illatokban és soha nem lehetnek túl erősek.

👀 Megjelenés

Nagyon világos szalmasárgától a világos arany színig. A sör nagyon zavaros a keményítőtől és/vagy élesztőtől, ami tejes, fehéres-sárga megjelenést ad. Sűrű, fehér hab. A habtartósságnak elég jónak kell lennie.

👅 Íz

Kellemes édesség (gyakran méz és/vagy vanília karakter) és savanykás, narancs-citrom gyümölcsösség. Frissítően csípős, száraz, gyakran fanyar befejezéssel. Lehet egy kevés búza íze. A nagyon kevés tejsavas savanyúság opcionális. Gyógynövényes-fűszeres ízek, korianderes, vagy egyéb fűszeres jelleggel, de nem tolakodóan, egyensúlyban maradva. Fűszeres-földes komlóíz egészen kevés, vagy semmi, ha észrevehető, sohasem áll a fűszerek útjába. A komlókeserűség alacsony, közepesen alacsony (mint a Német búzasörnél) és nem zavarja a gyümölcsös vagy fűszeres frissítő ízeket és a befejezésben sem marad meg. Narancshéjból származó keserűség nem lehet. Zöldséges, zelleres, sonkás, vagy szappanos ízek nem megfelelőek. Nem diacetiles.

👄 Kortyérzet

A közepesen könnyűtől a közepesig tartó testesség, gyakran bársonyos és krémes a malátázatlan búzától és az alkalmankénti zabtól. A testesség és a krémesség ellenére száraz a befejezés és egy kicsit fanyar. Pezsgős karakterisztika az erős karbonátosságtól. Frissítő a szén- dioxidtól és enyhén savas, a befejezésben hiányzik a keserűség. Nem keserű, vagy kellemetlen a narancshéjtól. Nem szabad túlságosan száraznak, vagy vékonynak lennie, de nem lehet gazdag, vagy nehéz sem.

🤔 Összbenyomás

Egy frissítő, elegáns, ízes, közepesen erős, búza alapú ale.

Történelem: 400 éves sörstílus, ami kihalt az 50-es években. Később Pierre Celis a Hoegaardennél újraélesztette és azóta folyamatosan nő a népszerűsége.

📝 Megjegyzések

A megjelenés, karakter, a fűszerezettség foka és a tejsavas savanyúság változó. A túlzottan fűszeres és/vagy savanyú sörök nem jó példái a stílusnak. A különböző eredetű korianderek nem megfelelő sonkás vagy zelleres karaktert adhatnak. A sör törékeny és nem jól tárolható, tehát a fiatalabb, frissebb megfelelően tárolt példák a legjobbak. A legtöbb 5% V/V alkoholtartalmú.

🌽 Összetevők

Kb. 50% malátázatlan búza (tradicionálisan puha fehér téli búza) és 50% világos árpamaláta adja a vázat. Néhány változatban 5-10% nyers zab is van. Frissen darált koriander, Curacao vagy néha édes narancshéj kompenzálja az édes ízeket, ezek meglehetősen karakteresek. Más fűszerek (pl. kamilla, kömény, fahéj, malagétabors) is használatosak a komplexitás érdekében, de azok kevésbé feltűnőek. A felsőerjesztésű élesztő termelte enyhe fűszeres aromák jellemzők.

Néhány esetben a kevés tejsavas erjesztés vagy hozzáadott tejsav is előfordulhat.

📊 Alap statisztika

OG: 1.044 – 1.052
IBUs: 10 – 20
FG: 1.008 – 1.012
SRM: 2 – 4
ABV: 4.5 – 5.5%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Hoegaarden Wit
  • St. Bernardus Blanche
  • Celis White, Vuuve 5
  • Brugs Tarwebier (Blanche de Bruges)
  • Wittekerke
  • Allagash White
  • Blanche de Bruxelles
  • Ommegang Witte
  • Avery White Rascal
  • Unibroue Blanche de Chambly
  • Sterkens White Ale
  • Bell’s Winter White Ale
  • Victory Whirlwind Witbier
  • Hitachino Nest White Ale