Rozssör

Ezt a különleges sört először a bajor Regensburg-ban készítették, mint egy sajátos változata a jól ismert barna búzasörnek, amelyhez malátázott búza helyett malátázott rozst használtak.

👃 Illat

Enyhétől mérsékelt fűszeres rozs aroma keveredik a szintúgy enyhétől mérsékeltig terjedő búzasör élesztő aromával (fűszeres szegfűszeg és gyümölcsös észterek, banán és citrusos illatok). Enyhe nemes komló illat elfogadható. Kissé savas lehet a rozstól és az élesztőtől. Diacetil nem érezhető.

👀 Megjelenés

Világos rezes-narancstól, az igazán sötétvörösig vagy rezes-barnáig terjed. Hatalmas, krémes, tört fehértől cserszínű habkorona jellemzi, ami sűrű és tartós (gyakran vastag és kemény). Zavaros megjelenésű sör.

👅 Íz

Gabonás, mérsékelten alacsonytól mérsékelten erős fűszeres, rozsos íz jellemzi, ami gyakran laktató érzést kelt, a hagyományos vagy a sötét rozsos kenyérre emlékeztet. A közepestől közepesen alacsony komlókeserűség engedi kibontakozni a kezdeti malátás édességet (gyakran karamelles) még mielőtt a rozsos és az élesztős íz átvenné a főszerepet. Alacsonytól mérsékelt, változó eloszlású búzaélesztős karakterek jellemzik (banános, szegfűszeges és néha citrusos).

Közepesen száraz, gabonás lecsengésű, egy kevés savanykás, szolidan kesernyés (a rozstól) utóízzel. Alacsonytól mérsékelt komlóíz, mely kitarthat az utóízig is. Diacetil nem érezhető. Kortyérzet: Közepestől közepesen erősen testes. Magas szénsavtartalom. Könnyed savanykásság előfordulhat.

🤔 Összbenyomás

Tulajdonképpen olyan, mint a barna búzasör, csak nem búzával, hanem rozzsal készül, testesebb és kevés komló íz vagy aroma is felütheti fejét.

⌛️ Történelem

Ezt a különleges sört először a bajor Regensburg-ban készítették, mint egy sajátos változata a jól ismert barna búzasörnek, amelyhez malátázott búza helyett malátázott rozst használtak.

📝 Megjegyzések

Az amerikai típusú rozssöröket az amerikai rozssör (6D.) kategóriába kell nevezni. Olyan egyéb hagyományos sörtípusokat, melyek kiérezhető mennyiségű rozst tartalmaznak, a 23-as speciális sörök kategóriába kell nevezni. A rozs egy héj nélküli gabona, melyet nehéz sörfőzéshez, cefrézésnél használni, gyakran gumi-szerű cefrét eredményez, amely hajlamos összeragasztani a gabonaágyat, így szűrése nehézkes. A rozs az egyik legtolakodóbb ízű gabonafajta. Amerikai sörfőzőknél előfordul, hogy köménymagot használnak a rozs helyett vagy annak erősítésére, de ebbe a kategóriában ez nem elfogadható.

🌽 Összetevők

A malátázott rozst általában 50 %-ban, vagy magasabb százalékarányban (60-65%) használják. A maradék őrlemény állhat pale malátából, müncheni, búza, kristály és/vagy kevés nem keserű festő (csak a szín miatt) malátából. A búzaélesztő biztosítja a sajátos banános észtereket és szegfűszeges fenolokat. Kevés nemes komló jelen van keserűségében, ízében, aromájában. Az alacsonyabb hőmérsékleten való erjesztés kirívóbb szegfűszeges karaktert eredményezhet, elnyomva az észter képződést. Dekokciós cefrézési eljárást előszeretettel alkalmaznak, csakúgy, mint a búzasöröknél.

📊 Alap statisztika

OG: 1.046 – 1.056
IBUs: 10 – 20
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 14 – 19
ABV: 4.5 – 6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Paulaner Roggen (egykor Thurn und Taxis néven futott)
  • Bürgerbräu Wolznacher Roggenbier