Hagyományos bak sör

Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is.

👃 Illat

Erős malátaillatú, gyakran mérsékelt mennyiségű, gazdag melanoidinekkel és/vagy pirítós felütésekkel. Tulajdonképpen nincs komló illata. Egy kevés alkohol észrevehető. Tiszta. Nem diacetiles. Legfeljebb kevés gyümölcsös észter.

👀 Megjelenés

Világos rézszíntől a barnáig, gyakran vonzó gránitos árnyalatokkal. Az ászokolás szép tisztaságot kell adjon a sötét szín ellenére. Nagy, krémes, tartós, törtfehér hab.

👅 Íz

Összetett malátásság dominál, amit a müncheni és bécsi maláta gazdag ízei adnak, melanoidin és pirítós ízt kölcsönözve a sörnek. A dekokciós cefrézésből és a hosszú forralásból eredően kevés karamelles íz is jelen lehet. A komlókeserűség általában csak annyi, amennyi a maláta ízeket támogatja, megengedve ezzel egy kis maradó édes ízt a befejezésben. Jól leerjesztett, nem túl édes. Tiszta, nincs észter, vagy diacetil. Nincs komlóíz. Nincs pörkölt, vagy égetett karakter.

👄 Kortyérzet

Közepesen, középerősen testes. Mérsékelttől, a mérsékelten alacsony szénsav. Kevés alkoholos melegség megtalálható, de soha sem erős. Sima, fanyarságtól és nyers, érdes jegyektől mentes.

🤔 Összbenyomás

Egy sötét, erős, malátás ászok.

⌛️ Történelem

Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is. 

📝 Megjegyzések

A dekokciós eljárás és a hosszú főzési idő fontos szerepet játszik az ízkialakításban, mivel kiemeli a maláta karamell és a melanoidin ízeit. Bárminemű gyümölcsösség a müncheni és egyéb speciális maláta és nem az élesztő működéséből ered.

🌽 Összetevők

Müncheni és bécsi maláták, ritkán egy kevéske sötét pörkölt maláta színkorrekcióhoz. Nem tartalmaz adalékanyagot. Kontinentális európai komlók. Tiszta ászok élesztő. A vízkeménység változó lehet, de a közepesen karbonátos víz tipikus Münchenben.

📊 Alap statisztika

OG: 1.064 – 1.072
IBU: 20 – 27
FG: 1.013 – 1.019
SRM: 14 – 22
ABV: 6.3 – 7.2%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Einbecker Ur-Bock Dunkel
  • Pennsylvania Brewing St. Nick Bock
  • Aass Bock
  • Great Lakes Rockefeller Bock
  • Stegmaier Brewhouse Bock