👃 Illat
Erős malátaillatú, gyakran mérsékelt mennyiségű, gazdag melanoidinekkel és/vagy pirítós felütésekkel. Tulajdonképpen nincs komló illata. Egy kevés alkohol észrevehető. Tiszta. Nem diacetiles. Legfeljebb kevés gyümölcsös észter.
👀 Megjelenés
Világos rézszíntől a barnáig, gyakran vonzó gránitos árnyalatokkal. Az ászokolás szép tisztaságot kell adjon a sötét szín ellenére. Nagy, krémes, tartós, törtfehér hab.
👅 Íz
Összetett malátásság dominál, amit a müncheni és bécsi maláta gazdag ízei adnak, melanoidin és pirítós ízt kölcsönözve a sörnek. A dekokciós cefrézésből és a hosszú forralásból eredően kevés karamelles íz is jelen lehet. A komlókeserűség általában csak annyi, amennyi a maláta ízeket támogatja, megengedve ezzel egy kis maradó édes ízt a befejezésben. Jól leerjesztett, nem túl édes. Tiszta, nincs észter, vagy diacetil. Nincs komlóíz. Nincs pörkölt, vagy égetett karakter.
👄 Kortyérzet
Közepesen, középerősen testes. Mérsékelttől, a mérsékelten alacsony szénsav. Kevés alkoholos melegség megtalálható, de soha sem erős. Sima, fanyarságtól és nyers, érdes jegyektől mentes.
🤔 Összbenyomás
Egy sötét, erős, malátás ászok.
⌛️ Történelem
Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is.
📝 Megjegyzések
A dekokciós eljárás és a hosszú főzési idő fontos szerepet játszik az ízkialakításban, mivel kiemeli a maláta karamell és a melanoidin ízeit. Bárminemű gyümölcsösség a müncheni és egyéb speciális maláta és nem az élesztő működéséből ered.
🌽 Összetevők
Müncheni és bécsi maláták, ritkán egy kevéske sötét pörkölt maláta színkorrekcióhoz. Nem tartalmaz adalékanyagot. Kontinentális európai komlók. Tiszta ászok élesztő. A vízkeménység változó lehet, de a közepesen karbonátos víz tipikus Münchenben.
Alap statisztika
OG: 1.064 – 1.072
IBU: 20 – 27
FG: 1.013 – 1.019
SRM: 14 – 22
ABV: 6.3 – 7.2%
🍻 Kereskedelmi példák
- Einbecker Ur-Bock Dunkel
- Pennsylvania Brewing St. Nick Bock
- Aass Bock
- Great Lakes Rockefeller Bock
- Stegmaier Brewhouse Bock