Duplabak

👃 Illat

Nagyon erős malátás illat. A sötétebb verziók erősen melanoidinesek és gyakran érezhetőek pirított aromák. A hosszú forralásból eredően könnyed karamell illat elfogadható. A gyengébb verzióknak erős malátaillata van egy kevés melanoidines és pirított érzettel. Tulajdonképpen nincs komlóillata, habár a világosabb verziókban némi könnyed nemeskomló elfogadható. Nem diacetiles. Kevés gyümölcsösség, aszalt szilva, vagy szőlő előfordulhat a sötétebb verziókban (de nem fontos) a malátásság, a forralás és az érlelés egymásra hatásának eredményeképpen. Nagyon kevés csokoládés jellegű illat lehet a sötétebb verziókban, de pörkölt, vagy égett aromák soha sem fordulhatnak elő. Mérsékelt alkoholos jellege lehet.

👀 Megjelenés

A színe a sötétaranytól a sötétbarnáig terjed. A sötétebb verziók gyakran rubinos árnyalatúak. Az ászokolás miatt szép tisztának kell lenniük. Nagy, krémes, tartós hab (a színe a verzióktól függ, fehér a világos verzióknak, tort fehér a sötétebbeknek). A magas alkoholtartalmú verziók esetén a hab gyorsan eltűnhet, a sör a testesebb borokhoz hasonlóan olajos lehet.

👅 Íz

Nagyon gazdag és malátás. A sötétebb verzióknak erős melanoidines és gyakran egy kevés pirítós íze van. A világosabb verziók erős malátás jelleget hordoznak, némi melanoidines és pirítós felhangokkal. Egy nagyon kevés csokoládés jelleg a sötétebb verziókba előfordulhat, de soha sem lehet pörkölt, vagy égett íz. Tiszta ászok íz, diacetil nélkül. Némi gyümölcsösség (aszalt szilva, szilva, vagy szőlő) előfordulhat a sötétebb verziókban.

Az alkoholos érzet mindenképpen jelen lesz, de annak simának és melegítőnek kell lennie, sem mint durvának és égetőnek. A magasabb szénláncú alkoholok (kozmaolaj) jelenlétének nagyon alacsonynak kell lennie.

Legfeljebb kevés komlóíz (világosabb verziókban több fogadható el a). A komlókeserűség a mérsékelttől a mérsékelten alacsonyig terjed, de mindig engedi, hogy a maláta domináljon. A legtöbb verzió eléggé édes, de a jól leerjesztett érzetet kell keltsen. Az édesség az alacsony komlózásból jön, és nem az erjesztetlen cukorból. A világosabb verziók általában szárazabbak.

👄 Kortyérzet

Közepesen testes, testes. Közepes, vagy közepesen alacsony szén-dioxid. Nagyon sima a durvaságoktól és fanyarságtól mentes.

🤔 Összbenyomás

Nagyon erős és gazdag ászok sör. A hagyományos, vagy a világos bak erősebb verziója. 

⌛️ Történelem

Egy bajor specialitás, amit először Münchenben főztek, a Pálos Szent Ferenc szerzetesek. A történelmi verziók kevésbé jól leerjesztettek, mint a modernek, édesebbek és alacsonyabb alkoholtartalmúak voltak (ezért is tekintették “folyékony kenyérnek” a szerzetesek). A “doppel (dupla) bak” kifejezés a müncheni sörivóktól ered. Sok duplabak neve az “-ator” végződéssel fejeződik, ami a prototípusnak tekinthető Salvatorra utal, és a népszerűségét igyekszik meglovagolni.

📝 Megjegyzések

A legtöbb verzió sötét színű és karamellizációt és melanoidines jelleget hordozza a dekokciós máslásból, de kiváló világos verziók is vannak. A világos verziók nem annyira gazdagok és sötétmalátás jellegűek, egy kicsit szárazabbak, komlósabbak és keserűbbek. Habár a tradicionális példák a lenti tartományban maradnak, a stílus nem ad meg felső határt a sűrűségben, alkohol tartalomban és keserűségben (így nagy teret ad az erős ászokoknak). Minden gyümölcsösség a müncheni és egyéb speciális malátából. és nem az élesztő erjedési folyamataiból származik

🌽 Összetevők

Pilzeni és/vagy bécsi maláta a világos verziókhoz (egy kevés münchenivel), müncheni és bécsi maláták a sötétebbekhez és alkalmanként egy kevés sötét festőmaláta (mint a Carafa). Nemes komlók. A vízkeménység a lágytól a közepesen karbonátosig terjed. Tiszta ászok élesztő. A dekokciós eljárás a hagyományos.

Alap statisztika

OG: 1.072 – 1.112
IBU: 16 – 26
FG: 1.016 – 1.024
SRM: 6 – 25
ABV: 7 – 10%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Paulaner Salvator,
  • Ayinger Celebrator
  • Weihenstephaner Korbinian
  • Andechser Doppelbock Dunkel
  • Spaten Optimator
  • Tucher Bajuvator
  • Weltenburger Kloster Asam-Bock
  • Capital Autumnal Fire
  • EKU 28
  • Eggenberg Urbock 23º
  • Bell’s Consecrator
  • Moretti La Rossa
  • Samuel Adams Double Bock
Scroll to Top