Duplabak

Egy bajor specialitĂĄs, amit elƑször MĂŒnchenben fƑztek, a PĂĄlos Szent Ferenc szerzetesek. A törtĂ©nelmi verziĂłk kevĂ©sbĂ© jĂłl leerjesztettek, mint a modernek, Ă©desebbek Ă©s alacsonyabb alkoholtartalmĂșak voltak (ezĂ©rt is tekintettĂ©k “folyĂ©kony kenyĂ©rnek” a szerzetesek). A “doppel (dupla) bak” kifejezĂ©s a mĂŒncheni sörivĂłktĂłl ered. Sok duplabak neve az “-ator” vĂ©gzƑdĂ©ssel fejezƑdik, ami a prototĂ­pusnak tekinthetƑ Salvatorra utal, Ă©s a nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©t igyekszik meglovagolni.

👃 Illat

Nagyon erƑs malĂĄtĂĄs illat. A sötĂ©tebb verziĂłk erƑsen melanoidinesek Ă©s gyakran Ă©rezhetƑek pirĂ­tott aromĂĄk. A hosszĂș forralĂĄsbĂłl eredƑen könnyed karamell illat elfogadhatĂł. A gyengĂ©bb verziĂłknak erƑs malĂĄtaillata van egy kevĂ©s melanoidines Ă©s pirĂ­tott Ă©rzettel. TulajdonkĂ©ppen nincs komlĂłillata, habĂĄr a vilĂĄgosabb verziĂłkban nĂ©mi könnyed nemeskomlĂł elfogadhatĂł. Nem diacetiles. KevĂ©s gyĂŒmölcsössĂ©g, aszalt szilva, vagy szƑlƑ elƑfordulhat a sötĂ©tebb verziĂłkban (de nem fontos) a malĂĄtĂĄssĂĄg, a forralĂĄs Ă©s az Ă©rlelĂ©s egymĂĄsra hatĂĄsĂĄnak eredmĂ©nyekĂ©ppen. Nagyon kevĂ©s csokolĂĄdĂ©s jellegƱ illat lehet a sötĂ©tebb verziĂłkban, de pörkölt, vagy Ă©gett aromĂĄk soha sem fordulhatnak elƑ. MĂ©rsĂ©kelt alkoholos jellege lehet.

👀 MegjelenĂ©s

A szĂ­ne a sötĂ©taranytĂłl a sötĂ©tbarnĂĄig terjed. A sötĂ©tebb verziĂłk gyakran rubinos ĂĄrnyalatĂșak. Az ĂĄszokolĂĄs miatt szĂ©p tisztĂĄnak kell lenniĂŒk. Nagy, krĂ©mes, tartĂłs hab (a szĂ­ne a verziĂłktĂłl fĂŒgg, fehĂ©r a vilĂĄgos verziĂłknak, tort fehĂ©r a sötĂ©tebbeknek). A magas alkoholtartalmĂș verziĂłk esetĂ©n a hab gyorsan eltƱnhet, a sör a testesebb borokhoz hasonlĂłan olajos lehet.

👅 Íz

Nagyon gazdag Ă©s malĂĄtĂĄs. A sötĂ©tebb verziĂłknak erƑs melanoidines Ă©s gyakran egy kevĂ©s pirĂ­tĂłs Ă­ze van. A vilĂĄgosabb verziĂłk erƑs malĂĄtĂĄs jelleget hordoznak, nĂ©mi melanoidines Ă©s pirĂ­tĂłs felhangokkal. Egy nagyon kevĂ©s csokolĂĄdĂ©s jelleg a sötĂ©tebb verziĂłkba elƑfordulhat, de soha sem lehet pörkölt, vagy Ă©gett Ă­z. Tiszta ĂĄszok Ă­z, diacetil nĂ©lkĂŒl. NĂ©mi gyĂŒmölcsössĂ©g (aszalt szilva, szilva, vagy szƑlƑ) elƑfordulhat a sötĂ©tebb verziĂłkban.

Az alkoholos Ă©rzet mindenkĂ©ppen jelen lesz, de annak simĂĄnak Ă©s melegĂ­tƑnek kell lennie, sem mint durvĂĄnak Ă©s Ă©getƑnek. A magasabb szĂ©nlĂĄncĂș alkoholok (kozmaolaj) jelenlĂ©tĂ©nek nagyon alacsonynak kell lennie.

Legfeljebb kevĂ©s komlóíz (vilĂĄgosabb verziĂłkban több fogadhatĂł el a). A komlĂłkeserƱsĂ©g a mĂ©rsĂ©kelttƑl a mĂ©rsĂ©kelten alacsonyig terjed, de mindig engedi, hogy a malĂĄta dominĂĄljon. A legtöbb verziĂł elĂ©ggĂ© Ă©des, de a jĂłl leerjesztett Ă©rzetet kell keltsen. Az Ă©dessĂ©g az alacsony komlĂłzĂĄsbĂłl jön, Ă©s nem az erjesztetlen cukorbĂłl. A vilĂĄgosabb verziĂłk ĂĄltalĂĄban szĂĄrazabbak.

👄 KortyĂ©rzet

Közepesen testes, testes. Közepes, vagy közepesen alacsony szén-dioxid. Nagyon sima a durvasågoktól és fanyarsågtól mentes.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Nagyon erƑs Ă©s gazdag ĂĄszok sör. A hagyomĂĄnyos, vagy a vilĂĄgos bak erƑsebb verziĂłja. 

⌛ TörtĂ©nelem

Egy bajor specialitĂĄs, amit elƑször MĂŒnchenben fƑztek, a PĂĄlos Szent Ferenc szerzetesek. A törtĂ©nelmi verziĂłk kevĂ©sbĂ© jĂłl leerjesztettek, mint a modernek, Ă©desebbek Ă©s alacsonyabb alkoholtartalmĂșak voltak (ezĂ©rt is tekintettĂ©k “folyĂ©kony kenyĂ©rnek” a szerzetesek). A “doppel (dupla) bak” kifejezĂ©s a mĂŒncheni sörivĂłktĂłl ered. Sok duplabak neve az “-ator” vĂ©gzƑdĂ©ssel fejezƑdik, ami a prototĂ­pusnak tekinthetƑ Salvatorra utal, Ă©s a nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©t igyekszik meglovagolni.

📝 MegjegyzĂ©sek

A legtöbb verziĂł sötĂ©t szĂ­nƱ Ă©s karamellizĂĄciĂłt Ă©s melanoidines jelleget hordozza a dekokciĂłs mĂĄslĂĄsbĂłl, de kivĂĄlĂł vilĂĄgos verziĂłk is vannak. A vilĂĄgos verziĂłk nem annyira gazdagok Ă©s sötĂ©tmalĂĄtĂĄs jellegƱek, egy kicsit szĂĄrazabbak, komlĂłsabbak Ă©s keserƱbbek. HabĂĄr a tradicionĂĄlis pĂ©ldĂĄk a lenti tartomĂĄnyban maradnak, a stĂ­lus nem ad meg felsƑ hatĂĄrt a sƱrƱsĂ©gben, alkohol tartalomban Ă©s keserƱsĂ©gben (Ă­gy nagy teret ad az erƑs ĂĄszokoknak). Minden gyĂŒmölcsössĂ©g a mĂŒncheni Ă©s egyĂ©b speciĂĄlis malĂĄtĂĄbĂłl. Ă©s nem az Ă©lesztƑ erjedĂ©si folyamataibĂłl szĂĄrmazik

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Pilzeni Ă©s/vagy bĂ©csi malĂĄta a vilĂĄgos verziĂłkhoz (egy kevĂ©s mĂŒnchenivel), mĂŒncheni Ă©s bĂ©csi malĂĄtĂĄk a sötĂ©tebbekhez Ă©s alkalmankĂ©nt egy kevĂ©s sötĂ©t festƑmalĂĄta (mint a Carafa). Nemes komlĂłk. A vĂ­zkemĂ©nysĂ©g a lĂĄgytĂłl a közepesen karbonĂĄtosig terjed. Tiszta ĂĄszok Ă©lesztƑ. A dekokciĂłs eljĂĄrĂĄs a hagyomĂĄnyos.

📊 Alap statisztika

OG: 1.072 – 1.112
IBU: 16 – 26
FG: 1.016 – 1.024
SRM: 6 – 25
ABV: 7 – 10%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Paulaner Salvator,
  • Ayinger Celebrator
  • Weihenstephaner Korbinian
  • Andechser Doppelbock Dunkel
  • Spaten Optimator
  • Tucher Bajuvator
  • Weltenburger Kloster Asam-Bock
  • Capital Autumnal Fire
  • EKU 28
  • Eggenberg Urbock 23Âș
  • Bell’s Consecrator
  • Moretti La Rossa
  • Samuel Adams Double Bock