đ Illat
Nagyon erĆs malĂĄtĂĄs illat. A sötĂ©tebb verziĂłk erĆsen melanoidinesek Ă©s gyakran Ă©rezhetĆek pirĂtott aromĂĄk. A hosszĂș forralĂĄsbĂłl eredĆen könnyed karamell illat elfogadhatĂł. A gyengĂ©bb verziĂłknak erĆs malĂĄtaillata van egy kevĂ©s melanoidines Ă©s pirĂtott Ă©rzettel. TulajdonkĂ©ppen nincs komlĂłillata, habĂĄr a vilĂĄgosabb verziĂłkban nĂ©mi könnyed nemeskomlĂł elfogadhatĂł. Nem diacetiles. KevĂ©s gyĂŒmölcsössĂ©g, aszalt szilva, vagy szĆlĆ elĆfordulhat a sötĂ©tebb verziĂłkban (de nem fontos) a malĂĄtĂĄssĂĄg, a forralĂĄs Ă©s az Ă©rlelĂ©s egymĂĄsra hatĂĄsĂĄnak eredmĂ©nyekĂ©ppen. Nagyon kevĂ©s csokolĂĄdĂ©s jellegƱ illat lehet a sötĂ©tebb verziĂłkban, de pörkölt, vagy Ă©gett aromĂĄk soha sem fordulhatnak elĆ. MĂ©rsĂ©kelt alkoholos jellege lehet.
đ MegjelenĂ©s
A szĂne a sötĂ©taranytĂłl a sötĂ©tbarnĂĄig terjed. A sötĂ©tebb verziĂłk gyakran rubinos ĂĄrnyalatĂșak. Az ĂĄszokolĂĄs miatt szĂ©p tisztĂĄnak kell lenniĂŒk. Nagy, krĂ©mes, tartĂłs hab (a szĂne a verziĂłktĂłl fĂŒgg, fehĂ©r a vilĂĄgos verziĂłknak, tort fehĂ©r a sötĂ©tebbeknek). A magas alkoholtartalmĂș verziĂłk esetĂ©n a hab gyorsan eltƱnhet, a sör a testesebb borokhoz hasonlĂłan olajos lehet.
đ Ăz
Nagyon gazdag Ă©s malĂĄtĂĄs. A sötĂ©tebb verziĂłknak erĆs melanoidines Ă©s gyakran egy kevĂ©s pirĂtĂłs Ăze van. A vilĂĄgosabb verziĂłk erĆs malĂĄtĂĄs jelleget hordoznak, nĂ©mi melanoidines Ă©s pirĂtĂłs felhangokkal. Egy nagyon kevĂ©s csokolĂĄdĂ©s jelleg a sötĂ©tebb verziĂłkba elĆfordulhat, de soha sem lehet pörkölt, vagy Ă©gett Ăz. Tiszta ĂĄszok Ăz, diacetil nĂ©lkĂŒl. NĂ©mi gyĂŒmölcsössĂ©g (aszalt szilva, szilva, vagy szĆlĆ) elĆfordulhat a sötĂ©tebb verziĂłkban.
Az alkoholos Ă©rzet mindenkĂ©ppen jelen lesz, de annak simĂĄnak Ă©s melegĂtĆnek kell lennie, sem mint durvĂĄnak Ă©s Ă©getĆnek. A magasabb szĂ©nlĂĄncĂș alkoholok (kozmaolaj) jelenlĂ©tĂ©nek nagyon alacsonynak kell lennie.
Legfeljebb kevĂ©s komlĂłĂz (vilĂĄgosabb verziĂłkban több fogadhatĂł el a). A komlĂłkeserƱsĂ©g a mĂ©rsĂ©kelttĆl a mĂ©rsĂ©kelten alacsonyig terjed, de mindig engedi, hogy a malĂĄta dominĂĄljon. A legtöbb verziĂł elĂ©ggĂ© Ă©des, de a jĂłl leerjesztett Ă©rzetet kell keltsen. Az Ă©dessĂ©g az alacsony komlĂłzĂĄsbĂłl jön, Ă©s nem az erjesztetlen cukorbĂłl. A vilĂĄgosabb verziĂłk ĂĄltalĂĄban szĂĄrazabbak.
đ KortyĂ©rzet
Közepesen testes, testes. Közepes, vagy közepesen alacsony szén-dioxid. Nagyon sima a durvasågoktól és fanyarsågtól mentes.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Nagyon erĆs Ă©s gazdag ĂĄszok sör. A hagyomĂĄnyos, vagy a vilĂĄgos bak erĆsebb verziĂłja.Â
âïž TörtĂ©nelem
Egy bajor specialitĂĄs, amit elĆször MĂŒnchenben fĆztek, a PĂĄlos Szent Ferenc szerzetesek. A törtĂ©nelmi verziĂłk kevĂ©sbĂ© jĂłl leerjesztettek, mint a modernek, Ă©desebbek Ă©s alacsonyabb alkoholtartalmĂșak voltak (ezĂ©rt is tekintettĂ©k âfolyĂ©kony kenyĂ©rnekâ a szerzetesek). A âdoppel (dupla) bakâ kifejezĂ©s a mĂŒncheni sörivĂłktĂłl ered. Sok duplabak neve az â-atorâ vĂ©gzĆdĂ©ssel fejezĆdik, ami a prototĂpusnak tekinthetĆ Salvatorra utal, Ă©s a nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©t igyekszik meglovagolni.
đ MegjegyzĂ©sek
A legtöbb verziĂł sötĂ©t szĂnƱ Ă©s karamellizĂĄciĂłt Ă©s melanoidines jelleget hordozza a dekokciĂłs mĂĄslĂĄsbĂłl, de kivĂĄlĂł vilĂĄgos verziĂłk is vannak. A vilĂĄgos verziĂłk nem annyira gazdagok Ă©s sötĂ©tmalĂĄtĂĄs jellegƱek, egy kicsit szĂĄrazabbak, komlĂłsabbak Ă©s keserƱbbek. HabĂĄr a tradicionĂĄlis pĂ©ldĂĄk a lenti tartomĂĄnyban maradnak, a stĂlus nem ad meg felsĆ hatĂĄrt a sƱrƱsĂ©gben, alkohol tartalomban Ă©s keserƱsĂ©gben (Ăgy nagy teret ad az erĆs ĂĄszokoknak). Minden gyĂŒmölcsössĂ©g a mĂŒncheni Ă©s egyĂ©b speciĂĄlis malĂĄtĂĄbĂłl. Ă©s nem az Ă©lesztĆ erjedĂ©si folyamataibĂłl szĂĄrmazik
đœ ĂsszetevĆk
Pilzeni Ă©s/vagy bĂ©csi malĂĄta a vilĂĄgos verziĂłkhoz (egy kevĂ©s mĂŒnchenivel), mĂŒncheni Ă©s bĂ©csi malĂĄtĂĄk a sötĂ©tebbekhez Ă©s alkalmankĂ©nt egy kevĂ©s sötĂ©t festĆmalĂĄta (mint a Carafa). Nemes komlĂłk. A vĂzkemĂ©nysĂ©g a lĂĄgytĂłl a közepesen karbonĂĄtosig terjed. Tiszta ĂĄszok Ă©lesztĆ. A dekokciĂłs eljĂĄrĂĄs a hagyomĂĄnyos.
đ Alap statisztika
OG: 1.072 â 1.112
IBU: 16 â 26
FG: 1.016 â 1.024
SRM: 6 â 25
ABV: 7 â 10%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Paulaner Salvator,
- Ayinger Celebrator
- Weihenstephaner Korbinian
- Andechser Doppelbock Dunkel
- Spaten Optimator
- Tucher Bajuvator
- Weltenburger Kloster Asam-Bock
- Capital Autumnal Fire
- EKU 28
- Eggenberg Urbock 23Âș
- Bellâs Consecrator
- Moretti La Rossa
- Samuel Adams Double Bock