Jégbak

👃 Illat

A gazdag, erőteljes maláta és a határozott alkohol jelenlét egyensúlya dominál. Nincs komlóillat. Nem diacetiles. Lehetnek meghatározó gyümölcsös észterek, különösen aszalt szilvára, szilvára, vagy szőlőre emlékeztetőek. Az alkoholos aromák nem durvák, vagy oldószeres jellegűek. 

👀 Megjelenés

A sötét rézszíntől a sötét barnáig terjedő, gyakran vonzó rubin árnyalatokkal. Az ászokolás szép tisztaságot ad. A habtartósságot rombolhatja az átlagosnál magasabb alkohol tartalom és az alacsony szén-dioxid szint. Tört fehértől az elefántcsontig terjedő színű hab. Az olajos folyás a pohár falán gyakori.

👅 Íz

A gazdag, édes malátát a meghatározó alkoholos jelenlét egyensúlyozza. A maláta tartalmazhat melanoidineket, pirítós jelleget, némi karamelles és alkalmanként enyhe csokoládés ízeket. Nincs komlóíz. A komlókeserűség csak eltolja a maláta édességet éppen annyira, hogy az émelyítő jelleget legyőzze. Nem diacetiles. Jelentős mennyiségű gyümölcsös észtert tartalmazhat, különösen, amelyek a szilvára, aszalt szilvára vagy szőlőre emlékeztetnek. Az alkoholnak simának kell lennie, nem durva, vagy csípős és a komlókeserűséget segítve egyensúlyozza az erős maláta jelenlétet. A befejezés malátás és alkoholos, és az alkoholtól kap bizonyos szárazságot is. Nem szabad, hogy ragacsos, szirupos, vagy émelyítően édes legyen. Tiszta, ászokra jellemző.

👄 Kortyérzet

Testes, vagy nagyon testes. Alacsony szén-dioxid tartalom. Meghatározó alkoholos melegség a metsző csípősség nélkül. Nagyon sima, az alkohol durva széleitől, a keserűségtől, kozmaolajtól és egyéb erőteljes ízektől mentes.

🤔 Összbenyomás

Extrém erős, testes és malátás sötét ászok.

⌛️ Történelem

A hagyományos kulmbachi specialitást a duplabak lefagyasztáséval és a jég eltávolításával készítik, így koncentrálják az ízeket és az alkoholt (néha mindenféle ízhibát is). 

📝 Megjegyzések

A jégbak nem csak egy erősebb duplabak, a név utal az előállítási technológiára, a fagyasztásra és a sör koncentrálására is. Néhány duplabak erősebb, mint a jégbak. Gyakran hosszabb ászokolás szükséges, hogy a fagyasztás után az alkohol kisimuljon valamint a maláta és az alkohol egyensúlya is kialakulhasson. Minden gyümölcsösség a müncheni és egyéb speciális malátákból ered, nem az élesztő termeli fermentáció közben.

🌽 Összetevők

Ugyanaz, mint a duplabaknál. A kereskedelmi jégbakot általában 7% és 33% (térf.%) közé koncentrálják.

Alap statisztika

OG: 1.078 – 1.120
IBU: 25 – 35
FG: 1.020 – 1.035
SRM: 18 – 30
ABV: 9 – 14%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Kulmbacher Reichelbräu Eisbock
  • Eggenberg Urbock Dunkel Eisbock
  • Niagara Eisbock
  • Capital Eisphyre
  • Southampton Eisbock
Scroll to Top