Cream ale

Az amerikai ĂĄszok tĂ­pus felsƑerjesztĂ©sƱ megfelelƑje. FelsƑerjesztĂ©sƱ (ale) sörfƑzƑk kĂ©szĂ­tettĂ©k, hogy versenyezzenek az ĂĄszok sörrel az Észak- Keleti Ă©s a KözĂ©p- Atlanti ĂĄllamokban. Eredetileg habzĂł, vagy asztali ale-kĂ©nt volt ismert. Sok sörfƑzƑ lĂĄger Ă©lesztƑt hasznĂĄlt (nĂ©ha mĂ©g most is), akkoriban nem kevertĂ©k ale Ă©lesztƑkkel. Sok sört a „krĂ€usen” eljĂĄrĂĄssal buborĂ©kosĂ­tanak. A hideg Ă©rlelĂ©s nem hagyomĂĄnyos, de modern sörfƑzƑk nĂ©ha alkalmazzĂĄk.

👃 Illat

BĂĄtortalan malĂĄtĂĄs illat. Édes, kukoricĂĄs aroma Ă©s alacsony DMS szint a jellemzƑ. A komlĂłaroma legfeljebb alacsony. BĂĄrmilyen fajta komlĂł hasznĂĄlhatĂł, de sem a komlĂł, sem a malĂĄta nem dominĂĄl. NĂ©hĂĄny pĂ©ldĂĄban gyenge Ă©szteres jelleg elƑfordulhat, de nem szĂŒksĂ©ges. Nem diacetiles.

👀 MegjelenĂ©s

HalvĂĄny szalmasĂĄrgĂĄtĂłl a közepes arany szĂ­nig terjed, az elƑzƑ a jellemzƑbb. Gyenge, vagy közepes hab, közepes, vagy magas szĂ©nsav. A habtartĂłssĂĄg nem jobb a közepesnĂ©l az adalĂ©kok hasznĂĄlata miatt. RagyogĂł, gyöngyözƑ tisztasĂĄgĂș.

👅 Íz

AlacsonytĂłl közepesen alacsony komlĂłkeserƱsĂ©g. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt malĂĄtĂĄssĂĄg Ă©s Ă©dessĂ©g, a sƱrƱsĂ©g Ă©s a leerjedĂ©s fokĂĄtĂłl fĂŒggƑen. ÁltalĂĄban jĂłl leerjesztett. Sem a malĂĄta, sem a komlĂł nem uralkodik az Ă­zĂ©ben. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©keltig terjedƑ kukoricĂĄs Ă­z, amit az ĂĄltalĂĄnosan hasznĂĄlt kukorica adalĂ©k ad. A DMS –re is ez mondhatĂł el. BefejezĂ©sben a nĂ©mi szĂĄrazsĂĄgtĂłl a gyengĂ©n Ă©desig mehet, amit a kukorica, malĂĄta Ă©s a cukor ad. Az enyhĂ©n gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g opcionĂĄlis. Nem diacetiles.

👄 KortyĂ©rzet

ÁltalĂĄban könnyƱ Ă©s Ă©rdes, habĂĄr közepesen testes is lehet. Sima kortyĂ©rzet. KözepestƑl a teljes leerjedĂ©s jellemzi, a jobban leerjedtek szomjoltĂł befejezĂ©ssel bĂ­rnak. Magas szĂ©n-dioxid tartalmĂș. A magasabb sƱrƱsĂ©gƱ pĂ©ldĂĄk enyhe alkoholos melegsĂ©get mutathatnak. 

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Egy tiszta, jĂłl leerjesztett, Ă­zekben gazdag amerikai „fƱnyĂ­rĂł sör”.

⌛ TörtĂ©nelem

Az amerikai ĂĄszok tĂ­pus felsƑerjesztĂ©sƱ megfelelƑje. FelsƑerjesztĂ©sƱ (ale) sörfƑzƑk kĂ©szĂ­tettĂ©k, hogy versenyezzenek az ĂĄszok sörrel az Észak- Keleti Ă©s a KözĂ©p- Atlanti ĂĄllamokban. Eredetileg habzĂł, vagy asztali ale-kĂ©nt volt ismert. Sok sörfƑzƑ lĂĄger Ă©lesztƑt hasznĂĄlt (nĂ©ha mĂ©g most is), akkoriban nem kevertĂ©k ale Ă©lesztƑkkel. Sok sört a „krĂ€usen” eljĂĄrĂĄssal buborĂ©kosĂ­tanak. A hideg Ă©rlelĂ©s nem hagyomĂĄnyos, de modern sörfƑzƑk nĂ©ha alkalmazzĂĄk.

📝 MegjegyzĂ©sek

A klasszikus amerikai (pl. az alkoholtilalom elƑtti) Cream Ale-ek kicsivel erƑsebbek, komlĂłsabbak (beleĂ©rtve mĂ©g az hidegkomlĂłzĂĄst is) Ă©s keserƱbbek (25-60+ IBU) voltak. Ezeket a verziĂłkat mĂĄr a speciĂĄlis/kĂ­sĂ©rleti kategĂłriĂĄkba kell nevezni. A legtöbb kereskedelmi pĂ©lda az 1050-1053 OG tartomĂĄnyba esik, Ă©s a komlĂłkeserƱsĂ©gĂŒk ritkĂĄn kerĂŒl 20 IBU fölĂ©.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Leggyakrabban az amerikai összetevƑk hasznĂĄlatosak. A recept összeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban a hatsoros malĂĄta, vagy hatsoros Ă©s az Ă©szak-amerikai kĂ©tsoros keverĂ©ke a szokĂĄsos. AdalĂ©kkĂ©nt a kukoricapehely elmehet 20%-ig a cefrĂ©zƑben, Ă©s 20%-ig a glĂŒkĂłz, vagy egyĂ©b cukor a komlĂłforralĂłban. LĂĄgy vĂ­z preferĂĄlt. BĂĄrmilyen komlĂł hasznĂĄlhatĂł keserĂ­tĂ©sre Ă©s hidegkomlĂłzĂĄsra. 

📊 Alap statisztika

OG: 1.042 – 1.055
IBU: 15 – 20
FG: 1.006 – 1.012
SRM: 2.5 – 5
ABV: 4.2– 5.6%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Genesee Cream Ale
  • Little Kings Cream Ale (Hudepohl)
  • Anderson Valley Summer Solstice Cerveza Crema
  • Sleeman Cream Ale
  • New Glarus Spotted Cow
  • Wisconsin Brewing Whitetail Cream Ale