đ Illat
BĂĄtortalan malĂĄtĂĄs illat. Ădes, kukoricĂĄs aroma Ă©s alacsony DMS szint a jellemzĆ. A komlĂłaroma legfeljebb alacsony. BĂĄrmilyen fajta komlĂł hasznĂĄlhatĂł, de sem a komlĂł, sem a malĂĄta nem dominĂĄl. NĂ©hĂĄny pĂ©ldĂĄban gyenge Ă©szteres jelleg elĆfordulhat, de nem szĂŒksĂ©ges. Nem diacetiles.
đ MegjelenĂ©s
HalvĂĄny szalmasĂĄrgĂĄtĂłl a közepes arany szĂnig terjed, az elĆzĆ a jellemzĆbb. Gyenge, vagy közepes hab, közepes, vagy magas szĂ©nsav. A habtartĂłssĂĄg nem jobb a közepesnĂ©l az adalĂ©kok hasznĂĄlata miatt. RagyogĂł, gyöngyözĆ tisztasĂĄgĂș.
đ Ăz
AlacsonytĂłl közepesen alacsony komlĂłkeserƱsĂ©g. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt malĂĄtĂĄssĂĄg Ă©s Ă©dessĂ©g, a sƱrƱsĂ©g Ă©s a leerjedĂ©s fokĂĄtĂłl fĂŒggĆen. ĂltalĂĄban jĂłl leerjesztett. Sem a malĂĄta, sem a komlĂł nem uralkodik az ĂzĂ©ben. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©keltig terjedĆ kukoricĂĄs Ăz, amit az ĂĄltalĂĄnosan hasznĂĄlt kukorica adalĂ©k ad. A DMS âre is ez mondhatĂł el. BefejezĂ©sben a nĂ©mi szĂĄrazsĂĄgtĂłl a gyengĂ©n Ă©desig mehet, amit a kukorica, malĂĄta Ă©s a cukor ad. Az enyhĂ©n gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g opcionĂĄlis. Nem diacetiles.
đ KortyĂ©rzet
ĂltalĂĄban könnyƱ Ă©s Ă©rdes, habĂĄr közepesen testes is lehet. Sima kortyĂ©rzet. KözepestĆl a teljes leerjedĂ©s jellemzi, a jobban leerjedtek szomjoltĂł befejezĂ©ssel bĂrnak. Magas szĂ©n-dioxid tartalmĂș. A magasabb sƱrƱsĂ©gƱ pĂ©ldĂĄk enyhe alkoholos melegsĂ©get mutathatnak.Â
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Egy tiszta, jĂłl leerjesztett, Ăzekben gazdag amerikai âfƱnyĂrĂł sörâ.
âïž TörtĂ©nelem
Az amerikai ĂĄszok tĂpus felsĆerjesztĂ©sƱ megfelelĆje. FelsĆerjesztĂ©sƱ (ale) sörfĆzĆk kĂ©szĂtettĂ©k, hogy versenyezzenek az ĂĄszok sörrel az Ăszak- Keleti Ă©s a KözĂ©p- Atlanti ĂĄllamokban. Eredetileg habzĂł, vagy asztali ale-kĂ©nt volt ismert. Sok sörfĆzĆ lĂĄger Ă©lesztĆt hasznĂĄlt (nĂ©ha mĂ©g most is), akkoriban nem kevertĂ©k ale Ă©lesztĆkkel. Sok sört a âkrĂ€usenâ eljĂĄrĂĄssal buborĂ©kosĂtanak. A hideg Ă©rlelĂ©s nem hagyomĂĄnyos, de modern sörfĆzĆk nĂ©ha alkalmazzĂĄk.
đ MegjegyzĂ©sek
A klasszikus amerikai (pl. az alkoholtilalom elĆtti) Cream Ale-ek kicsivel erĆsebbek, komlĂłsabbak (beleĂ©rtve mĂ©g az hidegkomlĂłzĂĄst is) Ă©s keserƱbbek (25-60+ IBU) voltak. Ezeket a verziĂłkat mĂĄr a speciĂĄlis/kĂsĂ©rleti kategĂłriĂĄkba kell nevezni. A legtöbb kereskedelmi pĂ©lda az 1050-1053 OG tartomĂĄnyba esik, Ă©s a komlĂłkeserƱsĂ©gĂŒk ritkĂĄn kerĂŒl 20 IBU fölĂ©.
đœ ĂsszetevĆk
Leggyakrabban az amerikai összetevĆk hasznĂĄlatosak. A recept összeĂĄllĂtĂĄsĂĄban a hatsoros malĂĄta, vagy hatsoros Ă©s az Ă©szak-amerikai kĂ©tsoros keverĂ©ke a szokĂĄsos. AdalĂ©kkĂ©nt a kukoricapehely elmehet 20%-ig a cefrĂ©zĆben, Ă©s 20%-ig a glĂŒkĂłz, vagy egyĂ©b cukor a komlĂłforralĂłban. LĂĄgy vĂz preferĂĄlt. BĂĄrmilyen komlĂł hasznĂĄlhatĂł keserĂtĂ©sre Ă©s hidegkomlĂłzĂĄsra.Â
đ Alap statisztika
OG: 1.042 â 1.055
IBU: 15 â 20
FG: 1.006 â 1.012
SRM: 2.5 â 5
ABV: 4.2â 5.6%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Genesee Cream Ale
- Little Kings Cream Ale (Hudepohl)
- Anderson Valley Summer Solstice Cerveza Crema
- Sleeman Cream Ale
- New Glarus Spotted Cow
- Wisconsin Brewing Whitetail Cream Ale