👃 Illat
Bátortalan malátás illat. Édes, kukoricás aroma és alacsony DMS szint a jellemző. A komlóaroma legfeljebb alacsony. Bármilyen fajta komló használható, de sem a komló, sem a maláta nem dominál. Néhány példában gyenge észteres jelleg előfordulhat, de nem szükséges. Nem diacetiles.
👀 Megjelenés
Halvány szalmasárgától a közepes arany színig terjed, az előző a jellemzőbb. Gyenge, vagy közepes hab, közepes, vagy magas szénsav. A habtartósság nem jobb a közepesnél az adalékok használata miatt. Ragyogó, gyöngyöző tisztaságú.
👅 Íz
Alacsonytól közepesen alacsony komlókeserűség. Alacsonytól mérsékelt malátásság és édesség, a sűrűség és a leerjedés fokától függően. Általában jól leerjesztett. Sem a maláta, sem a komló nem uralkodik az ízében. Alacsonytól mérsékeltig terjedő kukoricás íz, amit az általánosan használt kukorica adalék ad. A DMS –re is ez mondható el. Befejezésben a némi szárazságtól a gyengén édesig mehet, amit a kukorica, maláta és a cukor ad. Az enyhén gyümölcsös észteresség opcionális. Nem diacetiles.
👄 Kortyérzet
Általában könnyű és érdes, habár közepesen testes is lehet. Sima kortyérzet. Közepestől a teljes leerjedés jellemzi, a jobban leerjedtek szomjoltó befejezéssel bírnak. Magas szén-dioxid tartalmú. A magasabb sűrűségű példák enyhe alkoholos melegséget mutathatnak.
🤔 Összbenyomás
Egy tiszta, jól leerjesztett, ízekben gazdag amerikai „fűnyíró sör”.
⌛️ Történelem
Az amerikai ászok típus felsőerjesztésű megfelelője. Felsőerjesztésű (ale) sörfőzők készítették, hogy versenyezzenek az ászok sörrel az Észak- Keleti és a Közép- Atlanti államokban. Eredetileg habzó, vagy asztali ale-ként volt ismert. Sok sörfőző láger élesztőt használt (néha még most is), akkoriban nem keverték ale élesztőkkel. Sok sört a „kräusen” eljárással buborékosítanak. A hideg érlelés nem hagyományos, de modern sörfőzők néha alkalmazzák.
📝 Megjegyzések
A klasszikus amerikai (pl. az alkoholtilalom előtti) Cream Ale-ek kicsivel erősebbek, komlósabbak (beleértve még az hidegkomlózást is) és keserűbbek (25-60+ IBU) voltak. Ezeket a verziókat már a speciális/kísérleti kategóriákba kell nevezni. A legtöbb kereskedelmi példa az 1050-1053 OG tartományba esik, és a komlókeserűségük ritkán kerül 20 IBU fölé.
🌽 Összetevők
Leggyakrabban az amerikai összetevők használatosak. A recept összeállításában a hatsoros maláta, vagy hatsoros és az észak-amerikai kétsoros keveréke a szokásos. Adalékként a kukoricapehely elmehet 20%-ig a cefrézőben, és 20%-ig a glükóz, vagy egyéb cukor a komlóforralóban. Lágy víz preferált. Bármilyen komló használható keserítésre és hidegkomlózásra.
Alap statisztika
OG: 1.042 – 1.055
IBU: 15 – 20
FG: 1.006 – 1.012
SRM: 2.5 – 5
ABV: 4.2– 5.6%
🍻 Kereskedelmi példák
- Genesee Cream Ale
- Little Kings Cream Ale (Hudepohl)
- Anderson Valley Summer Solstice Cerveza Crema
- Sleeman Cream Ale
- New Glarus Spotted Cow
- Wisconsin Brewing Whitetail Cream Ale