Blonde ale

👃 Illat

Könnyűtől mérsékelten édes malátás illat. Alacsonytól mérsékeltig terjedő gyümölcsösség elfogadható, de nem kötelező. Alacsonytól közepes intenzitású komlóaroma, szinte bármilyen komlófajta előfordulhat. Nem diacetiles.

👀 Megjelenés

A színe a világossárgától a sötét aranyig terjedhet. Tisztától a ragyogóig. Kevés vagy közepes fehér hab. A habtartósság az elfogadhatótól a jóig terjed.

👅 Íz

Indításnak puha malátás édességet mutat, de opcionálisan könnyed maláta ízeket is mutathat (pl. kenyér, kétszersült, pirítós, búza). A karamelles ízek tipikusan hiányoznak. Kevéstől közepes mennyiségű észterek opcionálisak, de sokszor megtalálhatóak. A komlóíz (bármilyen fajta) a könnyűtől a mérsékeltig terjed, de nem túl agresszív. Alacsonytól közepes keserűség, de az egyensúly a maláta felé billen. Közepesen száraz befejezés, nyomokban édességgel. Nem diacetiles. 

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyű, közepes test. Közepestől magas szénsav. Lágy ízű, durva keserűség és fanyarság nélkül

🤔 Összbenyomás

Könnyen iható, elérhető, maláta központú amerikai kézműves sör.

⌛️ Történelem

Manapság sok (amerikai) mikro sörfőzde és kocsmai sörfőzde gyártja. Léteznek helyi variációk (a nyugati sörfőző pubok sörei rámenősebbek, hasonlóak a pale ale-hez), de a legtöbb helyen a „belépő szintű” kézműves sörnek tekintik.

📝 Megjegyzések

A legjobban elterjedt amerikai blonde ale mellett ebbe a kategóriába tartozhatnak az angol „summer ale” –ek, az amerikai kölsch stílusú sörök vagy a kevésbé erőteljes amerikai és angol pale ale-ek.

🌽 Összetevők

Általában csak malátázott alapanyagokat használnak, de 25%-ig búzamalátát vagy némi cukor adalékot tartalmazhat. Bármilyen komlófajta használható. Tiszta amerikai, enyhén gyümölcsös angol, vagy kölsch élesztővel készülhet. Készülhet láger élesztővel, vagy ászokolással. Néhány verzió mézet, fűszereket és/vagy hozzáadott gyümölcsöt tartalmazhat, de ha bármelyik adalék erősebb, mint háttéríz, akkor a speciális, fűszeres, gyümölcsös kategóriába kell nevezni. Az extrakt verzióknak a legvilágosabb maláta extraktot kell használni és kerülni kell a főzés közbeni karamellizációt.

Alap statisztika

OG: 1.038 – 1.054
IBU: 15 – 28
FG: 1.008 – 1.013
SRM: 3 – 6
ABV: 3.8 – 5.5%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Pelican Kiwanda Cream Ale
  • Russian River Aud Blonde
  • Rogue Oregon Golden Ale
  • Widmer Blonde Ale
  • Fuller’s Summer Ale
  • Hollywood Blonde
  • Redhook Blonde
Scroll to Top