👃 Illat
Könnyűtől mérsékelten édes malátás illat. Alacsonytól mérsékeltig terjedő gyümölcsösség elfogadható, de nem kötelező. Alacsonytól közepes intenzitású komlóaroma, szinte bármilyen komlófajta előfordulhat. Nem diacetiles.
👀 Megjelenés
A színe a világossárgától a sötét aranyig terjedhet. Tisztától a ragyogóig. Kevés vagy közepes fehér hab. A habtartósság az elfogadhatótól a jóig terjed.
👅 Íz
Indításnak puha malátás édességet mutat, de opcionálisan könnyed maláta ízeket is mutathat (pl. kenyér, kétszersült, pirítós, búza). A karamelles ízek tipikusan hiányoznak. Kevéstől közepes mennyiségű észterek opcionálisak, de sokszor megtalálhatóak. A komlóíz (bármilyen fajta) a könnyűtől a mérsékeltig terjed, de nem túl agresszív. Alacsonytól közepes keserűség, de az egyensúly a maláta felé billen. Közepesen száraz befejezés, nyomokban édességgel. Nem diacetiles.
👄 Kortyérzet
Közepesen könnyű, közepes test. Közepestől magas szénsav. Lágy ízű, durva keserűség és fanyarság nélkül
🤔 Összbenyomás
Könnyen iható, elérhető, maláta központú amerikai kézműves sör.
⌛️ Történelem
Manapság sok (amerikai) mikro sörfőzde és kocsmai sörfőzde gyártja. Léteznek helyi variációk (a nyugati sörfőző pubok sörei rámenősebbek, hasonlóak a pale ale-hez), de a legtöbb helyen a „belépő szintű” kézműves sörnek tekintik.
📝 Megjegyzések
A legjobban elterjedt amerikai blonde ale mellett ebbe a kategóriába tartozhatnak az angol „summer ale” –ek, az amerikai kölsch stílusú sörök vagy a kevésbé erőteljes amerikai és angol pale ale-ek.
🌽 Összetevők
Általában csak malátázott alapanyagokat használnak, de 25%-ig búzamalátát vagy némi cukor adalékot tartalmazhat. Bármilyen komlófajta használható. Tiszta amerikai, enyhén gyümölcsös angol, vagy kölsch élesztővel készülhet. Készülhet láger élesztővel, vagy ászokolással. Néhány verzió mézet, fűszereket és/vagy hozzáadott gyümölcsöt tartalmazhat, de ha bármelyik adalék erősebb, mint háttéríz, akkor a speciális, fűszeres, gyümölcsös kategóriába kell nevezni. Az extrakt verzióknak a legvilágosabb maláta extraktot kell használni és kerülni kell a főzés közbeni karamellizációt.
Alap statisztika
OG: 1.038 – 1.054
IBU: 15 – 28
FG: 1.008 – 1.013
SRM: 3 – 6
ABV: 3.8 – 5.5%
🍻 Kereskedelmi példák
- Pelican Kiwanda Cream Ale
- Russian River Aud Blonde
- Rogue Oregon Golden Ale
- Widmer Blonde Ale
- Fuller’s Summer Ale
- Hollywood Blonde
- Redhook Blonde