Kölsch

👃 Illat

Legfeljebb nagyon alacsony pilzeni maláta illat. Kellemes, nagyon enyhe gyümölcsös aroma (alma, cseresznye körte) az erjesztésből kifolyólag elfogadható, de nem mindig érhető tetten. Kevés nemes komló aroma lehet, de nem túlzott (az eredeti verziók némelyikében előfordul). Néhány élesztő enyhe boros, vagy kénes karaktert adhat (ez is lehetőség, de nem hiba)

👀 Megjelenés

Nagyon halvány aranytól a világos aranyszínűig terjed. A hagyományos változatokat tükrösre szűrik. Finom fehér habja van, ami nem tartós.

👅 Íz

Lágy, kerek, nagyszerű egyensúlyban van benne a lágy, mégis jól leerjesztett maláta íz, az alig érzékelhető gyümölcsös édesség mely az erjedés mellékterméke, valamint a közepesen alacsony, közepes keserűség, ami kellemesen száraz, enyhén kaparós befejezésbe torkollik. Durva utóíz nem elfogadható. A nemes komló íze változó, az alacsonytól a mérsékelten magasig terjed, bár leggyakrabban közepesen alacsonytól közepes. Egy-két példánál (Dom) az elejénél észrevehető malátaédesség figyelhető meg. Néhány verziónál enyhén ásványi vagy kénes víz vagy élesztő karaktert figyelhetünk meg, ami kiemeli a szárazságot és az íz-egyensúlyt. Néhánynál enyhe búza- íz érezhető, de ez elég ritka. Egyébként nagyon tiszta, nincs diacetil és hosszú szénláncú alkoholok. 

👄 Kortyérzet

Bársonyos és érdes. Közepesen könnyű test, habár néhány verzió közepes lehet. Közepes, közepesen magas szén-dioxid. Általában jól leerjesztett.

🤔 Összbenyomás

Egy tiszta, érdes, nagyon szépen egyensúlyozott sör általában finom, gyümölcsös ízekkel és aromákkal. Elnyomott malátásság figyelhetünk meg végig, ami kellemesen frissítő csípősséghez vezet a végén. A tapasztalatlan kóstoló könnyen össze tudja keverni a világos lágerrel, a némileg körmönfont pilzenivel, vagy talán a blond ale-lel.

⌛️ Történelem

A Kölsch eredetvédelem alatt áll, ezt Kölsch Konvention védi, és a kb. 20 Köln környéki sörözőre korlátozódik a főzése. A Konvention egyszerűen „könnyű, teljesen leerjesztett, komló hangsúlyos, tiszta felsőerjesztésű Vollbier”-nek nevezi.

📝 Megjegyzések

Magas, egyenesfalú, szűk 200 ml-es pohárban szolgálják fel, a neve „Stange”. Minden kölni sörfőzde más-más karakterű sört készít és a Konvention-t mindegyik egy kicsivel másképp értelmezi. Bírálat közben ez megenged némi változatosságot. Vegyük észre, hogy a szárazabb verziók komlósabbnak tűnnek, mint amit az IBU érték sejtetne. A kifinomult íz profilja miatt a Kölsch viszonylag rövid szavatossági idővel bír, a régebben készültek oxidálódott hibákat mutathatnak. Néhány kölni sörfőzde (pl. Dom, Hellers) ma már gyárt friss, szűretlen változatot is, amit Wiess-nek neveznek (ez nem tartozik ebbe a kategóriába).

🌽 Összetevők

Német nemes komlók (Hallertau, Tettnang, Spalt vagy Hersbrucker). Német pilzeni, vagy világos maláta. Jól erjesztő, tiszta ale élesztő.20 %-ig búza is használható, de az autentikus verziókban ez elég ritka. A víz mehet az extrém lágytól a közepesen keményig. Tradíció szerint a többlépcsős cefrézést alkalmazzák, habár jó eredmény érhető el egylépésessel 65˚C-on. Hidegebb ale hőmérsékleten (15-18˚C) erjesztik és legalább egy hónapig lágerezik, Sok kölni sörfőző 21 fokon erjeszti és nem több mint két hétig lágerezi a sörét.

Alap statisztika

OG: 1.044 – 1.050
IBU: 20 – 30
FG: 1.007 – 1.011
SRM: 3.5 – 5
ABV: 4.4 – 5.2%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Available in Cologne only: PJ Früh
  • Hellers
  • Malzmühle
  • Paeffgen
  • Sion
  • Peters
  • Dom
  • Reissdorf
  • Gaffel
  • Eisenbahn Dourada
  • Goose Island Summertime
  • Alaska Summer Ale
  • Harpoon Summer Beer
  • New Holland Lucid
  • Saint Arnold Fancy Lawnmower
  • Capitol City Capitol Kölsch
  • Shiner Kölsch
Scroll to Top