Feketesör/Schwarzbier

Dél-Türingiai és Észak-Frankföldi helyi specialitás, és valószínűleg a müncheni sötét ászoknak a helyi változata.

👃 Illat

Alacsonytól mérsékelt malátás illat, kevés édeskés illattal és/vagy gyakran enyhe pörkölt malátával. A maláta lehet tiszta és semleges, vagy gazdag és müncheni jellegű. Enyhe karamelles illat előfordulhat. A pörkölés lehet kávés, de sosem égett. Alacsony nemeskomló illat előfordulhat. Tiszta ászok élesztő karakter (kevés kénes jelleg lehet), de gyümölcsös észterek és diacetil nélkül. 

👀 Megjelenés

A közepestől a nagyon sötét barnáig, gyakran a mélyrubintól a gránátvörös árnyalatokkal, de sosem igazán fekete. Nagyon tiszta. Nagy, megmaradó sárgásbarna színű hab.

👅 Íz

Kevéstől a közepes malátaíz, aminek lehet tiszta semleges karaktere, de lehet gazdag, édes, müncheni jellegű intenzitása. Kevéstől mérsékelt intenzitású, erősen pörkölt maláta ízek keserűcsokoládés szájérzetet adhatnak a befejezésben, de nem tapasztalhatunk égett ízt. Közepesen alacsonytól közepes keserűség, ami kitart a befejezésben is. Kevéstől mérsékelt nemes komló ízek. Tiszta ászok jelleg, gyümölcsös észterek és diacetil nélkül. Az utóíz lassan válik szárazzá, sokáig megmarad, előtérben a komlókeserűséggel, a háttérben az erősen pörkölt maláta ízével. Kevés maradék édesség elfogadható, de nem elvárás.

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyű, közepes test. Mérsékelt, mérsékelten magas szénsav. Simulékony. Nincs érdesség, fanyarság, a sötét, pörkölt maláták használata ellenére sem.

🤔 Összbenyomás

Sötét német ászok sör, az erősen pörkölt, de lágy maláta ízek szép egyensúlyt mutatnak a mérsékelt komlókeserűséggel.

⌛️ Történelem

Dél-Türingiai és Észak-Frankföldi helyi specialitás, és valószínűleg a müncheni sötét ászoknak a helyi változata.

📝 Megjegyzések

A müncheni sötétnél általában sötétebb, szárazabb szájérzetű és az észrevehető (de nem túl erős) pörkölt malátás jelleg egyensúlyozza ki az alapmalátát. Bár néha fekete pilzeninek hívják, de a sör sosem olyan sötét, ne várjunk erősen pörkölt, porteres ízeket.

🌽 Összetevők

Német müncheni és pilzeni maláta az alap, kevés pörkölt malátával megtoldva (Carafa) a színért és az észrevehető pörkölt ízekért. Nemes német komlók és tiszta német ászok élesztők a preferáltak.

📊 Alap statisztika

OG: 1.046 – 1.052
IBU: 22 – 32
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 17 – 30
ABV: 4.4 – 5.4%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Köstritzer Schwarzbier
  • Kulmbacher Mönchshof Premium Schwarzbier
  • Samuel Adams Black Lager
  • Krušovice Cerne
  • Original Badebier
  • Einbecker Schwarzbier
  • Gordon Biersch Schwarzbier
  • Weeping Radish Black Radish Dark Lager
  • Sprecher Black Bavarian