Müncheni barna

A klasszikus müncheni barna ászokról van szó, amit sötétebbre, malátásabbra főztek a közepesen karbonátos víz miatt. Habár a sör Münchenből származik, a stílus nagyon népszerűvé vált egész Bajorországban.

👃 Illat

Gazdag, müncheni malátás édesség, mint a kenyérhéj (néha pirítós jellegű). Csokoládés, mogyorós, karamelles és/vagy vajkaramella beütés elfogadható. Nincs gyümölcsös észter vagy észlelhető diacetil, de egy kevés nemeskomló illat elfogadható.

👀 Megjelenés

Mély rézszíntől a sötétbarnáig, gyakran vörös, vagy gránitos árnyalattal. Krémes, halványtól közepesen sárgásbarna hab. Általában tiszta, de léteznek homályos, szűretlen verziók is. 

👅 Íz

A müncheni maláta gazdag és összetett íze dominál, gyakran melanoidinnel, ami kenyérhéjra emlékeztet. Az íze közepesen édes lehet, de nem lehet túlzó. Enyhe karamell, csokoládé, pirítós, vagy mogyorós íz jelen lehet. Égett, vagy keserű ízek a pörkölt malátából nem megengedettek, ugyanúgy a túlzott karamell ízek sem kívánatosak a kristály malátából. Komlókeserűség mérsékelten alacsony, de érzékelhető, az egyensúly a malátásság felé tolódik el. A nemes komló íz legfeljebb alacsony. Az utóíz malátás marad, de a komlókeserűség előjön a közepesen száraz befejezésben. Tiszta ászok karakter, gyümölcsös észterek és diacetil nélkül.

👄 Kortyérzet

Közepes vagy közepesen testes, kemény dextrines kortyérzettel, de még nem túl nehéz vagy túl édes. Közepesen szénsavas. Kevés fanyarság és egy enyhe alkoholos melegség elfogadott. 

🤔 Összbenyomás

A müncheni malátához társuló melanoidinek mélysége és komplexitása jellemzi. Gazdag müncheni ízek, de nem annyira intenzív, mint egy bak, és nem annyira pörkölt, mint egy schwarzbier.

⌛️ Történelem

A klasszikus müncheni barna ászokról van szó, amit sötétebbre, malátásabbra főztek a közepesen karbonátos víz miatt. Habár a sör Münchenből származik, a stílus nagyon népszerűvé vált egész Bajorországban (különösen Frankföldön).

📝 Megjegyzések

A Németországból származó szűretlen verziók “folyékony kenyér ízűek” élesztős, földes gazdagsággal, ami nem jellemző az export szűrt dunkelekre.

🌽 Összetevők

A recept tradicionálisan német müncheni malátából (egészen 100%-ig is) áll össze, a maradékban német pilzeni malátával. Kis mennyiségű kristály maláta adhat hozzá dextrin és színt, de nem vihet be túlsúlyban maradék édességet. Nagyon kevés pörkölt maláta (Carafa, vagy csokoládé) használható a színkialakításhoz, de nem adhat erős ízt. Nemes német komlók és német ászok élesztő törzsek használandók. Közepesen karbonátos víz. Gyakran dekokciós (egészen a tripla dekokcióig) eljárást alkalmaznak a maláta íz fokozására és a színmélység kialakítására.

📊 Alap statisztika

OG: 1.048 – 1.056
IBU: 18 – 28
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 14 – 28
ABV: 4.5 – 5.6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Ayinger Altbairisch Dunkel
  • Hacker-Pschorr Alt Munich Dark
  • Paulaner Alt Münchner Dunkel
  • Weltenburger Kloster Barock-Dunkel
  • Ettaler Kloster Dunkel
  • Hofbräu Dunkel
  • Penn Dark Lager
  • König Ludwig Dunkel
  • Capital Munich Dark
  • Harpoon Munich-type Dark Beer
  • Gordon Biersch Dunkels
  • Dinkel Acker Dark
  • Ettaler Dunkel
  • Löwenbräu Dunkel
  • Hartmann Dunkel
  • Kneitinger Dunkel
  • Augustiner Dunkel