👃 Illat
Legfeljebb kevés malátaillat. Legfeljebb közepesen alacsony pörkölt és karamell maláta illat. A komlóillat nem szükséges, legfeljebb enyhe fűszeres, vagy virágos lehet. Kevés élesztős karakter elfogadott (zöldalma, DMS, vagy gyümölcsös észterek). Nincs diacetil.
👀 Megjelenés
A mély borostyántól a sötét barnáig, tükrös tisztasággal és rubinvörös vonásokkal. A hab nem tart sokáig, általában világos cserszínű.
👅 Íz
Mérsékelten érdes, alacsonytól a mérsékelt maláta édességig. Legfeljebb közepesen alacsony karamell és/vagy pörkölt maláta ízek (enyhe kávés, melaszos vagy kakaós ízek is előfordulhatnak). A komlóíz legfeljebb alacsony. A komlókeserűség az alacsonytól a közepes szintig terjedhet. Nincs diacetil. Könnyed gyümölcsössége lehet. Az égett vagy erős pörkölt malátás íz hibának számít.
👄 Kortyérzet
A könnyűtől a valamelyest közepes testig. Sima, habár erősen szénsavas sör.
🤔 Összbenyomás
Valamelyest édesebb verziója a standard és prémium amerikai ászokoknak egy kicsit több testtel és ízzel.
📝 Megjegyzések
A nemzetközi ászok sörök széles választéka tartozik ebbe a kategóriába, sötétebb, mint a világos ászok, a komlókeserűség és pörkölt malátás karakter határozottan jelen van, de nem túlzott, nem jelennek meg fanyar ízek.
🌽 Összetevők
Két, vagy hatsoros árpa, adalékként kukorica vagy rizs. A karamell és sötétebb malátákat óvatosan adagolják. A kereskedelmi verziók tartalmazhatnak színezéket is.
📊 Alap statisztika
OG: 1.044 – 1.056
IBU: 8 – 20
FG: 1.008 – 1.012
SRM: 14 – 22
ABV: 4.2 – 6%
🍻 Kereskedelmi példák
- Dixie Blackened Voodoo
- Shiner Bock
- San Miguel Dark
- Baltika #4
- Beck’s Dark
- Saint Pauli Girl Dark
- Warsteiner Dunkel
- Heineken Dark Lager
- Crystal Diplomat Dark Beer