Oktoberfest/Märzen

Az eredeti Gabriel Sedlmayr-hez kötődik, aki a bécsi stílust honosította meg, amit Dréher Antal fejlesztett ki 1840 körül, miután az ászok élesztőt izolálták. Jellemzően tavasszal főzik – jelezve a hagyományos főzési szezon végét – és hideg barlangokban, vagy pincékben tárolják a meleg nyári hónapok alatt. Ősszel csapolják hagyományos ünnepi keretek között.

👃 Illat

Gazdag német maláta illat (bécsi, vagy müncheni). Alacsonytól mérsékelt pirított maláta illat is gyakran jelen van. Tiszta ászok illat, gyümölcsös észterek vagy diacetil nélkül. Nincs komló illat. A karamelles jelleg stílushiba.

👀 Megjelenés

Sötét aranytól a mély narancsos-vöröses színig terjed. Ragyogó tisztaság, kemény piszkosfehér habbal.

👅 Íz

Kezdetben malátás édesség, de a befejezés mérsékelten száraz. Egyedi, összetett malátásság, gyakran pirított jelleggel. A komlókeserűség mérsékelt, és a nemeskomló aroma legfeljebb alacsony. Az egyensúly a maláta felé hajlik, de a befejezés nem édes. Érezhető karamell vagy erősen pörkölt ízek nem megfelelőek. Tiszta ászok karakter diacetil és gyümölcsös észterek nélkül. 

👄 Kortyérzet

Közepes test, krémes textúra, közepes szén-dioxid. Sima. Jól leerjesztett, nem lehet túl édes.

🤔 Összbenyomás

Sima, tiszta és meglehetősen gazdag, mély malátás karakterrel. Ez az egyik klasszikus malátás sörtípus, melynek malátásságát lágynak, összetettnek és elegánsnak jellemezhetünk, de soha nem túl édeskésnek.

⌛️ Történelem

Az eredeti Gabriel Sedlmayr-hez kötődik, aki a bécsi stílust honosította meg, amit Dréher Antal fejlesztett ki 1840 körül, miután az ászok élesztőt izolálták. Jellemzően tavasszal főzik – jelezve a hagyományos főzési szezon végét – és hideg barlangokban, vagy pincékben tárolják a meleg nyári hónapok alatt. Ősszel csapolják hagyományos ünnepi keretek között.

📝 Megjegyzések

A német házisör verziók az arany szín felé tendálnak, mint egy erősen pilzeni maláta dominálta Helles. A német export variációk tipikusan narancssárga színűek és megkülönböztető tószt malátás jegyeket hordoznak. A német sörtörvény az induló sűrűséget 14˚P- ben limitálja, mivel ezeket vollbier-nek hívják, az amerikai verziók lehetnek erősebbek is. “Fest” típusú sörök speciális alkalmakra készülnek és általában erősebbek is, mint a mindennapi társaik. 

🌽 Összetevők

Változó, de német bécsi maláta a leggyakoribb váza a receptnek, kevés müncheni és pilzeni malátával és némi kristály malátával. Minden maláta a legmagasabb minőségű kétsoros árpából készül. Európai komlók, különösen a nemes fajták az autentikusak. Kicsit lúgos víz (300 ppm-ig), az erős karbonátosság kedvező. A dekokciós eljárás erősíti a gazdag malátás profilt.

📊 Alap statisztika

OG: 1.050 – 1.057
IBU: 20 – 28
FG: 1.012 – 1.016
SRM: 7 – 14
ABV: 4.8 – 5.7%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Paulaner Oktoberfest
  • Ayinger Oktoberfest-Märzen
  • Hacker-Pschorr Original Oktoberfest
  • Hofbräu Oktoberfest
  • Victory Festbier
  • Great Lakes Oktoberfest
  • Spaten Oktoberfest
  • Capital Oktoberfest
  • Gordon Biersch Märzen
  • Goose Island Oktoberfest
  • Samuel Adams Oktoberfest