Bécsi ászok

Az eredeti sörtípust Dréher Antal fejlesztette ki, röviddel a lager élesztő izolációja után. Majdnem kihalt a stílus, Mexikóban élt tovább, ahova Santiago Graf és más osztrák bevándorló sörfőzők hozták a késői 1800-as években. Sajnos a legtöbb modern példánál kiegészítőket használnak, ami csökkenti a gazdag malátás karaktert. A stílust legjobban a malátázás módszere (bécsi maláta) határozza meg. Kevésbé malátás, mint az Oktoberfest, de még mindig határozottan a malátásság felé egyensúlyozott.

👃 Illat

Mérsékelten gazdag német maláta illat (bécsi, vagy müncheni maláta). Enyhén pörkölt maláta illat előfordulhat. Hasonló, de kevésbé intenzív, mint az Oktoberfest. Tiszta ászok karakter, nincs gyümölcsös észter vagy diacetil. A nemes komló illatok a kevéstől a semmmi-ig. A karamelles illat nem megfelelő a stílusnak.

👀 Megjelenés

Világos vörösessárgától, a rézszínig. Ragyogó tisztaság. Nagy, piszkosfehér, tartós hab.

👅 Íz

Lágy, elegáns maláta íz az elején, magabiztos komlókeserűséggel, ami kiegyensúlyozott befejezést ad. Enyhe pörkölt maláta karakter a bécsi maláta használata miatt. Nincs erősen pörkölt maláta vagy karamell maláta íz. Meglehetősen száraz befejezés, malátával és komlókeserűséggel az utóízben. A nemes komló íz legfeljebb alacsony.

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyű, könnyű test enyhe krémességgel. Mérsékelten szénsavas. Sima. Mérsékelten ropogós befejezés. Egy kevés alkoholos melegség elfogadott.

🤔 Összbenyomás

Lágy, elegáns malátásság jellemzi, ami a befejezésre szárazzá válik, elkerülve ezzel az édes befejezést.

⌛️Történelem

Az eredeti sörtípust Dréher Antal fejlesztette ki, röviddel a lager élesztő izolációja után. Majdnem kihalt a stílus, Mexikóban élt tovább, ahova Santiago Graf és más osztrák bevándorló sörfőzők hozták a késői 1800-as években. Sajnos a legtöbb modern példánál kiegészítőket használnak, ami csökkenti a gazdag malátás karaktert. A stílust legjobban a malátázás módszere (bécsi maláta) határozza meg. Kevésbé malátás, mint az Oktoberfest, de még mindig határozottan a malátásság felé egyensúlyozott.

📝 Megjegyzések

Az amerikai verziók kicsit erősebbek, szárazabbak és keserűbbek lehetnek, míg európai verziói kicsit az édesebb irányba hajlanak. Sok mexikói borostyán és sötét ászok sokkal autentikusabb volt, de sajnos manapság inkább édes, adalékokkal megrakott amerikai sötét ászokra hasonlítanak.

🌽 Összetevők

A bécsi maláta enyhén pirított, összetett, melanoidinben gazdag profilt ad. Az Októberfeszthez hasonlóan csak a legjobb minőségű maláta használható, és ez igaz a komlóra is (főleg nemeskomlók). Közepesen kemény, karbonátban gazdag víz. Lehet egy kevés karamell és/vagy színező malátát használni, de ezek nem adhatnak meghatározó illatokat és ízeket, különösen nem pörkölt jelleget.

📊 Alap statisztika

OG: 1.046 – 1.052
IBU: 18 – 30
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 10 – 16
ABV: 4.5 – 5.5%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Great Lakes Eliot Ness (unusual in its 6.2% strength and 35 IBUs)
  • Boulevard Bobs 47 Munich-Style Lager
  • Negra Modelo
  • Old Dominion Aviator Amber Lager
  • Gordon Biersch Vienna Lager
  • Capital Wisconsin Amber
  • Olde Saratoga Lager
  • Penn Pilsner