Klasszikus amerikai Pilzeni

👃 Illat

Alacsonytól közepesig terjedő gabonás, kukoricás vagy édes malátásság jól kiérezhető illatában (bár a rizst tartalmazó sörök inkább semlegesek). Közepestől a mérsékelten magas komlóaroma, gyakran klasszikus nemeskomlóktól ered. Tiszta ászok jellegű karakter, gyümölcsösség vagy diacetil nélkül. Egy kevés DMS elfogadható.

👀 Megjelenés

Sárgától a mély aranyszínig terjed színe. Kiadós, hosszantartó fehér hab. Tükrös tisztaság.

👅 Íz

Közepestől a közepesen erős malátásság jellemzi, hasonlóan, mint az európai pilzeniben, de valamennyivel könnyebb intenzitással, köszönhetően a max. 30%-ig alkalmazott kukoricapehelynek vagy a rizsnek. Enyhe gabonás jelleg, kukoricás édesség erősen ellensúlyozó komlókeserűséggel. A rizs alapúak ropogósabbak, szárazabbak és gyakran nélkülözik a kukoricás ízeket. Közepestől magas nemes komlóaromák jellemzik (mind a késői, mind a szűréskor alkalmazott komlózástól). Közepestől magas komlókeserűség jellemzi, aminek nem lehet durva, vagy fanyar utóíze. Nincs gyümölcsösség vagy diacetil. Simának és hosszan ászokoltnak kell lennie.

👄 Kortyérzet

Közepes test, gazdag, krémes kortyérzet. Közepestől magas szénsav. 

🤔 Összbenyomás

Meghatározó pilzeni típusú sör, ami megállja a helyét az európai pilznerekkel szemben is, de az amerikai maláták és komlók jellegét hordozzák, amikhez a régi időkben a német sörfőzők hozzáfértek az Egyesült Államokban. Frissítő, de a felhasznált maláták és komlók sokkal jobban kiérezhetőek az amerikai könnyű ászokokkal szemben. A kukorica megkülönböztető gabonás édességet kölcsönöz. A rizs ropogós, inkább semleges karakterével vesz részt.

⌛️ Történelem

Egy olyan verziójú pilzeni, amit az Egyesült Államokba vándorló német sörfőzők készítettek, és hozták magukkal az eljárást, élesztőt, amikor letelepedtek. Az Amerikában előforduló alapanyagokat használtak, amivel aztán létrehoztak egy az eredeti pilzenitől különböző stílust. Ez a stílus az alkoholtilalom idején elfelejtődött, de a házi sörfőzők elszánt képviselői feltámasztották.

📝 Megjegyzések

A klasszikus amerikai pilzenit főzték az alkoholtilalom előtt és után is, kisebb különbségekkel. Az 1.050-1.060 kiinduló sűrűség megfelel a szesztilalom előtti időknek, míg az azután következő időkben már 1.044-1.048-ra esett vissza a kiinduló sűrűség. A keserűség ennek megfelelően 30-40 IBU-ról lecsökkent 25-30-ra.

🌽 Összetevők

Hatsoros árpa, 20-30% kukoricapehellyel csökkentve ezzel a magas fehérjeszintet. Eredeti amerikai komlók, mint a Cluster, hagyományos nemes komlók, vagy modern nemes komló keverékek (Ultra, Liberty, Crystal) megfelelőek. A modern amerikai komlók, mint a Cascade, nem megfelelőek. A magas ásványianyag-tartalmú vizek durva ízekhez, tolakodó utóízhez vezethetnek. 

Alap statisztika

OG: 1.044 – 1.060
IBU: 25 – 40
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 3 – 6
ABV: 4.5 – 6%

🍻 Kereskedelmi példák

Időszakosan pub sörfőzdékben és mikro sörfőzdékben előforduló specialitások.

Scroll to Top