đ Illat
AlacsonytĂłl közepesig terjedĆ gabonĂĄs, kukoricĂĄs vagy Ă©des malĂĄtĂĄssĂĄg jĂłl kiĂ©rezhetĆ illatĂĄban (bĂĄr a rizst tartalmazĂł sörök inkĂĄbb semlegesek). KözepestĆl a mĂ©rsĂ©kelten magas komlĂłaroma, gyakran klasszikus nemeskomlĂłktĂłl ered. Tiszta ĂĄszok jellegƱ karakter, gyĂŒmölcsössĂ©g vagy diacetil nĂ©lkĂŒl. Egy kevĂ©s DMS elfogadhatĂł.
đ MegjelenĂ©s
SĂĄrgĂĄtĂłl a mĂ©ly aranyszĂnig terjed szĂne. KiadĂłs, hosszantartĂł fehĂ©r hab. TĂŒkrös tisztasĂĄg.
đ Ăz
KözepestĆl a közepesen erĆs malĂĄtĂĄssĂĄg jellemzi, hasonlĂłan, mint az eurĂłpai pilzeniben, de valamennyivel könnyebb intenzitĂĄssal, köszönhetĆen a max. 30%-ig alkalmazott kukoricapehelynek vagy a rizsnek. Enyhe gabonĂĄs jelleg, kukoricĂĄs Ă©dessĂ©g erĆsen ellensĂșlyozĂł komlĂłkeserƱsĂ©ggel. A rizs alapĂșak ropogĂłsabbak, szĂĄrazabbak Ă©s gyakran nĂ©lkĂŒlözik a kukoricĂĄs Ăzeket. KözepestĆl magas nemes komlĂłaromĂĄk jellemzik (mind a kĂ©sĆi, mind a szƱrĂ©skor alkalmazott komlĂłzĂĄstĂłl). KözepestĆl magas komlĂłkeserƱsĂ©g jellemzi, aminek nem lehet durva, vagy fanyar utĂłĂze. Nincs gyĂŒmölcsössĂ©g vagy diacetil. SimĂĄnak Ă©s hosszan ĂĄszokoltnak kell lennie.
đ KortyĂ©rzet
Közepes test, gazdag, krĂ©mes kortyĂ©rzet. KözepestĆl magas szĂ©nsav.Â
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
MeghatĂĄrozĂł pilzeni tĂpusĂș sör, ami megĂĄllja a helyĂ©t az eurĂłpai pilznerekkel szemben is, de az amerikai malĂĄtĂĄk és komlĂłk jellegĂ©t hordozzĂĄk, amikhez a rĂ©gi idĆkben a nĂ©met sörfĆzĆk hozzĂĄfĂ©rtek az EgyesĂŒlt Ăllamokban. FrissĂtĆ, de a felhasznĂĄlt malĂĄtĂĄk Ă©s komlĂłk sokkal jobban kiĂ©rezhetĆek az amerikai könnyƱ ĂĄszokokkal szemben. A kukorica megkĂŒlönböztetĆ gabonĂĄs Ă©dessĂ©get kölcsönöz. A rizs ropogĂłs, inkĂĄbb semleges karakterĂ©vel vesz rĂ©szt.
âïž TörtĂ©nelem
Egy olyan verziĂłjĂș pilzeni, amit az EgyesĂŒlt Ăllamokba vĂĄndorlĂł nĂ©met sörfĆzĆk kĂ©szĂtettek, Ă©s hoztĂĄk magukkal az eljĂĄrĂĄst, Ă©lesztĆt, amikor letelepedtek. Az AmerikĂĄban elĆfordulĂł alapanyagokat hasznĂĄltak, amivel aztĂĄn lĂ©trehoztak egy az eredeti pilzenitĆl kĂŒlönbözĆ stĂlust. Ez a stĂlus az alkoholtilalom idejĂ©n elfelejtĆdött, de a hĂĄzi sörfĆzĆk elszĂĄnt kĂ©pviselĆi feltĂĄmasztottĂĄk.
đ MegjegyzĂ©sek
A klasszikus amerikai pilzenit fĆztĂ©k az alkoholtilalom elĆtt Ă©s utĂĄn is, kisebb kĂŒlönbsĂ©gekkel. Az 1.050-1.060 kiindulĂł sƱrƱsĂ©g megfelel a szesztilalom elĆtti idĆknek, mĂg az azutĂĄn következĆ idĆkben mĂĄr 1.044-1.048-ra esett vissza a kiindulĂł sƱrƱsĂ©g. A keserƱsĂ©g ennek megfelelĆen 30-40 IBU-rĂłl lecsökkent 25-30-ra.
đœ ĂsszetevĆk
Hatsoros ĂĄrpa, 20-30% kukoricapehellyel csökkentve ezzel a magas fehĂ©rjeszintet. Eredeti amerikai komlĂłk, mint a Cluster, hagyomĂĄnyos nemes komlĂłk, vagy modern nemes komlĂł keverĂ©kek (Ultra, Liberty, Crystal) megfelelĆek. A modern amerikai komlĂłk, mint a Cascade, nem megfelelĆek. A magas ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalmĂș vizek durva Ăzekhez, tolakodĂł utĂłĂzhez vezethetnek.Â
đ Alap statisztika
OG: 1.044 â 1.060
IBU:Â 25Â â 40
FG: 1.010 â 1.015
SRM: 3 â 6
ABV: 4.5 â 6%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
IdĆszakosan pub sörfĆzdĂ©kben Ă©s mikro sörfĆzdĂ©kben elĆfordulĂł specialitĂĄsok.