👃 Illat
A hozzáadott fűszer(ek), gyógynövény(ek), gyümölcs(ök) (továbbiakban fűszer) aromáinak észrevehetőnek kell lenniük, bár meg kell jegyeznünk, hogy némelyik fűszer illata erősebb, jobban megkülönböztethető (gyömbér, fahéj) mint mások (zöldségek), így a fűszer aroma az enyhétől az agresszívig terjed. Ha többféle fűszert használunk, nem feltétlenül érezzük ki egyenként mindegyiknek az illatát. A fűszer illatnak kellemesnek, támogatónak kell lennie, nem lehet mesterkélt vagy túlságosan domináns. Mint minden különleges sörnél, itt is fontos, hogy harmonikus egyensúlyban legyenek a fűszerek az alapsörrel. A komlóaroma, az erjedés melléktermékei vagy a malátaillat néha nehezen észrevehető fűszer jelenléte mellett. Ezeket a komponenseket gyakran szándékosan háttérbe szorítják, hogy még jobban érvényesüljön a fűszer. Ha az alapsör egy ale, észteres gyümölcsösség vagy egyéb erjedési melléktermékek is elfogadottak (pl. diacetyl). Ha lager sörre épül, ezekből jóval kevesebb legyen. Főleg sötétebb típusoknál a maláta aromáját is ki kell éreznünk. Komló aroma nem szükséges, de ha észrevehető, akkor egyensúlyban legyen a fűszer aromával. A fűszer növeli a sör komplexitását, de nem lehet túlzó, egyensúlyban kell lennie az alapsörrel.
👀 Megjelenés
A megjelenés attól is függ, hogy milyen az alapsör. Világosabb alapsör esetén, amennyiben a fűszereknek jellegzetes színe van, annak a sör színében és néha a habjában is meg kell jelennie. Lehet tiszta vagy enyhén zavaros. Némelyik összetevő, mint például a csokoládé jelentősen befolyásolhatja a sör habját vagy habtartósságát.
👅 Íz
Csakúgy, mint illatában, a hozzáadott fűszer(ek) ízét is éreznünk kell a sörben, ennek az íznek az erőssége a gyengétől a nagyon erősig terjedhet. Ha egyszerre többféle fűszert is használunk, nem feltétlenül érezzük ki minden egyes összetevő ízét. A fűszer és az alapsör egyensúlya fontos, a fűszer íze ne legyen túl mesterkélt és ne nyomja el sör ízét. Komlókeserűség, komlóíz, malátaíz, alkohol, az erjesztés melléktermékei, mint az észterek vagy a diacetil feleljen meg az alapsör követelményeinek és harmonikus egyensúlyban legyen hozzáadott fűszerek ízével. Ezeket a komponenseket (különösképp a komlót) gyakran szándékosan a háttérbe szorítják, hogy még jobban érvényesüljenek a fűszerek. Néhány fűszertől keserűbbé válik a sör íze.
👄 Kortyérzet
A kortyérzetnek meg kell felelnie az alapsör követelményeinek. A testesség és a szénsavtartalom az alapsörtől függ. Némelyik fűszer testesebbé teszi a sört, míg másoktól simább, lágyabb lesz. Ha erjeszthető cukrot is tartalmaz a fűszer, a sör szárazabbá, könnyebbé válhat. Némelyik egy kis adsztringens jelleget adhat, a nyers fűszeres karakter nem elfogadható.
🤔 Összbenyomás
Ez a fajta sör, a fűszerek, gyógynövények és/vagy zöldségek valamint a sör harmonikus házasítása. A lényeg, hogy az alapsör megváltozik a hozzáadott fűszerektől, ne várjuk el tőle, hogy ugyanolyan lesz az íze, mint fűszerek nélkül. Aszerint pontozzuk, hogy a sör mennyire kellemes kiegyensúlyozott.
📝 Megjegyzések
A jó fűszeres sörnél az egyensúlyon van a lényeg. A fűszereknek passzolnia kell az alapsörhöz és nem nyomhatja el azt. A sörfőzőnek tudnia kell, hogy van olyan sör és fűszerpárosítás, ami jól mutat együtt, míg mások nem illenek össze. Ha az alapsör valamelyik alkategória lett bejelölve, akkor annak ízében és illatában is jelentkeznie kell. Ha több fűszert is tartalmaz a sör, nem mindig érezzük ki őket egyenként. A fűszereket is tartalmazó belga különlegességek a Különleges belga sörök kategóriában szerepeljenek (16E).
Alap statisztikák
OG, FG, IBU, SRM és az ABV az alapsörtől függ.
🍻 Kereskedelmi példák
- Alesmith Speedway Stout
- Founders Breakfast Stout
- Traquair Jacobite Ale
- Rogue Chipotle Ale
- Young’s Double Chocolate Stout
- Bell’s Java Stout
- Fraoch Heather Ale
- Southampton Pumpkin Ale
- Rogue Hazelnut Nectar
- Hitachino Nest Real Ginger Ale
- Breckenridge Vanilla Porter
- Left Hand JuJu Ginger Beer
- Dogfish Head Punkin Ale
- Dogfish Head Midas Touch
- Redhook Double Black Stout
- Buffalo Bill’s Pumpkin Ale
- BluCreek Herbal Ale
- Christian Moerlein Honey Almond
- Rogue Chocolate Stout
- Birrificio Baladin Nora
- Cave Creek Chili Beer