Klasszikus füstös sör

👃 Illat

Füstös és malátás illatok keveréke váltakozik, néha az egyik intenzívebb, határozottabb, néha a másik. A bükkfás füst karakter az enyhétől az egészen erősig terjedhet, füstösnek, szalonna- szerűnek, fakérgesnek, és ritkán majdhogynem zsírosnak tűnhet. A malátás illat gyengén/mérsékelten érezhető, s némileg édes, kétszersültes vagy malátás. A malátás és füstös összetevők gyakran fordítottan arányosak egymással (pl. ha a füstös illatok jobban kiérezhetőek, akkor a malátásak kevésbé és fordítva). A komló aroma nagyon gyenge, ha egyáltalán felfedezhető. Tiszta, lágeres karakter, a gyümölcsösség, észteresség, diacetil és DMS hiánya jellemzi.

👀 Megjelenés

Nagyon tisztának kell lennie, hatalmas, krémes, gazdag, cserszínűtől krémszínűig terjedő habkoronával. A közepes borostyántól/világos réztől a sötét barnáig bármilyen színű lehet. 

👅 Íz

Általában hasonlít az illatelemekre: a füstös és malátás illatok keveréke váltakozik, néha az egyik intenzívebb, határozottabb, néha a másik, de mindig kiegészítik egymást. A Märzen-szerű ízek megfigyelhetőek, különösen a malátás, kétszersültes gazdagság, amihez társul a alacsonytól erősig terjedő bükkfás füstösség. A szájpadláson némileg malátás, édeskés, de a befejezés a füstös és malátás karaktert egyaránt visszaadhatja. Mérsékelt, kiegyensúlyozott komlókeserűség és közepesen száraz, száraz befejezés jellemzi, a száraz érzet kialakulásához hozzájárul a füstös íz is. Legfeljebb mérsékelt nemes komlós íz, de nem kötelező. Tiszta, lágeres karakter, és a gyümölcsösség, észteresség, diacetil, DMS hiánya jellemzi. Az érdes, keserű, égett, szenes, gumi- szerű, kénes vagy fenolos füstös karakterek nem kívánatosak.

👄 Kortyérzet

Közepesen testes. Közepes, vagy közepesen-erős szénsavasság. Sima lágeres karakter jellemzi. A túlzott összehúzó jelleg és a fenolos érdesség nem kívánatos.

🤔 Összbenyomás

Ez a Märzen/Oktoberfest típusú (3B) sör édeskés, füstös aromájú és illatú, valamint némileg sötétebb változata.

⌛️ Történelem

A sör eredetileg Bajorországi frank területen található Bamberg nevű városka történelmi specialitása. A bükkfával füstölt malátát itt Märzen típusú félbarna ászok készítésére használják. A füstös karakter, változó a malátakészítéskor alakul ki, némelyik főzde maga készíti a füstölt malátáját.

📝 Megjegyzések

A füstös karakter intenzitása széles skálán mozog; nem mindegyik fajtája erősen füstölt. Így bármilyen variáció elfogadott a versenyeken. A Németországban előforduló egyéb füstös söröket (bakok, szűretlen-búzák, dunkel, schwarz, helles-szerű sörök beleértve pl. a spezial- lágert) az egyéb füstös sörök (22B) kategóriába kell nevezni.

🌽 Összetevők

Német füstölt malátát (bükkfával füstölt bécsi típusú maláta) használnak 20-100%- ban, mely esetenként kiegészül a Märzen típusú sörökben használt egyéb, német maláta fajtákkal. Néhány főzdében pörkölt maláta hozzáadásával érik el a kívánt színárnyalatot. Német alsóerjesztésű élesztővel, és német vagy cseh komlókkal készül.

Alap statisztika

OG: 1.050 – 1.057
IBUs: 20 – 30
FG: 1.012 – 1.016
SRM: 12 – 22
ABV: 4.8 – 6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Schlenkerla Rauchbier Märzen
  • Kaiserdom Rauchbier
  • Eisenbahn Rauchbier
  • Victory Scarlet Fire Rauchbier
  • Spezial Rauchbier Märzen
  • Saranac Rauchbier
Scroll to Top