👃 Illat
Nagyon gazdag, intenzív malátásság jellemzi. A komlóillat a mérsékelttől a már-már tolakodó jellegűig terjedhet, mely citrusos, gyantás illatú, ami az amerikai fajták jellegzetessége (bár használhatnak, virágos, földes vagy fűszeres aromájú angol komlókat is, esetleg keverhetik a kettőt). Alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észterek és alkoholos illatok jellemzik. A malátás karakter lehet édes, karamelles, kenyeres vagy majdhogynem semleges. Az aromák intenzitása a hosszas érleléssel csökken. Diacetil nem érezhető.
👀 Megjelenés
A világos borostyánszínűtől, a közepes rézig bármilyen színű lehet, sőt ritkán akár világos barna is. Fény felé fordítva vöröses árnyalatok jelenhetnek meg. Habja a mérsékelten alacsonytól a méretesig terjed, színe tört fehértől világos cserszínű, tartóssága alacsony. Kissé zavaros lehet az ún. hideg pára (chill haze) miatt, mely hideg környezetben alakul ki; de általában ahogy melegszik fel úgy tisztul ki a sör jótól egészen ragyogó tisztaságúra. A szín igazán mélynek tűnhet a vastag poháron keresztül nézve. Az erős alkohol és a magas viszkozitás olajos folyásokat eredményez a poháron.
👅 Íz
Erős, intenzív malátás íz és észrevehető keserűség jellemzik. Általában mérsékelten alacsonytól mérsékelten magas malátás édesség érezhető a szájpadláson, viszont a befejezése a némileg édestől, a meglehetősen szárazig (kortól függően) terjed. A komlókeserűség a mérsékelten erőstől az agresszívig terjed. Habár erőteljesen malátás, egyensúlyát tekintve mindig keserűnek tűnik. Mérsékelttől magas komlóíz (bármilyen fajtájú), és alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észteresség jellemzi. Érezhető az alkohol jelenléte, de a durva, oldószeres jelleg nem kívánatos. Az ízek idővel letisztulnak és legyengülnek, ám a kialakuló oxidatív jelleget végig elnyomja vagy akár teljesen eltakarja a komló. Némi kenyér-szerű vagy karamelles malátaízt tapasztalhatunk. A pörkölt és égett ízek nem megfelelőek. Diacetil nem érezhető.
👄 Kortyérzet
Igen testes és már-már rágós ital, bársonyosan zamatos textúrával (azonban az idő múlásával veszít testességéből). Alkoholos melegség érezhető, ami soha nem lehet túlságosan égető. Nem lehet szirup-szerű és túl száraz sem. Alacsonytól mérsékelt szénsavasság, ami a sör korától is függ.
🤔 Összbenyomás
Erősen komlózott amerikai értelmezése a leggazdagabb és legerősebb angol típusnak. A határozott komlós karakter végig jelen van, de soha nem lesz tőle kiegyensúlyozatlan a sör. Az alkoholos erősség és a komlós keserűség gyakran nagyon hosszan érezhető befejezéssel társul.
⌛️ Történelem
Általában a legerősebb sör, melyet egy sörfőzde kínálhat, és az elmúlt pár évben már az évjárat megjelölésével kerül forgalomba. Mielőtt a polcokra kerülhetne már jelentős érlelésen megy keresztül. Gyakran kínálják a téli, vagy karácsonyi szezonban.
📝 Megjegyzések
Az amerikai típusú árpabor sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a komló keserűségére, ízére és illatára, mint az angol változat, és gyakran az amerikai komlóval készül. Annyiban különbözik az imperial IPA- tól, hogy a komlózása kevésbé extrém, a malátás jellege jobban érezhető, valamint testesebb, karakteresebb.
🌽 Összetevők
Módosított pale maláta szolgál a sör alapjául. Kevés speciális malátát is felhasználhatnak a gyártás során. A sötétebb típusú maláták általában korlátozott mennyiségben kerülnek a sörhöz, ha egyáltalán adnak hozzá, mivel a sötétebb színeket gyakran meghosszabbított forralással érik el. Citrusos amerikai komlófajták kerülnek főleg felhasználásra, de bármilyen más típusút is használhatnak. Általában jól erjesztő amerikai élesztőt használnak.
Alap statisztikák
OG: 1.080 – 1.120
IBUs: 50 – 120
FG: 1.016 – 1.030
SRM: 10 – 19
ABV: 8 – 12%
🍻 Kereskedelmi példák
- Sierra Nevada Bigfoot
- Great Divide Old Ruffian
- Victory Old Horizontal
- Rogue Old Crustacean
- Avery Hog Heaven Barleywine
- Bell’s Third Coast Old Ale
- Anchor Old Foghorn
- Three Floyds Behemoth
- Stone Old Guardian
- Bridgeport Old Knucklehead
- Hair of the Dog Doggie Claws
- Lagunitas Olde GnarleyWine
- Smuttynose Barleywine
- Flying Dog Horn Dog