Amerikai árpabor

Általában a legerősebb sör, melyet egy sörfőzde kínálhat, és az elmúlt pár évben már az évjárat megjelölésével kerül forgalomba. Mielőtt a polcokra kerülhetne már jelentős érlelésen megy keresztül. Gyakran kínálják a téli, vagy karácsonyi szezonban.

👃 Illat

Nagyon gazdag, intenzív malátásság jellemzi. A komlóillat a mérsékelttől a már-már tolakodó jellegűig terjedhet, mely citrusos, gyantás illatú, ami az amerikai fajták jellegzetessége (bár használhatnak, virágos, földes vagy fűszeres aromájú angol komlókat is, esetleg keverhetik a kettőt). Alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észterek és alkoholos illatok jellemzik. A malátás karakter lehet édes, karamelles, kenyeres vagy majdhogynem semleges. Az aromák intenzitása a hosszas érleléssel csökken. Diacetil nem érezhető.

👀 Megjelenés

A világos borostyánszínűtől, a közepes rézig bármilyen színű lehet, sőt ritkán akár világos barna is. Fény felé fordítva vöröses árnyalatok jelenhetnek meg. Habja a mérsékelten alacsonytól a méretesig terjed, színe tört fehértől világos cserszínű, tartóssága alacsony. Kissé zavaros lehet az ún. hideg pára (chill haze) miatt, mely hideg környezetben alakul ki; de általában ahogy melegszik fel úgy tisztul ki a sör jótól egészen ragyogó tisztaságúra. A szín igazán mélynek tűnhet a vastag poháron keresztül nézve. Az erős alkohol és a magas viszkozitás olajos folyásokat eredményez a poháron.

👅 Íz

Erős, intenzív malátás íz és észrevehető keserűség jellemzik. Általában mérsékelten alacsonytól mérsékelten magas malátás édesség érezhető a szájpadláson, viszont a befejezése a némileg édestől, a meglehetősen szárazig (kortól függően) terjed. A komlókeserűség a mérsékelten erőstől az agresszívig terjed. Habár erőteljesen malátás, egyensúlyát tekintve mindig keserűnek tűnik. Mérsékelttől magas komlóíz (bármilyen fajtájú), és alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észteresség jellemzi. Érezhető az alkohol jelenléte, de a durva, oldószeres jelleg nem kívánatos. Az ízek idővel letisztulnak és legyengülnek, ám a kialakuló oxidatív jelleget végig elnyomja vagy akár teljesen eltakarja a komló. Némi kenyér-szerű vagy karamelles malátaízt tapasztalhatunk. A pörkölt és égett ízek nem megfelelőek. Diacetil nem érezhető.

👄 Kortyérzet

Igen testes és már-már rágós ital, bársonyosan zamatos textúrával (azonban az idő múlásával veszít testességéből). Alkoholos melegség érezhető, ami soha nem lehet túlságosan égető. Nem lehet szirup-szerű és túl száraz sem. Alacsonytól mérsékelt szénsavasság, ami a sör korától is függ.

🤔 Összbenyomás

Erősen komlózott amerikai értelmezése a leggazdagabb és legerősebb angol típusnak. A határozott komlós karakter végig jelen van, de soha nem lesz tőle kiegyensúlyozatlan a sör. Az alkoholos erősség és a komlós keserűség gyakran nagyon hosszan érezhető befejezéssel társul.

⌛️ Történelem

Általában a legerősebb sör, melyet egy sörfőzde kínálhat, és az elmúlt pár évben már az évjárat megjelölésével kerül forgalomba. Mielőtt a polcokra kerülhetne már jelentős érlelésen megy keresztül. Gyakran kínálják a téli, vagy karácsonyi szezonban.

📝 Megjegyzések

Az amerikai típusú árpabor sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a komló keserűségére, ízére és illatára, mint az angol változat, és gyakran az amerikai komlóval készül. Annyiban különbözik az imperial IPA- tól, hogy a komlózása kevésbé extrém, a malátás jellege jobban érezhető, valamint testesebb, karakteresebb.

🌽 Összetevők

Módosított pale maláta szolgál a sör alapjául. Kevés speciális malátát is felhasználhatnak a gyártás során. A sötétebb típusú maláták általában korlátozott mennyiségben kerülnek a sörhöz, ha egyáltalán adnak hozzá, mivel a sötétebb színeket gyakran meghosszabbított forralással érik el. Citrusos amerikai komlófajták kerülnek főleg felhasználásra, de bármilyen más típusút is használhatnak. Általában jól erjesztő amerikai élesztőt használnak.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.080 – 1.120
IBUs: 50 – 120
FG: 1.016 – 1.030
SRM: 10 – 19
ABV: 8 – 12%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Sierra Nevada Bigfoot
  • Great Divide Old Ruffian
  • Victory Old Horizontal
  • Rogue Old Crustacean
  • Avery Hog Heaven Barleywine
  • Bell’s Third Coast Old Ale
  • Anchor Old Foghorn
  • Three Floyds Behemoth
  • Stone Old Guardian
  • Bridgeport Old Knucklehead
  • Hair of the Dog Doggie Claws
  • Lagunitas Olde GnarleyWine
  • Smuttynose Barleywine
  • Flying Dog Horn Dog