đ Illat
MalĂĄtĂĄsan Ă©des, gyĂŒmölcsösen Ă©szteres, gyakran összetett aszalt gyĂŒmölcsös, boros, karamelles, melaszos, diĂłs, vajkaramellĂĄs vagy speciĂĄlis malĂĄtĂĄk ĂĄltal keltett aromĂĄkkal. NĂ©mi alkoholos illat Ă©s oxidĂĄciĂłs jegyek elfogadhatĂłak, ha sherrys, portĂłis jellegƱek.  A hosszas Ă©rlelĂ©s következtĂ©ben komlĂłaroma nem nagyon jellemzi.
đ MegjelenĂ©s
VilĂĄgos borostyĂĄntĂłl a nagyon sötĂ©tvöröses barnĂĄig terjed, a sötĂ©tebb szĂnƱek a gyakoriak. A hosszas Ă©rlelĂ©s Ă©s az esetleges oxidĂĄciĂł miatt tovĂĄbb sötĂ©tedhet a szĂne. ĂltalĂĄban opĂĄlos, vagy tiszta.
MĂ©rsĂ©kelttĆl kevĂ©s habja van, tejszĂntĆl a vilĂĄgos cserszĂnig terjedĆ szĂnnel, de ezt erĆsen befolyĂĄsolhatja a magas alkoholtartalom Ă©s a hosszĂș Ă©rlelĂ©s.
đ Ăz
Kellemesen összetett, közepestĆl az erĆsig terjedĆ malĂĄta karakter, gyakran diĂłs, karamelles Ă©s/vagy melasz- szerƱ Ăzekkel talĂĄlkozunk. Enyhe csokis vagy pörkölt malĂĄtĂĄs felĂŒtĂ©s elfogadhatĂł, de ez soha ne legyen meghatĂĄrozĂł. Az egyensĂșly ĂĄltalĂĄban a malĂĄtĂĄsan Ă©des felĂ© billen, de erĆsen komlĂłzott vĂĄltozatok is elĆfordulhatnak. A komlĂłkeserƱsĂ©g tompulhat az Ă©vek sorĂĄn. MĂ©rsĂ©kelttĆl magas gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g jellemzi, mely aszalt gyĂŒmölcsös, boros jelleget ölthet. A befejezĂ©se a szĂĄraztĂłl a nĂ©mileg Ă©desig terjedhet. A hosszas Ă©rlelĂ©s sorĂĄn oxidĂĄciĂł lĂ©phet fel, sherrys, portĂłis, madeira-s karakterek jöhetnek elĆ. Az magas alkoholtartalom hatĂĄrozottan Ă©rezhetĆ, de az nem lehet tĂșlsĂĄgosan tolakodĂł. A diacetil vagy alacsony, vagy nincs. FahordĂłs Ă©rlelĂ©s esetĂ©n tejsavas, brettanomyces baktĂ©rium keltette ĂzvilĂĄggal is talĂĄlkozhatunk.
đ KortyĂ©rzet
Közepesen testestĆl a testesig terjed, de a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn csökkenhet a teste. Az alkoholos melegsĂ©g a kategĂłria velejĂĄrĂłja. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt szĂ©nsav, amely fĂŒgghet az Ă©rlelĂ©s idejĂ©tĆl.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Magas alkoholtartalmĂș ale, erĆsebb, mint az erĆs bitterek, barna porterek, de az ĂĄrpaborok szintjĂ©t mĂ©g nem ĂŒti meg. EgyensĂșlyĂĄban ĂĄltalĂĄban, Ă©deskĂ©s, malĂĄtĂĄs. âFelmelegĂti az embert, az a fajta sör, amibĆl jĂłl esik egy pohĂĄrral meginni a hideg tĂ©li estĂ©ken. â â Michael Jackson.
âïž TörtĂ©nelem
HagyomĂĄnyos angol sörtĂpus, melyet az ĂĄtlagosnĂĄl magasabb hĆmĂ©rsĂ©kleten cefrĂ©znek, hogy kevĂ©sbĂ© erjedjen le. Az elsĆdleges erjedĂ©s vĂ©geztĂ©vel a hagyomĂĄnyos porterekhez hasonlĂłan a sörfĆzdĂ©ben Ă©rlelik tovĂĄbb. A hosszĂș Ă©rlelĂ©s gyakran nyomot hagy a sörben (tejsav, oxidĂĄciĂł, brett, bĆr). ĂltalĂĄban frissebb sörökkel keverve fogyasztjĂĄk, de gyakran önmagĂĄban is. A âwinter warmerâ egy modernebb vĂĄltozata a stĂlusnak, malĂĄtĂĄsabb, testesebb, gyakran sötĂ©tebb, amit a fĆzde a tĂ©li idĆszakban dob piacra.
đ MegjegyzĂ©sek
Az alkoholtartalma Ă©s a karaktere nagyon vĂĄltozĂł. Az ĂĄrpaborok Ă©s az ĂĄtlagos alkoholtartalmĂș sörök között helyezkedik el. Lehet âwinter warmerâ, erĆs sötĂ©t mild, erĆs bitter vagy alacsonyabb alkoholtartalmĂș ĂĄrpabor is. NĂ©hĂĄny angol verziĂł alkoholtartalma ne mĂ©ri el a 6%-ot sem.
đœ ĂsszetevĆk
Nagy mennyisĂ©gƱ pale malĂĄtĂĄbĂłl (fĆleg angol, de ez nem elĆĂrĂĄs) Ă©s arĂĄnyaiban sok karamell Ă©s egyĂ©b speciĂĄlis malĂĄtĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl. SötĂ©tebb vĂĄltozatok csokolĂĄdĂ© malĂĄtĂĄt vagy fekete malĂĄtĂĄt is tartalmazhatnak, de csak nagyon kis mennyisĂ©gben hogy a pörkölt karakter alacsony szinten maradjon. Cukrokat (melasz, barna cukor, inverz cukor) , malĂĄta kivonatot Ă©s egyĂ©b gabonĂĄkat (kukorica, ĂĄrpa, bĂșza) is gyakran tesznek bele. A felhasznĂĄlt komlĂł tĂpusa nem lĂ©nyeges, mivel a malĂĄta dominĂĄl, illetve a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn Ășgy is kopik a komlĂł hatĂĄsa. JellemzĆen jĂł alkoholtƱrĆ Ă©s szĂĄrazra erjesztĆ angol Ă©lesztĆt hasznĂĄlnak.
đ Alap statisztikĂĄk
OG: 1.060 â 1.090
IBUs: 30 â 60
FG: 1.015 â 1.022
SRM: 10 â 22
ABV: 6 â 9%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Galeâs Prize Old Ale
- Burton Bridge Olde Expensive
- Marston Owd Roger
- Greene King Olde Suffolk Ale
- J.W. Lees Moonraker
- Harviestoun Old Engine Oil
- Fullerâs Vintage Ale
- Harveyâs Elizabethan Ale
- Theakston Old Peculier (peculiar at OG 1.057)
- Young’s Winter Warmer
- Sarah Hughes Dark Ruby Mild
- Samuel Smithâs Winter Welcome
- Fullerâs 1845
- Fullerâs Old Winter Ale
- Great Divide Hibernation Ale
- Founders Curmudgeon
- Cooperstown Pride of Milford Special Ale
- Coniston Old Man Ale
- Avery Old Jubilation