Old ale

HagyomĂĄnyos angol sörtĂ­pus, melyet az ĂĄtlagosnĂĄl magasabb hƑmĂ©rsĂ©kleten cefrĂ©znek, hogy kevĂ©sbĂ© erjedjen le. Az elsƑdleges erjedĂ©s vĂ©geztĂ©vel a hagyomĂĄnyos porterekhez hasonlĂłan a sörfƑzdĂ©ben Ă©rlelik tovĂĄbb. A hosszĂș Ă©rlelĂ©s gyakran nyomot hagy a sörben (tejsav, oxidĂĄciĂł, brett, bƑr). ÁltalĂĄban frissebb sörökkel keverve fogyasztjĂĄk, de gyakran önmagĂĄban is. A „winter warmer” egy modernebb vĂĄltozata a stĂ­lusnak, malĂĄtĂĄsabb, testesebb, gyakran sötĂ©tebb, amit a fƑzde a tĂ©li idƑszakban dob piacra.

👃 Illat

MalĂĄtĂĄsan Ă©des, gyĂŒmölcsösen Ă©szteres, gyakran összetett aszalt gyĂŒmölcsös, boros, karamelles, melaszos, diĂłs, vajkaramellĂĄs vagy speciĂĄlis malĂĄtĂĄk ĂĄltal keltett aromĂĄkkal. NĂ©mi alkoholos illat Ă©s oxidĂĄciĂłs jegyek elfogadhatĂłak, ha sherrys, portĂłis jellegƱek.  A hosszas Ă©rlelĂ©s következtĂ©ben komlĂłaroma nem nagyon jellemzi.

👀 MegjelenĂ©s

Vilågos borostyåntól a nagyon sötétvöröses barnåig terjed, a sötétebb színƱek a gyakoriak. A hosszas érlelés és az esetleges oxidåció miatt tovåbb sötétedhet a színe. Általåban opålos, vagy tiszta.

MĂ©rsĂ©kelttƑl kevĂ©s habja van, tejszĂ­ntƑl a vilĂĄgos cserszĂ­nig terjedƑ szĂ­nnel, de ezt erƑsen befolyĂĄsolhatja a magas alkoholtartalom Ă©s a hosszĂș Ă©rlelĂ©s.

👅 Íz

Kellemesen összetett, közepestƑl az erƑsig terjedƑ malĂĄta karakter, gyakran diĂłs, karamelles Ă©s/vagy melasz- szerƱ Ă­zekkel talĂĄlkozunk. Enyhe csokis vagy pörkölt malĂĄtĂĄs felĂŒtĂ©s elfogadhatĂł, de ez soha ne legyen meghatĂĄrozĂł. Az egyensĂșly ĂĄltalĂĄban a malĂĄtĂĄsan Ă©des felĂ© billen, de erƑsen komlĂłzott vĂĄltozatok is elƑfordulhatnak. A komlĂłkeserƱsĂ©g tompulhat az Ă©vek sorĂĄn. MĂ©rsĂ©kelttƑl magas gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g jellemzi, mely aszalt gyĂŒmölcsös, boros jelleget ölthet. A befejezĂ©se a szĂĄraztĂłl a nĂ©mileg Ă©desig terjedhet. A hosszas Ă©rlelĂ©s sorĂĄn oxidĂĄciĂł lĂ©phet fel, sherrys, portĂłis, madeira-s karakterek jöhetnek elƑ. Az magas alkoholtartalom hatĂĄrozottan Ă©rezhetƑ, de az nem lehet tĂșlsĂĄgosan tolakodĂł. A diacetil vagy alacsony, vagy nincs. FahordĂłs Ă©rlelĂ©s esetĂ©n tejsavas, brettanomyces baktĂ©rium keltette Ă­zvilĂĄggal is talĂĄlkozhatunk.

👄 KortyĂ©rzet

Közepesen testestƑl a testesig terjed, de a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn csökkenhet a teste. Az alkoholos melegsĂ©g a kategĂłria velejĂĄrĂłja. AlacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt szĂ©nsav, amely fĂŒgghet az Ă©rlelĂ©s idejĂ©tƑl.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Magas alkoholtartalmĂș ale, erƑsebb, mint az erƑs bitterek, barna porterek, de az ĂĄrpaborok szintjĂ©t mĂ©g nem ĂŒti meg. EgyensĂșlyĂĄban ĂĄltalĂĄban, Ă©deskĂ©s, malĂĄtĂĄs. “FelmelegĂ­ti az embert, az a fajta sör, amibƑl jĂłl esik egy pohĂĄrral meginni a hideg tĂ©li estĂ©ken. ” – Michael Jackson.

⌛ TörtĂ©nelem

HagyomĂĄnyos angol sörtĂ­pus, melyet az ĂĄtlagosnĂĄl magasabb hƑmĂ©rsĂ©kleten cefrĂ©znek, hogy kevĂ©sbĂ© erjedjen le. Az elsƑdleges erjedĂ©s vĂ©geztĂ©vel a hagyomĂĄnyos porterekhez hasonlĂłan a sörfƑzdĂ©ben Ă©rlelik tovĂĄbb. A hosszĂș Ă©rlelĂ©s gyakran nyomot hagy a sörben (tejsav, oxidĂĄciĂł, brett, bƑr). ÁltalĂĄban frissebb sörökkel keverve fogyasztjĂĄk, de gyakran önmagĂĄban is. A „winter warmer” egy modernebb vĂĄltozata a stĂ­lusnak, malĂĄtĂĄsabb, testesebb, gyakran sötĂ©tebb, amit a fƑzde a tĂ©li idƑszakban dob piacra.

📝 MegjegyzĂ©sek

Az alkoholtartalma Ă©s a karaktere nagyon vĂĄltozĂł. Az ĂĄrpaborok Ă©s az ĂĄtlagos alkoholtartalmĂș sörök között helyezkedik el. Lehet “winter warmer”, erƑs sötĂ©t mild, erƑs bitter vagy alacsonyabb alkoholtartalmĂș ĂĄrpabor is. NĂ©hĂĄny angol verziĂł alkoholtartalma ne mĂ©ri el a 6%-ot sem.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Nagy mennyisĂ©gƱ pale malĂĄtĂĄbĂłl (fƑleg angol, de ez nem elƑírĂĄs) Ă©s arĂĄnyaiban sok karamell Ă©s egyĂ©b speciĂĄlis malĂĄtĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl. SötĂ©tebb vĂĄltozatok csokolĂĄdĂ© malĂĄtĂĄt vagy fekete malĂĄtĂĄt is tartalmazhatnak, de csak nagyon kis mennyisĂ©gben hogy a pörkölt karakter alacsony szinten maradjon. Cukrokat (melasz, barna cukor, inverz cukor) , malĂĄta kivonatot Ă©s egyĂ©b gabonĂĄkat (kukorica, ĂĄrpa, bĂșza) is gyakran tesznek bele. A felhasznĂĄlt komlĂł tĂ­pusa nem lĂ©nyeges, mivel a malĂĄta dominĂĄl, illetve a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn Ășgy is kopik a komlĂł hatĂĄsa. JellemzƑen jĂł alkoholtƱrƑ Ă©s szĂĄrazra erjesztƑ angol Ă©lesztƑt hasznĂĄlnak.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.060 – 1.090
IBUs: 30 – 60
FG: 1.015 – 1.022
SRM: 10 – 22
ABV: 6 – 9%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Gale’s Prize Old Ale
  • Burton Bridge Olde Expensive
  • Marston Owd Roger
  • Greene King Olde Suffolk Ale
  • J.W. Lees Moonraker
  • Harviestoun Old Engine Oil
  • Fuller’s Vintage Ale
  • Harvey’s Elizabethan Ale
  • Theakston Old Peculier (peculiar at OG 1.057)
  • Young’s Winter Warmer
  • Sarah Hughes Dark Ruby Mild
  • Samuel Smith’s Winter Welcome
  • Fuller’s 1845
  • Fuller’s Old Winter Ale
  • Great Divide Hibernation Ale
  • Founders Curmudgeon
  • Cooperstown Pride of Milford Special Ale
  • Coniston Old Man Ale
  • Avery Old Jubilation