Zab stout

👃 Illat

Enyhe pörkölt gabona illat, gyakran kávés karakterrel. Enyhe édesség alátámaszthatja a kávés-krémes benyomást. Gyümölcsösség alacsonytól közepes, komló aroma legfeljebb alacsony (főleg angol fajták). Diacetil legfeljebb közepesen alacsony. Az enyhe zab aroma opcionális.

👀 Megjelenés

Színe a közepes barnától a feketéig terjed. Vastag, krémes, sokáig tartó, cserszínűtől barnáig terjedő hab jellemzi. Színe miatt átlátszatlan, de amúgy tiszta.

👅 Íz

Közepesen édestől a közepesen szárazig terjedő íz, a zab és a sötétre pörkölt maláták / gabonák gazdag íz világot kölcsönöznek neki. A zabtól diós, gabonás, földes ízt kaphat, míg a pörkölt maláták az alapmaláták édességét kiegészítve tejcsokis, kávés, krémes benyomást keltenek.

Közepes komló keserűség, de inkább a maláta dominál. Diacetil legfeljebb közepesen alacsony, komló íz legfeljebb közepesen alacsony.

👄 Kortyérzet

Közepesen testestől a testesig, bársonyos, selymes, a zabtól már-már olajos jellegű. Krémes. Közepestől közepesen magas szénsav.

🤔 Összbenyomás

Nagyon sötét, testes, pörkölt, malátás ale kiegészítve a zab ízével.

⌛️ Történelem

Angliában az édes stout szezonális változataként tekintenek rá, de általában kevésbé édes és inkább a zabból nyeri a testét és komplexitását, minthogy az édes stout esetében a tejcukorból.

📝 Megjegyzések

Édesség tekintetében valahol az édes és a száraz stout között van, a meglehetősen édestől az egészen szárazig terjed. A keserűség mértéke és a zab mennyisége szintén változó. Kevés zab selymességet ad a sörnek és gazdagítja az ízét, míg a sok zab intenzíven megjelenik a sör ízében és már-már olajossá teszi azt. Pontozáskor engedjünk teret ennek a sokszínűségnek.

🌽 Összetevők

Pale, karamell és sötétre pörkölt maláták és gabonák alkotják. A zab 5-10%+-át teszi ki az összetevőknek, testesebbé teszi a sört és gazdagabbá az ízeket. Általában csak a keserűség miatt használják a komlót, felsőerjesztésű élesztővel készül jellemzően magas karbonát tartalmú vízzel.

Alap statisztikák

OG: 1.048 – 1.065
IBUs: 25 – 40
FG: 1.010 – 1.018
SRM: 22 – 40
ABV: 4.2 – 5.9%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Samuel Smith Oatmeal Stout
  • Young’s Oatmeal Stout
  • McAuslan Oatmeal Stout
  • Maclay’s Oat Malt Stout
  • Broughton Kinmount Willie Oatmeal Stout
  • Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout
  • Tröegs Oatmeal Stout
  • New Holland The Poet
  • Goose Island Oatmeal Stout
  • Wolaver’sOatmeal Stout
Scroll to Top