đ Illat
Enyhe pörkölt gabona illat, gyakran kĂĄvĂ©s karakterrel. Enyhe Ă©dessĂ©g alĂĄtĂĄmaszthatja a kĂĄvĂ©s-krĂ©mes benyomĂĄst. GyĂŒmölcsössĂ©g alacsonytĂłl közepes, komlĂł aroma legfeljebb alacsony (fĆleg angol fajtĂĄk). Diacetil legfeljebb közepesen alacsony. Az enyhe zab aroma opcionĂĄlis.
đ MegjelenĂ©s
SzĂne a közepes barnĂĄtĂłl a feketĂ©ig terjed. Vastag, krĂ©mes, sokĂĄig tartĂł, cserszĂnƱtĆl barnĂĄig terjedĆ hab jellemzi. SzĂne miatt ĂĄtlĂĄtszatlan, de amĂșgy tiszta.
đ Ăz
Közepesen Ă©destĆl a közepesen szĂĄrazig terjedĆ Ăz, a zab Ă©s a sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄk / gabonĂĄk gazdag Ăz vilĂĄgot kölcsönöznek neki. A zabtĂłl diĂłs, gabonĂĄs, földes Ăzt kaphat, mĂg a pörkölt malĂĄtĂĄk az alapmalĂĄtĂĄk Ă©dessĂ©gĂ©t kiegĂ©szĂtve tejcsokis, kĂĄvĂ©s, krĂ©mes benyomĂĄst keltenek.
Közepes komlĂł keserƱsĂ©g, de inkĂĄbb a malĂĄta dominĂĄl. Diacetil legfeljebb közepesen alacsony, komlĂł Ăz legfeljebb közepesen alacsony.
đ KortyĂ©rzet
Közepesen testestĆl a testesig, bĂĄrsonyos, selymes, a zabtĂłl mĂĄr-mĂĄr olajos jellegƱ. KrĂ©mes. KözepestĆl közepesen magas szĂ©nsav.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Nagyon sötĂ©t, testes, pörkölt, malĂĄtĂĄs ale kiegĂ©szĂtve a zab ĂzĂ©vel.
âïž TörtĂ©nelem
Angliåban az édes stout szezonålis våltozataként tekintenek rå, de åltalåban kevésbé édes és inkåbb a zabból nyeri a testét és komplexitåsåt, minthogy az édes stout esetében a tejcukorból.
đ MegjegyzĂ©sek
ĂdessĂ©g tekintetĂ©ben valahol az Ă©des Ă©s a szĂĄraz stout között van, a meglehetĆsen Ă©destĆl az egĂ©szen szĂĄrazig terjed. A keserƱsĂ©g mĂ©rtĂ©ke Ă©s a zab mennyisĂ©ge szintĂ©n vĂĄltozĂł. KevĂ©s zab selymessĂ©get ad a sörnek Ă©s gazdagĂtja az ĂzĂ©t, mĂg a sok zab intenzĂven megjelenik a sör ĂzĂ©ben Ă©s mĂĄr-mĂĄr olajossĂĄ teszi azt. PontozĂĄskor engedjĂŒnk teret ennek a sokszĂnƱsĂ©gnek.
đœ ĂsszetevĆk
Pale, karamell Ă©s sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄk Ă©s gabonĂĄk alkotjĂĄk. A zab 5-10%+-ĂĄt teszi ki az összetevĆknek, testesebbĂ© teszi a sört Ă©s gazdagabbĂĄ az Ăzeket. ĂltalĂĄban csak a keserƱsĂ©g miatt hasznĂĄljĂĄk a komlĂłt, felsĆerjesztĂ©sƱ Ă©lesztĆvel kĂ©szĂŒl jellemzĆen magas karbonĂĄt tartalmĂș vĂzzel.
đ Alap statisztikĂĄk
OG: 1.048 â 1.065
IBUs: 25 â 40
FG: 1.010 â 1.018
SRM: 22 â 40
ABV: 4.2 â 5.9%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Samuel Smith Oatmeal Stout
- Young’s Oatmeal Stout
- McAuslan Oatmeal Stout
- Maclayâs Oat Malt Stout
- Broughton Kinmount Willie Oatmeal Stout
- Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout
- Tröegs Oatmeal Stout
- New Holland The Poet
- Goose Island Oatmeal Stout
- WolaverâsOatmeal Stout