Zab stout

Angliåban az édes stout szezonålis våltozataként tekintenek rå, de åltalåban kevésbé édes és inkåbb a zabból nyeri a testét és komplexitåsåt, minthogy az édes stout esetében a tejcukorból.

👃 Illat

Enyhe pörkölt gabona illat, gyakran kĂĄvĂ©s karakterrel. Enyhe Ă©dessĂ©g alĂĄtĂĄmaszthatja a kĂĄvĂ©s-krĂ©mes benyomĂĄst. GyĂŒmölcsössĂ©g alacsonytĂłl közepes, komlĂł aroma legfeljebb alacsony (fƑleg angol fajtĂĄk). Diacetil legfeljebb közepesen alacsony. Az enyhe zab aroma opcionĂĄlis.

👀 MegjelenĂ©s

SzĂ­ne a közepes barnĂĄtĂłl a feketĂ©ig terjed. Vastag, krĂ©mes, sokĂĄig tartĂł, cserszĂ­nƱtƑl barnĂĄig terjedƑ hab jellemzi. SzĂ­ne miatt ĂĄtlĂĄtszatlan, de amĂșgy tiszta.

👅 Íz

Közepesen Ă©destƑl a közepesen szĂĄrazig terjedƑ Ă­z, a zab Ă©s a sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄk / gabonĂĄk gazdag Ă­z vilĂĄgot kölcsönöznek neki. A zabtĂłl diĂłs, gabonĂĄs, földes Ă­zt kaphat, mĂ­g a pörkölt malĂĄtĂĄk az alapmalĂĄtĂĄk Ă©dessĂ©gĂ©t kiegĂ©szĂ­tve tejcsokis, kĂĄvĂ©s, krĂ©mes benyomĂĄst keltenek.

Közepes komló keserƱség, de inkåbb a malåta dominål. Diacetil legfeljebb közepesen alacsony, komló íz legfeljebb közepesen alacsony.

👄 KortyĂ©rzet

Közepesen testestƑl a testesig, bĂĄrsonyos, selymes, a zabtĂłl mĂĄr-mĂĄr olajos jellegƱ. KrĂ©mes. KözepestƑl közepesen magas szĂ©nsav.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Nagyon sötét, testes, pörkölt, malåtås ale kiegészítve a zab ízével.

⌛ TörtĂ©nelem

Angliåban az édes stout szezonålis våltozataként tekintenek rå, de åltalåban kevésbé édes és inkåbb a zabból nyeri a testét és komplexitåsåt, minthogy az édes stout esetében a tejcukorból.

📝 MegjegyzĂ©sek

ÉdessĂ©g tekintetĂ©ben valahol az Ă©des Ă©s a szĂĄraz stout között van, a meglehetƑsen Ă©destƑl az egĂ©szen szĂĄrazig terjed. A keserƱsĂ©g mĂ©rtĂ©ke Ă©s a zab mennyisĂ©ge szintĂ©n vĂĄltozĂł. KevĂ©s zab selymessĂ©get ad a sörnek Ă©s gazdagĂ­tja az Ă­zĂ©t, mĂ­g a sok zab intenzĂ­ven megjelenik a sör Ă­zĂ©ben Ă©s mĂĄr-mĂĄr olajossĂĄ teszi azt. PontozĂĄskor engedjĂŒnk teret ennek a sokszĂ­nƱsĂ©gnek.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Pale, karamell Ă©s sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄk Ă©s gabonĂĄk alkotjĂĄk. A zab 5-10%+-ĂĄt teszi ki az összetevƑknek, testesebbĂ© teszi a sört Ă©s gazdagabbĂĄ az Ă­zeket. ÁltalĂĄban csak a keserƱsĂ©g miatt hasznĂĄljĂĄk a komlĂłt, felsƑerjesztĂ©sƱ Ă©lesztƑvel kĂ©szĂŒl jellemzƑen magas karbonĂĄt tartalmĂș vĂ­zzel.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.048 – 1.065
IBUs: 25 – 40
FG: 1.010 – 1.018
SRM: 22 – 40
ABV: 4.2 – 5.9%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Samuel Smith Oatmeal Stout
  • Young’s Oatmeal Stout
  • McAuslan Oatmeal Stout
  • Maclay’s Oat Malt Stout
  • Broughton Kinmount Willie Oatmeal Stout
  • Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout
  • Tröegs Oatmeal Stout
  • New Holland The Poet
  • Goose Island Oatmeal Stout
  • Wolaver’sOatmeal Stout