Édes stout

Angol típusú stout. Hagyományosan „milk” vagy „cream” stoutnak nevezik, azonban ezt az elnevezést az angol törvények már nem engedik, bár más országokban továbbra is használják. A „milk”, vagyis „tejes” stout elnevezést az édesítőként használt tejcukor miatt kapta.

👃 Illat

Enyhe pörkölt maláta aroma, néha kávés és/vagy csokoládés jegyekkel. A krémes édesség gyakran már az illatában érződik. A gyümölcsösség az alacsonytól a mérsékelten magasig terjedhet. Diacetil legfeljebb alacsony, komló aroma legfeljebb alacsony.

👀 Megjelenés

Nagyon sötét barnától a feketéig terjedhet. Színe miatt átlátszatlan, de amúgy tiszta. Krémes, cserszínűtől barna színű hab jellemzi.

👅 Íz

A sötét, pörkölt alapanyagok dominálják, csakúgy, mint a száraz stoutnál, kávés és csokis ízeket eredményezhetnek. A komlókeserűség mérsékelt, alacsonyabb, mint a száraz stoutnál. Közepestől erős édesség jellemzi, melyet gyakrabban a tejcukor hozzáadásától kap és megmarad a befejezésig, így egyensúlyozza pörkölt alapanyagok valamint a komló keserűségét. Alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észterek, diacetil legfeljebb alacsony. A keserű és édes egyensúlya változó, a meglehetősen édestől a közepesen szárazig, pörköltig terjed.

👄 Kortyérzet

Közepesen testestől a meglehetősen testesig terjed, krémes. Alacsonytól mérsékelt mennyiségű szénsav. A magas cukortartalmát nem erjeszthető adalékanyagoktól kapja (jellemzően tejcukor), ettől lesz testes a sör.

🤔 Összbenyomás

Nagyon sötét, édes, nagyon testes, enyhén pörkölt ale. Gyakran eszpresszó kávéra emlékeztet “két cukorral”.

⌛️ Történelem

Angol típusú stout. Hagyományosan „milk” vagy „cream” stoutnak nevezik, azonban ezt az elnevezést az angol törvények már nem engedik, bár más országokban továbbra is használják. A „milk”, vagyis „tejes” stout elnevezést az édesítőként használt tejcukor miatt kapta. 

📝 Megjegyzések

A végső fajsúlya Angliában alacsonyabb, a kivitelre szánt változatokban és az USA-ban gyártott termékekben magasabb. Többféle verzió létezik, a fő különbséget az édesség és a pörkölt jelleg mértéke, valamint a kettő aránya adja.

🌽 Összetevők

A száraz stoutnál édesebb, ezt az édességet a kevesebb keserű ízt okozó alapanyagtól (pörkölt maláta, komló) és a nem erjeszthető cukrok intenzív adagolásától kapja. Gyakran használnak tejcukrot az édesség növelésére, mivel azt a sörélesztő nem erjeszti le. Pale maláta az alap, jöhet hozzá pörkölt árpa, fekete maláta, csoki maláta, karamell maláta és adalékanyagok, mint kukorica vagy melasz. Magas karbonát tartalmú víz gyakori.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.044 – 1.060
IBUs: 20 – 40
FG: 1.012 – 1.024
SRM: 30 – 40
ABV: 4 – 6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Mackeson’s XXX Stout
  • Watney’s Cream Stout
  • Farson’s Lacto Stout
  • St. Peter’s Cream Stout
  • Marston’s Oyster Stout
  • Sheaf Stout
  • Hitachino Nest Sweet Stout (Lacto)
  • Samuel Adams Cream Stout
  • Left Hand Milk Stout
  • Widmer Snowplow Milk Stout