👃 Illat
Enyhe pörkölt maláta aroma, néha kávés és/vagy csokoládés jegyekkel. A krémes édesség gyakran már az illatában érződik. A gyümölcsösség az alacsonytól a mérsékelten magasig terjedhet. Diacetil legfeljebb alacsony, komló aroma legfeljebb alacsony.
👀 Megjelenés
Nagyon sötét barnától a feketéig terjedhet. Színe miatt átlátszatlan, de amúgy tiszta. Krémes, cserszínűtől barna színű hab jellemzi.
👅 Íz
A sötét, pörkölt alapanyagok dominálják, csakúgy, mint a száraz stoutnál, kávés és csokis ízeket eredményezhetnek. A komlókeserűség mérsékelt, alacsonyabb, mint a száraz stoutnál. Közepestől erős édesség jellemzi, melyet gyakrabban a tejcukor hozzáadásától kap és megmarad a befejezésig, így egyensúlyozza pörkölt alapanyagok valamint a komló keserűségét. Alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észterek, diacetil legfeljebb alacsony. A keserű és édes egyensúlya változó, a meglehetősen édestől a közepesen szárazig, pörköltig terjed.
👄 Kortyérzet
Közepesen testestől a meglehetősen testesig terjed, krémes. Alacsonytól mérsékelt mennyiségű szénsav. A magas cukortartalmát nem erjeszthető adalékanyagoktól kapja (jellemzően tejcukor), ettől lesz testes a sör.
🤔 Összbenyomás
Nagyon sötét, édes, nagyon testes, enyhén pörkölt ale. Gyakran eszpresszó kávéra emlékeztet “két cukorral”.
⌛️ Történelem
Angol típusú stout. Hagyományosan „milk” vagy „cream” stoutnak nevezik, azonban ezt az elnevezést az angol törvények már nem engedik, bár más országokban továbbra is használják. A „milk”, vagyis „tejes” stout elnevezést az édesítőként használt tejcukor miatt kapta.
📝 Megjegyzések
A végső fajsúlya Angliában alacsonyabb, a kivitelre szánt változatokban és az USA-ban gyártott termékekben magasabb. Többféle verzió létezik, a fő különbséget az édesség és a pörkölt jelleg mértéke, valamint a kettő aránya adja.
🌽 Összetevők
A száraz stoutnál édesebb, ezt az édességet a kevesebb keserű ízt okozó alapanyagtól (pörkölt maláta, komló) és a nem erjeszthető cukrok intenzív adagolásától kapja. Gyakran használnak tejcukrot az édesség növelésére, mivel azt a sörélesztő nem erjeszti le. Pale maláta az alap, jöhet hozzá pörkölt árpa, fekete maláta, csoki maláta, karamell maláta és adalékanyagok, mint kukorica vagy melasz. Magas karbonát tartalmú víz gyakori.
📊 Alap statisztikák
OG: 1.044 – 1.060
IBUs: 20 – 40
FG: 1.012 – 1.024
SRM: 30 – 40
ABV: 4 – 6%
🍻 Kereskedelmi példák
- Mackeson’s XXX Stout
- Watney’s Cream Stout
- Farson’s Lacto Stout
- St. Peter’s Cream Stout
- Marston’s Oyster Stout
- Sheaf Stout
- Hitachino Nest Sweet Stout (Lacto)
- Samuel Adams Cream Stout
- Left Hand Milk Stout
- Widmer Snowplow Milk Stout