Száraz stout

👃 Illat

Kávés, pörkölt árpás és malátás aromák dominálják, de enyhe csoki, kakaó és/vagy nyers gabona jelleg is előjöhet később. Legfeljebb közepesen alacsony észteresség jellemzi, diacetil nincs. Legfeljebb kevés komló aromával találkozhatunk. .

👀 Megjelenés

Színe a koromfeketétől a mély barnáig terjedhet, gránátszínű árnyalatokkal. Lehet opálos vagy kristálytiszta. Vékony, krémes, sokáig tartó cserszínűtől barna hab jellemzi.

👅 Íz

Mérsékelt pörkölt, gabonás érdesség, opcionálisan enyhétől mérsékelt ecetes savanyúsággal és közepestől magas komlókeserűséggel.

A pörkölt gabonától száraz, kávés a befejezés. Keserű csokis karakter elfogadott, ez a befejezésben is megmaradhat. A száraz, kesernyés jelleg egyensúlyozására krémesség, legfeljebb közepesen alacsony gyümölcsösség vagy legfeljebb közepesen erős komló aroma elfogadott. Nincs diacetil.

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyűtől a közepesen testesig terjed a szárazanyag tartalomtól függően. Krémes karakter jellemzi, alacsonytól mérsékelt szénsav. Meglehetősen bársonyos. Enyhe fanyarság elfogadott a pörkölt alapanyagok miatt.

🤔 Összbenyomás

Nagyon sötét, pörkölt, kesernyés, krémes sör.

📝 Megjegyzés

A csapolt változata az ír stout vagy száraz ír stout-ként ismert söröknek. A palackozott verziók általában magasabb kezdő fajsúllyal bírnak, így általában a foreign extra stout kategóriába esnek. Míg a legtöbb sörfőzde csak a pörkölt, malátázatlan árpára alapozza a receptet, mások csoki malátát, fekete malátát vagy pedig mindhárom kombinációját használják. A keserűség mértéke változó, ugyanúgy, mint a pörköltes jelleg és a száraz utóíz.

🌽 Összetevők

A keserűségét a pörkölt, malátázatlan árpától kapja, valamint a közepestől magas komló keserűségtől és az alacsony végső fajsúlytól. Malátázatlan árpapelyhet gyakran használnak a krémesség kialakítására. Kis mennyiségű (~3%) savanyított sör hozzáadása növelheti a komplexitást (Guinness). A vízprofil közepesen karbonátos, mivel a magas karbonát tartalom nem hozza elő a klasszikus száraz utóízt.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.036 – 1.050
IBUs: 30 – 45
FG: 1.007 – 1.011
SRM: 25 – 40
ABV: 4 – 5%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Guinness Draught Stout (also canned)
  • Murphy’s Stout
  • Beamish Stout
  • O’Hara’s Celtic Stout
  • Russian River O.V.L. Stout
  • Three Floyd’s Black Sun Stout
  • Dorothy Goodbody’s Wholesome Stout
  • Orkney Dragonhead Stout
  • Old Dominion Stout
  • Goose Island Dublin Stout
  • Brooklyn Dry Stout