👃 Illat
Gazdag malátás édesség jellemzi, gyakori a vajkaramell, karamell, dióstól sötét pirítósig terjedő illat és/vagy édesgyökeres jegyek. Összetett alkohol és mérsékelten erős észter profil, mely aszalt szilvára, mazsolára, cseresznyére és ribizlire emlékeztet, esetenként boros, portóis jelleg üti fel fejét. Némi sötét maláta karaktert érezhetünk, csoki, kávé vagy melasz, de égett illatokat nem szabad éreznünk. Nincs komló, nincs savanyúság, nagyon selymes, bársonyos.
👀 Megjelenés
Sötét vörösréztől az opálos sötétbarnáig, de nem fekete. Vékony, de tartós cserszínű hab. Tiszta, átlátszó, de a sötétebb változatok opálosak lehetnek.
👅 Íz
Nem csak illatában, ízében is gazdag malátás édesség jellemzi, amely az alkohollal és az aszalt gyümölcsös észretekkel gazdag íz világot alkot. A “schwarzbier-szerű” pörkölt íz jól érezhető, de mégis kellemes, megáll az enyhén égett karakternél. Bársonyos, tiszta ászok jelleg, diacetil nincs. Édesen kezdődik, de a pörkölt maláta gyorsan színre lép és végig dominál. A végén egy kicsit száraz, némi pörkölt kávés vagy édesgyökeres ízzel. A maláta karamelles, vajkaramellás, diós, melaszos és/vagy édesgyökér komplexitást kölcsönöz a sörnek. Finoman előjönnek aszalt gyümölcsös, feketeribizlis aromák. Közepesen alacsony- közepes keserűség a malátától és a komlótól, kiegyensúlyozva a malátás édességet.
A komló íz enyhén fűszeres, (Lublin, Saaz) legfeljebb közepesen alacsony, de az is elfogadható, ha egyáltalán nem érezni.
👄 Kortyérzet
Általában jó testes, bársonyos, hosszú ideig érlelt alkoholos melegséggel. (A ritkább, Carnegie-féle verziókat közepes test és kevesebb alkoholos melegség jellemzi) Közepestől közepesen magasszén-dioxid tartalom, így szánkba véve még jobban kijönnek az ízek, aromák, nem érezzük annyira nehéznek. Általában 7-8.5% V/V között vannak.
🤔 Összbenyomás
A balti porter malátás ízei az angol barna porterre emlékeztetnek, de megjelenik benne a schwarzbier-ek pörköltsége, viszont mindkettőnél magasabb a kezdeti fajsúlya és az alkoholtartalma. Nagyon összetett, többrétegű ízek,
📝 Megjegyzések
Gyakran imperial porternek nevezik, az erősen pörköltjellegű vagy gazdagon komlózott verziók az imperial stout (13F) vagy különleges sörök (23) kategóriában kell, hogy szerepeljenek.
🌽 Összetevők
Általában láger élesztő, felsőerjesztésű élesztő esetén alacsony hőmérsékleten erjesztik. Hántolt, csokoládé vagy fekete maláta megy bele, az alap bécsi vagy müncheni. Európai komlók, tartalmazhat karamell malátát vagy adalékanyagokat. Barna és amber maláta gyakori a régi receptekben.
Alap statisztikák
OG: 1.060 – 1.090
IBUs: 20 – 40
FG: 1.016 – 1.024
SRM: 17 – 30
ABV: 5.5 – 9.5%
🍻 Kereskedelmi példák
- Sinebrychoff Porter (Finland)
- Okocim Porter (Poland)
- Zywiec Porter (Poland)
- Baltika #6 Porter (Russia)
- Carnegie Stark Porter (Sweden)
- Aldaris Porteris (Latvia)
- Utenos Porter (Lithuania)
- Stepan Razin Porter (Russia)