Balti porter

👃 Illat

Gazdag malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©g jellemzi, gyakori a vajkaramell, karamell, diĂłstĂłl sötĂ©t pirĂ­tĂłsig terjedƑ illat Ă©s/vagy Ă©desgyökeres jegyek. Összetett alkohol Ă©s mĂ©rsĂ©kelten erƑs Ă©szter profil, mely aszalt szilvĂĄra, mazsolĂĄra, cseresznyĂ©re Ă©s ribizlire emlĂ©keztet, esetenkĂ©nt boros, portĂłis jelleg ĂŒti fel fejĂ©t. NĂ©mi sötĂ©t malĂĄta karaktert Ă©rezhetĂŒnk, csoki, kĂĄvĂ© vagy melasz, de Ă©gett illatokat nem szabad Ă©reznĂŒnk. Nincs komlĂł, nincs savanyĂșsĂĄg, nagyon selymes, bĂĄrsonyos.

👀 MegjelenĂ©s

SötĂ©t vörösrĂ©ztƑl az opĂĄlos sötĂ©tbarnĂĄig, de nem fekete. VĂ©kony, de tartĂłs cserszĂ­nƱ hab. Tiszta, ĂĄtlĂĄtszĂł, de a sötĂ©tebb vĂĄltozatok opĂĄlosak lehetnek.

👅 Íz

Nem csak illatĂĄban, Ă­zĂ©ben is gazdag malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©g jellemzi, amely az alkohollal Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsös Ă©szretekkel gazdag Ă­z vilĂĄgot alkot. A “schwarzbier-szerĆ±â€ pörkölt Ă­z jĂłl Ă©rezhetƑ, de mĂ©gis kellemes, megĂĄll az enyhĂ©n Ă©gett karakternĂ©l. BĂĄrsonyos, tiszta ĂĄszok jelleg, diacetil nincs. Édesen kezdƑdik, de a pörkölt malĂĄta gyorsan szĂ­nre lĂ©p Ă©s vĂ©gig dominĂĄl. A vĂ©gĂ©n egy kicsit szĂĄraz, nĂ©mi pörkölt kĂĄvĂ©s vagy Ă©desgyökeres Ă­zzel. A malĂĄta karamelles, vajkaramellĂĄs, diĂłs, melaszos Ă©s/vagy Ă©desgyökĂ©r komplexitĂĄst kölcsönöz a sörnek. Finoman elƑjönnek aszalt gyĂŒmölcsös, feketeribizlis aromĂĄk. Közepesen alacsony- közepes keserƱsĂ©g a malĂĄtĂĄtĂłl Ă©s a komlĂłtĂłl, kiegyensĂșlyozva a malĂĄtĂĄs Ă©dessĂ©get.

A komló íz enyhén fƱszeres, (Lublin, Saaz) legfeljebb közepesen alacsony, de az is elfogadható, ha egyåltalån nem érezni.

👄 KortyĂ©rzet

ÁltalĂĄban jĂł testes, bĂĄrsonyos, hosszĂș ideig Ă©rlelt alkoholos melegsĂ©ggel. (A ritkĂĄbb, Carnegie-fĂ©le verziĂłkat közepes test Ă©s kevesebb alkoholos melegsĂ©g jellemzi) KözepestƑl közepesen magasszĂ©n-dioxid tartalom, Ă­gy szĂĄnkba vĂ©ve mĂ©g jobban kijönnek az Ă­zek, aromĂĄk, nem Ă©rezzĂŒk annyira nehĂ©znek. ÁltalĂĄban 7-8.5% V/V között vannak.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

A balti porter malĂĄtĂĄs Ă­zei az angol barna porterre emlĂ©keztetnek, de megjelenik benne a schwarzbier-ek pörköltsĂ©ge, viszont mindkettƑnĂ©l magasabb a kezdeti fajsĂșlya Ă©s az alkoholtartalma. Nagyon összetett, többrĂ©tegƱ Ă­zek,

📝 MegjegyzĂ©sek

Gyakran imperial porternek nevezik, az erƑsen pörköltjellegƱ vagy gazdagon komlĂłzott verziĂłk az imperial stout (13F) vagy kĂŒlönleges sörök (23) kategĂłriĂĄban kell, hogy szerepeljenek.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

ÁltalĂĄban lĂĄger Ă©lesztƑ, felsƑerjesztĂ©sƱ Ă©lesztƑ esetĂ©n alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten erjesztik. HĂĄntolt, csokolĂĄdĂ© vagy fekete malĂĄta megy bele, az alap bĂ©csi vagy mĂŒncheni. EurĂłpai komlĂłk, tartalmazhat karamell malĂĄtĂĄt vagy adalĂ©kanyagokat. Barna Ă©s amber malĂĄta gyakori a rĂ©gi receptekben.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.060 – 1.090
IBUs: 20 – 40
FG: 1.016 – 1.024
SRM: 17 – 30
ABV: 5.5 – 9.5%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Sinebrychoff Porter (Finland)
  • Okocim Porter (Poland)
  • Zywiec Porter (Poland)
  • Baltika #6 Porter (Russia)
  • Carnegie Stark Porter (Sweden)
  • Aldaris Porteris (Latvia)
  • Utenos Porter (Lithuania)
  • Stepan Razin Porter (Russia)