Foreign extra stout

Eredetileg a magas fajsĂșlyĂș stout söröket a trĂłpusi piacra fƑztĂ©k, ez nĂ©ha a nevĂŒkben is megmaradt: “Tropical Stout”. NĂ©mely ĂŒveges, exportra szĂĄnt (vagyis erƑsebb) szĂĄraz vagy Ă©des stout szintĂ©n megfelelnek ennek a leĂ­rĂĄsnak. A Guiness Foreign Extra Stout-ot az 1800 –as Ă©vek elejĂ©tƑl fƑzik.

👃 Illat

MĂ©rsĂ©kelttƑl magas pörkölt gabona illat, kĂĄvĂ©s, csokis Ă©s/vagy enyhĂ©n Ă©gett jegyek elƑfordulhatnak. GyĂŒmölcsössĂ©g közepestƑl magasig terjed. NĂ©hĂĄny verziĂłban Ă©deskĂ©s aromĂĄk, melasz, Ă©desgyökĂ©r, aszalt gyĂŒmölcsök Ă©s boros jellegek is elƑjönnek. Az erƑsebb vĂĄltozatokban finoman kiĂ©rezni az alkohol Ă­zt. KomlĂł aroma legfeljebb alacsony, diacetil legfeljebb alacsony. 

👀 MegjelenĂ©s

Nagyon sötĂ©t barnĂĄtĂłl feketĂ©ig terjed. SzĂ­ne miatt ĂĄtlĂĄtszatlan, de amĂșgy tiszta. Nagy, vilĂĄgosbarnĂĄtĂłl barna szĂ­nig terjedƑ, tartĂłs habbal.

👅 Íz

A tradicionĂĄlisan a trĂłpusi orszĂĄgokba exportĂĄlt vĂĄltozatok meglehetƑsen Ă©desek kĂŒlönösebb pörkölt vagy keserƱ Ă­zek nĂ©lkĂŒl, mĂ­g a mĂĄs orszĂĄgokba szĂĄllĂ­tott (export) fajtĂĄk egĂ©szen szĂĄrazak. Az Ă©des vagy a szĂĄraz stout erƑsebb verziĂłjĂĄnak tƱnhetnek. A pörkölt gabona Ă©s malĂĄta karakter mĂ©rsĂ©kelttƑl erƑsig terjed, de a szĂĄraz stout Ă©rdessĂ©gĂ©t nem Ă©ri el. A trĂłpusi verziĂłk erƑsen Ă©szteresek, gyĂŒmölcsösek, bĂĄrsonyos pörkölt malĂĄta Ă­zzel rendelkeznek. Visszafogott keserƱsĂ©g jellemzi Ƒket Ă©s gyakran Ă©des, rumos Ă­zek is elƑfordulnak. Az “export” vĂĄltozatokban kevesebb Ă©szter talĂĄlhatĂł, erƑsebb a pörkölt jelleg Ă©s Ă©rezhetƑen keserƱbbek. MindkĂ©t vĂĄltozatban kĂĄvĂ©s, csokis vagy enyhĂ©n Ă©gett Ă­zeket Ă©rezhetĂŒnk, Egy kevĂ©s komlóíz mĂ©g belefĂ©r, nagyon kevĂ©s diacetil elfogadott.

👄 KortyĂ©rzet

Közepesen testes, testes, gyakran bĂĄrsonyos, krĂ©mes karakterrel. Az alkoholos melegsĂ©g nĂ©ha Ă©rezhetƑ, de nem tĂșl erƑs. MĂ©rsĂ©kelttƑl mĂ©rsĂ©kelten magas szĂ©nsav.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Nagyon sötĂ©t, közepesen erƑs, pörkölt Ă­zƱ ale. A trĂłpusi verziĂłk meglehetƑsen Ă©desek, mĂ­g az export verziĂłk szĂĄrazabbak, erƑteljesebbek.

⌛ TörtĂ©nelem

Eredetileg a magas fajsĂșlyĂș stout söröket a trĂłpusi piacra fƑztĂ©k, ez nĂ©ha a nevĂŒkben is megmaradt: “Tropical Stout”. NĂ©mely ĂŒveges, exportra szĂĄnt (vagyis erƑsebb) szĂĄraz vagy Ă©des stout szintĂ©n megfelelnek ennek a leĂ­rĂĄsnak. A Guiness Foreign Extra Stout-ot az 1800 –as Ă©vek elejĂ©tƑl fƑzik.

📝 MegjegyzĂ©sek

MeglehetƑsen tĂĄg kategĂłria, lehet gyĂŒmölcsös Ă©s Ă©des, vagy szĂĄraz Ă©s keserƱ, de egy kis savanyĂ­tĂĄs (brettanomyces baktĂ©rium, mint pl. a Guinness Foreign Extra Stout -ban) is belefĂ©r, bĂĄr a savanyĂ­tott verziĂł talĂĄn a 23-as, kĂŒlönleges sörök kategĂłriĂĄba illik jobban. Úgy kĂ©pzeljĂŒk el, mint egy “felturbĂłzott” Ă©des vagy szĂĄraz stout – ot, ami mĂ©g mindig kevĂ©s az imperial stout kategĂłriĂĄhoz. Az imperial stout-tĂłl abban is kĂŒlönbözik, hogy a foreign extra stout-ot nem jellemzi a komlĂł Ă­z Ă©s aroma. A komlĂłsabb verziĂłkat inkĂĄbb az amerikai stout (13E) kategĂłriĂĄba soroljuk.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

A szĂĄraz Ă©s az Ă©des stouthoz hasonlĂł összetevƑk jellemzik, de nagyobb mennyisĂ©gben, Ă­gy erƑsebb sört kapunk: pale Ă©s sötĂ©tre pörkölt malĂĄta, ĂĄrpa. A komlĂł csak a keserƱsĂ©g kialakĂ­tĂĄsĂĄban jĂĄtszik szerepet. Az alkoholtartalmat adalĂ©kanyagokkal, cukrokkal emelhetik. Ale Ă©lesztƑ a gyakori, de nĂ©hĂĄny trĂłpusi verziĂłt lager Ă©lesztƑvel kĂ©szĂ­tenek.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.056 – 1.075
IBUs: 30 – 70
FG: 1.010 – 1.018
SRM: 30 – 40
ABV: 5.5 – 8%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Tropical-Type: Lion Stout (Sri Lanka)
  • Dragon Stout (Jamaica)
  • ABC Stout (Singapore)
  • Royal Extra “The Lion Stout” (Trinidad)
  • Jamaica Stout (Jamaica)
  • Export Type: Freeminer Deep Shaft Stout
  • Guinness Foreign Extra Stout (bottled, not sold in the US)
  • Ridgeway of Oxfordshire Foreign Extra Stout
  • Coopers Best Extra Stout
  • Elysian Dragonstooth Stout