Standard/átlagos Bitter sör

Eredetileg ez egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. A 20. század elején a pale ale alternatívájaként kezdték főzni, és az után terjedt el, hogy a sörfőzők rájöttek hogyan főzhetnek szép kerek világos sört a főzővíz “burtonizálásával” és egy kevés kristály malátával.

👃 Illat

A legjobb példákban felsejlik némi maláta aroma, gyakran (de nem mindig) karamelles jelleget öltve. Enyhétől mérsékelt gyümölcsösség gyakori. A komló illata legfeljebb csak mérsékelten érezhető (javarészt brit fajtákból adódik, de néha használhatnak amerikai komlót is). Nagyon kevés diacetiles aroma még elfogadható.

👀 Megjelenés

Világos sárgától a világos rézig. Jótól briliáns tisztaság. Visszafogott, fehér, vagy tört fehér habja van, de előfordulhat az is, hogy az alacsony szénsavasság miatt nagyon kevés a habja.

👅 Íz

Közepestől magas komlókeserűség. Általában mérsékelten alacsonytól mérsékelten magasig terjed a gyümölcsös észteresség. Alacsonytól mérsékelt komlóíz (földes, gyantás, és/vagy virágos jellegű brit fajtákból adódóan, bár használhatnak amerikai komlót is). Alacsonytól közepes malátás ízek és száraz befejezés jellemzi. A karamelles ízek ugyan gyakoriak, de nem elvárás a jelenlétük. Egyensúlyát tekintve keserű, de soha nem olyan mértékben, hogy elnyomja a maláta, komló és az észterek ízét. Nagyon kevés diacetiles íz még elfogadható.

👄 Kortyérzet

Vékony, közepesen vékony testű sör. Szénsav alacsony, habár egy-két üveges és dobozos fajtában lehet kicsivel több széndioxid.

🤔 Összbenyomás

Az alacsony fajsúly, az alacsony alkohol tartalom és az alacsony széndioxid szint könnyen iható sörré teszi ezt a típust. Néhány fajtája lehet kissé malátásabb, de még ezeknél is a keserű íz felé billen az egyensúly. A könnyű ihatóság egy kritikus pont, melynek meg kell felelnie a sörnek. Az amerikai típusú sörök középidejű és késői komlózásával ellentétben itt mindig a korai, keserűkomlózás a hangsúlyos.

⌛️ Történelem

Eredetileg ez egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. A 20. század elején a pale ale alternatívájaként kezdték főzni, és az után terjedt el, hogy a sörfőzők rájöttek hogyan főzhetnek szép kerek világos sört a főzővíz “burtonizálásával” és egy kevés kristály malátával.

📝 Megjegyzések

A leggyengébb bitter típusú sör, egyszerűen csak „bitter” –nek hívják. Néhány modern fajtáját kizárólag pale malátával készítik, és úgy ismerik, mint „arany” vagy „nyári” bitter. A legtöbb üveges, és keg hordós brit gyártású bitter magasabb alkohol szinttel rendelkezik, mint a kifejezetten exportra szánt és készített egyszerű csapolt „hordós” változat. Az IBU szint gyakran nincs szabályozva, ezért az amerikai változatok sokszor nincsenek összhangban az brit verziókkal. Ez a típusleírás inkább az úgynevezett „real ale” (valódi ale) stílusjegyeit tükrözi, nem pedig a kereskedelemben is kapható változatokét.

🌽 Összetevők

Pale, amber és/vagy kristály malátákat használnak, kiegészíthetik leheletnyi fekete malátával, de csakis a szín elérése érdekében. Használhatnak adalékanyagokat, mint a cukor, kukorica vagy a búza. Az angol komlók használata jellemzi, ugyanakkor egyre gyakrabban tesznek bele amerikai, és európai fajtákat is (különösen a világosabb változatokba). Karakteres angol élesztővel erjesztik. Gyakran közepes szulfátos a főzővize.

📊 Alap statisztika

OG: 1.032 – 1.040
IBU: 25 – 35
FG: 1.007 – 1.011
SRM: 4 – 14
ABV: 3.2 – 3.8%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Fuller’s Chiswick Bitter
  • Adnams Bitter
  • Young’s Bitter
  • Greene King IPA
  • Oakham Jeffrey Hudson Bitter (JHB)
  • Brains Bitter
  • Tetley’s Original Bitter
  • Brakspear Bitter
  • Boddington’s Pub Draught