Special/Best/Premium Bitter sör

Eredetileg ez egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. A 20. század elején a pale ale alternatívájaként kezdték főzni, és az után terjedt el, hogy a sörfőzők rájöttek hogyan főzhetnek szép kerek világos sört a főzővíz “burtonizálásával” és egy kevés kristály malátával.

👃 Illat

A legjobb példákban felsejlik némi maláta aroma, gyakran (de nem mindig) karamelles jelleget öltve. Enyhétől mérsékelt gyümölcsösség gyakori. A komló illata legfeljebb csak mérsékelten érezhető (javarészt brit fajtákból adódik, de néha használhatnak amerikai komlót is). Nagyon kevés diacetiles aroma még elfogadható.

👀 Megjelenés

Közepes aranytól a közepes rézig. Jótól briliáns tisztaság. Visszafogott, fehér, vagy tört fehér habja van, de előfordulhat az is, hogy az alacsony szénsavasság miatt nagyon kevés a habja.

👅 Íz

Közepestől magas keserűség. Mérsékelten alacsonytól Mérsékelten magas gyümölcsös észterek. Mérsékelttől alacsony komlóíz (földes, gyantás, virágos), főleg angol komlók, de amerikai fajták is előfordulhatnak. Alacsonytól közepes malátásság, száraz utóíz. A karamelles ízek gyakoriak, de nem kötelezőek. Az egyensúly legtöbbször egyértelműen a keserűség felé billen, de ez nem nyomhatja el teljesen a maláta, a komló és az észterek ízét. Általában nincs diacetil, de nagyon kevés még elfogadható.

👄 Kortyérzet

A közepesen könnyűtől a közepesen testesig. A szénsavtartalom alacsony, de az üveges, gyári sörökben némileg magasabb is lehet.

🤔 Összbenyomás

Ízletes, mégis frissítő „ivós sör”. Léteznek malátásabb változatok, de ezekben is a keserű íz dominál. Fontos szempont a jó ihatósság, a hangsúly a komlókeserűségen van, ellentétben az amerikai változatok komlóíz és komlóaroma centrikus söreivel.

⌛️ Történelem

Eredetileg ez egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. A 20. század elején a pale ale alternatívájaként kezdték főzni, és az után terjedt el, hogy a sörfőzők rájöttek hogyan főzhetnek szép kerek világos sört a főzővíz “burtonizálásával” és egy kevés kristály malátával.

📝 Megjegyzések

Erősebb a malátásság és nagyobb az alkoholtartalom, mint az alap bitter -ben. Néhány modern fajtáját kizárólag pale malátával készítik, és úgy ismerik, mint „arany” vagy „nyári” bitter. A legtöbb üveges, és keg hordós brit gyártású bitter magasabb alkohol szinttel rendelkezik, mint a kifejezetten exportra szánt és készített egyszerű csapolt „hordós” változat. Az IBU szint gyakran nincs szabályozva, ezért az amerikai változatok sokszor nincsenek összhangban az brit verziókkal. Ez a típusleírás inkább az úgynevezett „real ale” (valódi ale) stílusjegyeit tükrözi, nem pedig a kereskedelemben is kapható változatokét.

🌽 Összetevők

Pale maláta az alap, amber és/vagy kristály malátát, esetleg kizárólag a színe miatt nagyon kevés fekete malátát tartalmazhat. Hozzáadott cukor, kukorica vagy búza előfordulhat. Leggyakoribb az angol komló, de a világosabb verzióknál terjedőben vannak az amerikai és európai változatok is. Karakteres angol élesztő, közepesen szulfátos víz.

📊 Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.048
IBU: 25 – 40
FG: 1.008 – 1.012
SRM: 5 – 16
ABV: 3.8 – 4.6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Fuller’s London Pride
  • Coniston Bluebird Bitter
  • Timothy Taylor Landlord
  • Adnams SSB
  • Young’s Special
  • Shepherd Neame Masterbrew Bitter
  • Greene King Ruddles County Bitter
  • RCH Pitchfork Rebellious Bitter
  • Brains SA
  • Black Sheep Best Bitter
  • Goose Island Honkers Ale
  • Rogue Younger’s Special Bitter