Extra Special/Erős Bitter (Angol Pale Ale)

A best bitter erősebb verziójaként tekinthetünk rá, bár sok sörfőzdének a best bitter a csúcssöre. Mivel régen a sör ára az alkoholtartalomtól függőt, így ezek a sörök némi alkoholos ízzel is rendelkeztek, így a vásárló még inkább úgy érezhette, hogy megérte a pénzét. Napjainkban Angliában az „ESB” kizárólag a Fullers egyedi megnevezése, míg az USA-ban egy malátás, keserű, vöröses, meghatározott alkoholtartalmú, angol típusú sört jelöl. A komlózása angol, vagy angol és amerikai komlók keveréke.

👃 Illat

A komlóaroma a mérsékelten alacsonytól a mérsékelten magasig terjedhet, bármilyen komló elfogadott, de hagyományosan angol komlóból készül. Közepestől közepesen magas malátaillat, gyakran alacsonytól mérsékelten magas karamelles jelleggel, amely főleg a sötétebb verziókra jellemző. Közepesen alacsonytól közepesen magas gyümölcsös észterek. Nagyon kevés diacetil még elfogadható. Enyhe kénes, alkoholos másodlagos jegyek előfordulhatnak.

👀 Megjelenés

Színe az aranytól a mély rézszínűig terjed. Jótól tökéletes tisztaság. Kevéstől mérsékelt, fehér, törthab. A kevés hab alacsony szénsavtartalom mellett fogadható el.

👅 Íz

Közepestől közepesen magas keserűség, melyet jól érezhető malátás ízek egyensúlyoznak ki. Mérsékelten alacsonytól erősig terjedő karamelles édesség figyelhető meg. A komlóíz a mérsékelttől a mérsékelten magasig terjed, bármilyen változat elfogadott, de hagyományosan földes, gyantás, virágos angol komlókat használnak. A komló keserűségnek és a komlóíznek jól észrevehetőnek kell lennie, de nem nyomhatja el teljesen a malátaízt. Kevés másodlagos malátaíz felütheti fejét (pl.: dió, keksz) Mérsékelten alacsonytól magas gyümölcsös észterek. Némi alkoholos íz és legfeljebb mérsékelten erős kénes/ásványi jelleg előfordulhat. Közepesen száraz, száraz utóíz. Nagyon kevés diacetil elfogadható.

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyűtől közepesen testesig terjed. Alacsonytól mérsékelt szénsav, a bolti, üveges változatok általában szénsavasabbak. Erősebb verzióknál némi alkoholos melegséget érezhetünk, de nem lehet túl magas.

🤔 Összbenyomás

Átlagos erősségűtől mérsékelten erősig terjedő angol ale. A komló és a maláta egyensúlya a kiegyensúlyozottól a némileg keserűig terjed. Fontos szempont az ihatóság; az amerikai ale-ekkel szemben a keserűkomlón van a hangsúly a komlóízekkel és komlóaromákkal szemben. Meglehetősen tág kategória, sokféle értelmezés lehetséges.

⌛️ Történelem

A best bitter erősebb verziójaként tekinthetünk rá, bár sok sörfőzdének a best bitter a csúcssöre. Mivel régen a sör ára az alkoholtartalomtól függőt, így ezek a sörök némi alkoholos ízzel is rendelkeztek, így a vásárló még inkább úgy érezhette, hogy megérte a pénzét. Napjainkban Angliában az „ESB” kizárólag a Fullers egyedi megnevezése, míg az USA-ban egy malátás, keserű, vöröses, meghatározott alkoholtartalmú, angol típusú sört jelöl. A komlózása angol, vagy angol és amerikai komlók keveréke.

📝 Megjegyzések

Erősebb maláta és komlóízekkel találkozunk, mint a special, best vagy premium bitter esetében. A magasabb alkoholtartalmú példányoknál némi átfedés figyelhető meg az old ale -lel, bár az erős bitterek világosabbak, keserűbbek. A Fuller’s ESB egyedi, gazdag, összetett malátaprofillal rendelkezik, ami a kategória többi sörében nem található meg, a többi sör komlósabb, gyümölcsösebb. Ebből kifolyólag a bíróknak a kategória söreit nem a Fuller’s ESB -hez kell viszonyítaniuk. Néhány angol változatot kizárólag pale malátából készítenek, arany vagy nyári bitternek nevezik. Az üveges, főleg exportra szánt változatok általában magasabb alkoholtartalommal bírnak, mint a csapoltak. Az export verziók komlósabbak is, mint az Angliában csapolt bitterek, így nem mindig felelnek meg e kategória követelményeinek. Az angol „pale ale” elnevezés alatt általában egy premium, „export erősségű”, világos, keserű sörre gondolunk, ami nagy vonalakban megfelel a strong bitternek, pontosabban annak a palackozásra szánt változata némileg magasabb szénsavtartalommal.

🌽 Összetevők

Pale maláta az alap, enyhén pörkölt és/vagy kristály malátát, valamint a színe miatt nagyon kevés fekete malátát tartalmazhat. Hozzáadott cukor, kukorica vagy búza előfordulhat. Leggyakoribb az angol komló, de a világosabb verzióknál terjedőben vannak az amerikai és európai változatok is. Karakteres angol élesztő, a burtoni változatok közepestől erősen szulfátos vízzel készülnek.

📊 Alap statisztika

OG: 1.048 – 1.060
IBU: 30 – 50
FG: 1.010 – 1.016
SRM: 6 – 18
ABV: 4.6 – 6.2%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Fullers ESB
  • Adnams Broadside
  • Shepherd Neame Bishop’s Finger
  • Young’s Ram Rod
  • Samuel Smith’s Old Brewery Pale Ale
  • Bass Ale
  • Whitbread Pale Ale
  • Shepherd Neame Spitfire
  • Marston’s Pedigree
  • Black Sheep Ale
  • Vintage Henley
  • Mordue Workie Ticket
  • Morland Old Speckled Hen
  • Greene King Abbot Ale
  • Bateman’s XXXB
  • Gale’s Hordean Special Bitter (HSB)
  • Ushers 1824 Particular Ale
  • Hopback Summer Lightning,Great Lakes Moondog Ale
  • Shipyard Old Thumper
  • Alaskan ESB
  • Geary’s Pale Ale
  • Cooperstown Old Slugger
  • Anderson Valley Boont ESB
  • Avery 14’er ESB
  • Redhook ESB