Skót 60-as

A hagyományos skót szezonális sörök helyi alapanyagokkal készülnek (víz, maláta), kevesebb komlóval, mint az angol hasonmásaik (ezért ezeket importálniuk kell). A hosszú, hideg érlelés tradicionális a skót sörfőzők közt.

👃 Illat

Gyengén/közepesen érezhető édesség és néha némi különvett edényben kialakult karamellizált íz jellemzi. Pár változatban előfordulhatnak gyenge komlós, gyümölcsös, diacetiles és/vagy tőzeges illatok. Ez a tőzeges aroma gyakran földesnek, füstösnek, vagy igen haloványan pörköltnek mutatja magát.

👀 Megjelenés

A mély borostyántól a sötét rézig bármilyen színű lehet. Általában a hosszú, hideg érlelés következtében nagyon szépen letisztul. Gyönge/visszafogott, krémes, tört-fehér, vagy sárgásbarna habja van.

👅 Íz

A maláta a legjobban kiérezhető, de nem szabad túlságosan erősnek lennie. A kezdetben felsejlő malátás édesség később kiegészül kevés karamellizált és néha kevés diacetiles ízzel. A gyümölcsös észterek visszafogottan, vagy egyáltalán nem érezhetőek, ahogy a komlós keserűség és íz is csak kis mértékben, hiszen az ízek egyensúlya mindig a malátás jelleg felé dől el (bár sokszor nem nagy mértékben). A gyenge/visszafogott tőzeges karakter az ízben is jelen lehet, s itt is földesnek, vagy füstösnek mutatkozik. A kevés hozzáadott pörkölt árpa miatt kialakulhat gabonás, száraz utóíz.

👄 Kortyérzet

Közepesen-vékony/közepesen testes ital, gyengéd/visszafogott szénsavassággal. Néha kissé krémesnek tűnhet, de általában egészen száraz a pörkölt árpa miatt.

🤔 Összbenyomás

Tisztán malátás, száraz utóízű, néha kissé észteres, alkalomadtán halványan tőzeges, földes (füstös) ízű sör. Habár hozzávetőleg édes és az erős skót ale-től másféle összhang jellemzi, általában a legtöbb fajtája meglehetősen száraz.

⌛️ Történelem

A hagyományos skót szezonális sörök helyi alapanyagokkal készülnek (víz, maláta), kevesebb komlóval, mint az angol hasonmásaik (ezért ezeket importálniuk kell). A hosszú, hideg érlelés tradicionális a skót sörfőzők közt.

📝 Megjegyzések

A maláta-komló egyensúlya mindig kissé a maláta felé hajlik. Minden karamelles íz a különvett edényben beforralt sörléből származtatható, nem pedig a karamell maláták használatából (ez gyakran összetéveszthető a diacetiles ízzel). Bármilyen meglepő is, de a füstös karakter mindig az élesztő és a megfelelő víz használata miatt alakul ki, nem pedig a tőzegen füstölt maláta miatt. Ha mégis használnánk ezt a típusú alapanyagot, hogy növeljük a füstös ízt, ügyelnünk kell rá, hogy visszafogottnak kell maradnia; a túlságosan füstös söröket értelem szerűen az Egyéb füstölt sörök (22B) kategóriába kell nevezni.

🌽 Összetevők

Skót, vagy Angol pale alapmalátát használnak, kiegészülve kevés pörkölt árpával, hogy biztosítsák a sör megfelelő színét, ízét és a segítségével kialakítsák a gyengéden pörkölt, száraz utóízt. Angol komlók és tiszta, hozzávetőlegesen nem túl intenzíven erjesztő (kevésbé „hígító”) felsőerjesztésű élesztő kerül felhasználásra. Néhány nagyipari főzdében adnak hozzá kevés kristály, amber vagy búza malátát és adalékanyagokat, mint pl. a cukor. A füstös karakter mindig az élesztő és a helyi víz használata miatt alakul ki, nem pedig a tőzegen füstölt maláta miatt.

📊 Alap statisztika

OG: 1.030 – 1.035
IBU: 10 – 20
FG: 1.010 – 1.013
SRM: 9 – 17
ABV: 2.5 – 3.2%

Kereskedelmi példák

  • Belhaven 60/-
  • McEwan’s 60/-
  • Maclay 60/- Light