👃 Illat
Tiszta, mégis erőteljes és összetett aroma, gazdag malátával, nemeskomlóval és visszafogott gyümölcsészterekkel. A maláta jelleget a német alap maláták határozzák meg. A komlóillat a mérsékelttől a nagyon alacsonyig terjedhet, lehet borsos, virágos, vagy parfümös karakterű, ami nemeskomlókból eredhet. Nem diacetiles.
👀 Megjelenés
Világos borostyántól a narancsbronzon át egészen a mély rézszínig terjedhet a színe, de a barna előtt megáll. Tükrös tisztaság (szűrt is lehet). Vastag, krémes, hosszantartó törtfehér hab.
👅 Íz
A határozott keserűséget jól egyensúlyozza az erős, mégis tiszta, ropogós maláta karakter. A malátás jelleget visszafogja a mérsékelten magas, magas erjedtségi fok, de mégis gazdag, komplex maláta ízek maradnak. Kevés gyümölcsészter túlélheti a hosszú ászokolást. Egy hosszantartó, közepesen száraz, száraz, keserédes vagy mogyorós befejezés együttesen tükrözi a komlókesrűséget és a maláta komplexitást. A nemeskomló íz mérsékelt, vagy alacsony. Nincs pörkölt maláta íz vagy fanyarság. Nem diacetiles. Néhány élesztőtörzs hoz egy kis kénes jelleget. Egy kevés ásványos karakter szintén megjelenhet a befejezésben, de nem jellemző. A valós keserűségi szintet néha elfedi a magas malátásság, a keserűséget alacsonynak és mérsékeltnek is érezhetjük, ha a befejezés nem nagyon száraz.
👄 Kortyérzet
Közepesen testes. Bársonyos. Közepes, közepesen magas szén-dioxid. Kevés fanyarság elfogadható. A nagyon gazdag ízei ellenére naponta fogyasztják az otthonának számító düsseldorfi kocsmákban.
🤔 Összbenyomás
Jól kiegyensúlyozott, keserű, mégis malátás, tiszta, bársonyos, jól leerjesztett borostyán színű német ale.
⌛️ Történelem
Düsseldorf tradicionális söre az“Alt”, neve a régifajta sörökre utal (felső erjesztés), ami általános volt az ászok sörök elterjedése előtt. Megelőzi az alsó erjedésű élesztők feltalálását, habár sok tulajdonságában hasonlít az ászok sörökre. A kategória legjobbjai az “Altstadt” (óváros) régióban találhatók Düsseldorfban.
📝 Megjegyzések
Egy keserű sör gazdag malátássággal egyensúlyozva. Alacsony ale hőmérsékleten (15-18 oC) erjesztik, majd hidegen ászokolják, annak érdekében, hogy a többi felsőerjesztésű sörhöz képest tiszta, bársonyos érzetű legyen. A különböző variációk közül a Sticke (titok) egy kicsit erősebb, sötétebb, gazdagabb, és összetettebb, mint a tipikus altokra keserűség elmegy 60 IBU-ig, általában hidegkomlózott és hosszabb ideig ászokolt. A Münster alt jellemzően alacsonyabb alkoholtartalmú, savanykás, világosabb (arany), és jelentős mennyiségű búzát is tartalmaz. A Sticke és a Münster altokat a speciális kategóriában kell indítani.
🌽 Összetevők
A recept változó, de általában német alap malátákat (pilzeni, müncheni) tartalmaz, egy kevés kristály, csokoládé és/vagy fekete malátával a színe miatt. Alkalmanként kevés búza is lehet benne. Hagyományosan Spalt komlót használnak, de más nemeskomlók is elfogadottak.
Mérsékelten karbonátos víz. Tiszta, magas erjesztésű, felső erjedésű élesztő. Lépcsős, vagy dekokciós máslás a tradicionális.
📊 Alap statisztika
OG: 1.046 – 1.054
IBU: 35 – 50
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 11 – 17
ABV: 4.5 – 5.2%
🍻 Kereskedelmi példák
- Zum Uerige
- Im Füchschen
- Schumacher
- Zum Schlüssel
- Diebels Alt
- Schlösser Alt
- Frankenheim Alt