Kaliforniai közönséges sör

👃 Illat

Közepestől magas komlóaroma, tipikusan a Northern Brewer komlóra épül (fás, rusztikus vagy mentás tulajdonságok). Enyhe gyümölcsösség megengedett. Kevéstől mérsékelt karamell és/vagy pirítós illatok támogatják a komlót. Nem diacetiles.

👀 Megjelenés

Közepesen sárgától világos rézszínűig terjed. Általában tiszta. Mérsékelt törtfehér hab jó tartóssággal.

👅 Íz

Mérsékelten malátás, kifejezett komló keserűséggel. A maláta karakter általában pirítós jellegű (nem pörkölt) és karamelles. Alacsony, mérsékleten magas komlóíz, általában Northern Brewer jelleget hordozva (fás, rusztikus, mentás). A befejezés meglehetősen száraz és ropogós, megmaradó komlókeserűséggel és határozott, gabonás malátás jelleggel. Könnyed gyümölcsös észterek elfogadhatóak, egyébként tiszta. Nem diacetiles.

👄 Kortyérzet

Közepesen testes. Közepes, közepesen magas szén-dioxid.

🤔 Összbenyomás

Egy enyhén gyümölcsös sör határozott, gabonás malátássággal, érdekes pirítós és karamelless ízekkel és a Northern Brewer jellegű komlók tipikus jegyeivel.

⌛️ Történelem

Amerikai nyugati-parti eredetű. Nagy lapos, nyitott erjesztőket (coolships) használtak, tradicionálisan a hűtők hiányának ellensúlyozása végett, valamint a San Francisco öböli hűvös levegő kihasználása miatt. Ászok élesztővel erjesztették, de olyannal, ami az ale élesztők hőmérsékleti tartományában is használható volt.

📝 Megjegyzések

Ezt a stílust szigorúan a prototípusnak tekintett Anchor Steam sör alapján definiálták. Látszólag azonos az amerikai pale, vagy amber ale-lel, mégis különbözik a komló fás/mentás, mintsem citrusos jellegében, a maláta pirítós/karamelles jegyeiben, az erőteljes, némileg fanyar komlózásban és az ászok élesztő használatában.

🌽 Összetevők

Pale maláta, amerikai komlók (általában Northern Brewer, és nem citrusos változatok), enyhén pirított és/vagy kristály maláta. Ászok élesztő, habár néhány élesztőtörzs (különösen, amelyeknek Kalifornia van a nevében) jobban működik a melegebb tartományokban (13-16 oC) Figyeljünk rá, hogy a német élesztők egy része nem elfogadható kénes jelleget ad. A víz alacsony szulfátot és kevéstől mérsékelt karbonátot tartalmazzon.

Alap statisztika

OG: 1.048 – 1.054
IBUs: 30 – 45
FG: 1.011 – 1.014
SRM: 10 – 14
ABV: 4.5 – 5.5%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Anchor Steam
  • Southampton Steem Beer
  • Flying Dog Old Scratch Amber Lager
Scroll to Top