Észak-német altbier

👃 Illat

Enyhén malátás, néha gabonás illatokkal. Legfeljebb kevés nemeskomló illat. Tiszta, ászokos karakter, nagyon visszafogott észter profillal. Nem diacetiles

👀 Megjelenés

Világos réztől a világos barna színig, nagyon tiszta a hosszú hideg kondicionálásnak köszönhetően. Kevés, vagy mérsékelt törtfehér, fehér hab, jó tartóssággal.

👅 Íz

Meglehetősen keserű, mégis egyensúlyban van a lágy, néha édeskés malátás ízekkel, amely gazdag, kekszes és/vagy könnyed karamelles jellegű lehet. Száraz befejezés gyakran hosszantartó keserűséggel. Tiszta ászok karakter, néha enyhén kénes felhangokkal és legfeljebb nagyon kevés észterességgel. Nagyon kevéstől közepes intenzitású nemeskomló aroma. Nem diacetiles.

👄 Kortyérzet

Közepesen vékony, közepes test. Mérsékelttől mérsékelten magas szénsav. Bársonyos kortyérzet.

🤔 Összbenyomás

Nagyon tiszta és relatíve keserű sör, némi malátás karakterrel egyensúlyozva. Általában sötétebb, néha karamellesebb, és általában édesebb, kevésbé keserű, mint a Düsseldorf Alt.

📝 Megjegyzések

A legtöbb alt, ami Düsseldorfon kívül készül, az Észak- Német stílushoz tartozik. A legtöbb egyszerűen egy mérsékelten keserű barna ászok. Vicces, hogy a szó “alt” a régi főzési stílusra utal (felső erjesztés), ami így az “Altbier” kifejezést némileg pontatlanná, nem megfelelővé teszi. Azok, amelyeket felsőerjesztéssel készítenek, hűvösen erjesztik és hidegen ászokolják (mint pl. Düsseldorf Alt).

🌽 Összetevők

Az alapmaláta a pilzeni, ezt a pörkölt malátával vagy sötét kristály malátával színezik. Egy kevés müncheni vagy bécsi malátát is kaphat. Nemes komlók. Általában jól erjesztő ászok élesztőt használnak.

📊 Alap statisztika

OG: 1.046 – 1.054
IBU: 25 – 40
FG: 1.010 – 1.015
SRM: 13 – 19
ABV: 4.5 – 5.2%

🍻 Kereskedelmi példák

  • DAB Traditional
  • Hannen Alt
  • Schwelmer Alt
  • Grolsch Amber
  • Alaskan Amber
  • Long Trail Ale
  • Otter Creek Copper Ale
  • Schmaltz’ Alt