👃 Illat
Gazdag és összetett, változó mennyiségű pörkölt malátával, malátás illattal, gyümölcsös észterekkel, komlóval és alkohollal. A pörkölt malátás karakter az enyhétől a mérsékelten erősig terjedhet, kávés, étcsokis és enyhén égett tónusokkal. A maláta aroma az enyhétől az erős, árpabor jellegűig terjed a fajsúlytól és az összetevőktől függően. Opcionálisan előjöhetnek a speciális maláták aromái (tipikusan karamell) de ez csak a komplexitást növeli, nem dominálhat. A gyümölcsös észterek alacsonytól mérsékelten magas mennyiségben fordulnak elő összetett aszalt gyümölcsös (szilva, mazsola) jegyekkel. A komlóaroma a nagyon alacsonytól az nagyon erősig terjed, bármilyen komlófajta elfogadott. Az alkohol aroma elfogadott, de nem lehet túl érdes vagy oldószeres. A sokáig érlelt változatokban boros, portóis illatokat érezhetünk, de a savanyúság nem elfogadható. Nincs diacetil. A fent említett aromák közül bármelyik lehet a központban, viszont nem kell mindegyiküket kiéreznünk, szóval sokféle értelmezés lehetséges. Az érlelés hatással van az aromák intenzitására, egyensúlyára és bársonyosságára.
👀 Megjelenés
Nagyon sötétvöröses barnától a koromfeketéig terjedhet a színe. Átlátszatlan. Mély cserszínűtől sötétbarna hab. Általában szép, formás a habja, de a tartóssága mérsékelt vagy alacsony. A magas alkoholtartalom a sör viszkozitásában is látható, ha körbelötyköljük a poharunkban.
👅 Íz
Gazdag, mély, összetett és általában meglehetősen intenzív aroma jellemzi benne változó mennyiségű pörkölt malátás, malátás, gyümölcsösen észteres, komlós íz és keserűség valamint alkoholosság. Közepestől agresszív keserűség. Közepesen alacsonytól magasig terjedő komló íz. Mérsékelttől az agresszívan magasig terjedő pörkölt maláta/gabona íz, keserűcsokis, kakaós és/vagy kávés. Enyhén égett gabona, égett ribizlis, “szurkos” karakter szinte kötelező jellegű. A gyümölcsös észterek jelenléte az alacsonytól az intenzívig terjed: aszalt gyümölcsök, szilva, mazsola. Az maláta íz gazdag, kiegyensúlyozott, árpabor jellegű ízben jelentkezik, mutathat némi karamelles, pirítós, kenyeres jelleget. A magas alkoholtartalmat kell, hogy érezzük, de az alkoholos íz nem lehet túl érdes, oldószeres vagy domináns. Nincs diacetil. Az szájpadláson és a befejezésben a viszonylag száraztól a mérsékelten édesig terjedő változatokkal találkozhatunk, hosszan tartó pörkölt malátával, keserű komlóízzel és alkoholos melegséggel. A hosszú érleléssel az ízek és az ízek egyensúlya is változik, némelyik hátrébb szorul, viszont boros, portóis zamatok fejlődhetnek ki.
👄 Kortyérzet
A testestől a nagyon testesig terjedhet, nagyszerű, selymes, bár a test a hosszú érlelés során lassan csökkenhet. Finom, bársonyos alkoholos melegséget kell éreznünk benne. Nem szabad túl édesnek és nagyon száraznak sem lennie. Szénsav alacsonytól mérsékelt, a kondicionálás és kor függvényében.
🤔 Összbenyomás
Intenzív ízű, nagy, sötét ale. Pörkölt, gyümölcsös, keserédes, érezhetően magas alkoholtartalommal. A sötét gyümölcsös ízek szépen beleolvadnak a pörkölt, égett, “szurkos” aromákba szenzációs ízvilágot alkotva. Fekete árpaborként is jellemezhetnénk.
⌛️ Történelem
Magas alkohol tartalmú, erősen komlózott sör, mely Angliából ered és hagyományosan a balti országoknak valamint az orosz birodalom részére főzték. Állítólag nagy népszerűségnek örvendett a cári udvarban. Ma talán még népszerűbb az amerikai házisörfőzők körében, akik új, amerikai alapanyagokkal kiszélesítették a kategória határait.
📝 Megjegyzések
Angol és amerikai verziója is létezik. Az amerikai pörköltebb, keserűbb, több komlóaromát tartalmaz, míg az angol verziót összetett maláta karakter és gyümölcsösség jellemzi. Eléggé tág kategória, a sörfőzők kiélhetik benne kreativitásukat.
🌽 Összetevők
Pale maláta, nagy mennyiségű pörkölt maláta, árpa. Meglehetősen sokféle malátát tartalmazhat. Bármilyen komló elfogadott. Lúgos vízzel egyensúlyozzák a sok pörkölt maláta savas jellegét, amerikai vagy angol felsőerjesztésű élesztővel készül.
Alap statisztikák
OG: 1.075 – 1.115
IBUs: 50 – 90
FG: 1.018 – 1.030
SRM: 30 – 40
ABV: 8 – 12%
🍻 Kereskedelmi példák
- Three Floyd’s Dark Lord
- Bell’s Expedition Stout
- North Coast Old Rasputin Imperial Stout
- Stone Imperial Stout
- Samuel Smith Imperial Stout
- Scotch Irish Tsarina Katarina Imperial Stout
- Thirsty Dog Siberian Night
- Deschutes The Abyss
- Great Divide Yeti
- Southampton Russian Imperial Stout
- Rogue Imperial Stout
- Bear Republic Big Bear Black Stout
- Great Lakes Blackout Stout
- Avery The Czar
- Founders Imperial Stout
- Victory Storm King
- Brooklyn Black Chocolate Stout