đ Illat
Gazdag Ă©s összetett, vĂĄltozĂł mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄtĂĄval, malĂĄtĂĄs illattal, gyĂŒmölcsös Ă©szterekkel, komlĂłval Ă©s alkohollal. A pörkölt malĂĄtĂĄs karakter az enyhĂ©tĆl a mĂ©rsĂ©kelten erĆsig terjedhet, kĂĄvĂ©s, Ă©tcsokis Ă©s enyhĂ©n Ă©gett tĂłnusokkal. A malĂĄta aroma az enyhĂ©tĆl az erĆs, ĂĄrpabor jellegƱig terjed a fajsĂșlytĂłl Ă©s az összetevĆktĆl fĂŒggĆen. OpcionĂĄlisan elĆjöhetnek a speciĂĄlis malĂĄtĂĄk aromĂĄi (tipikusan karamell) de ez csak a komplexitĂĄst növeli, nem dominĂĄlhat. A gyĂŒmölcsös Ă©szterek alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten magas mennyisĂ©gben fordulnak elĆ Ă¶sszetett aszalt gyĂŒmölcsös (szilva, mazsola) jegyekkel. A komlĂłaroma a nagyon alacsonytĂłl az nagyon erĆsig terjed, bĂĄrmilyen komlĂłfajta elfogadott. Az alkohol aroma elfogadott, de nem lehet tĂșl Ă©rdes vagy oldĂłszeres. A sokĂĄig Ă©rlelt vĂĄltozatokban boros, portĂłis illatokat Ă©rezhetĂŒnk, de a savanyĂșsĂĄg nem elfogadhatĂł. Nincs diacetil. A fent emlĂtett aromĂĄk közĂŒl bĂĄrmelyik lehet a központban, viszont nem kell mindegyikĂŒket kiĂ©reznĂŒnk, szĂłval sokfĂ©le Ă©rtelmezĂ©s lehetsĂ©ges. Az Ă©rlelĂ©s hatĂĄssal van az aromĂĄk intenzitĂĄsĂĄra, egyensĂșlyĂĄra Ă©s bĂĄrsonyossĂĄgĂĄra.
đ MegjelenĂ©s
Nagyon sötĂ©tvöröses barnĂĄtĂłl a koromfeketĂ©ig terjedhet a szĂne. ĂtlĂĄtszatlan. MĂ©ly cserszĂnƱtĆl sötĂ©tbarna hab. ĂltalĂĄban szĂ©p, formĂĄs a habja, de a tartĂłssĂĄga mĂ©rsĂ©kelt vagy alacsony. A magas alkoholtartalom a sör viszkozitĂĄsĂĄban is lĂĄthatĂł, ha körbelötyköljĂŒk a poharunkban.
đ Ăz
Gazdag, mĂ©ly, összetett Ă©s ĂĄltalĂĄban meglehetĆsen intenzĂv aroma jellemzi benne vĂĄltozĂł mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄtĂĄs, malĂĄtĂĄs, gyĂŒmölcsösen Ă©szteres, komlĂłs Ăz Ă©s keserƱsĂ©g valamint alkoholossĂĄg. KözepestĆl agresszĂv keserƱsĂ©g. Közepesen alacsonytĂłl magasig terjedĆ komlĂł Ăz. MĂ©rsĂ©kelttĆl az agresszĂvan magasig terjedĆ pörkölt malĂĄta/gabona Ăz, keserƱcsokis, kakaĂłs Ă©s/vagy kĂĄvĂ©s. EnyhĂ©n Ă©gett gabona, Ă©gett ribizlis, âszurkosâ karakter szinte kötelezĆ jellegƱ. A gyĂŒmölcsös Ă©szterek jelenlĂ©te az alacsonytĂłl az intenzĂvig terjed: aszalt gyĂŒmölcsök, szilva, mazsola. Az malĂĄta Ăz gazdag, kiegyensĂșlyozott, ĂĄrpabor jellegƱ Ăzben jelentkezik, mutathat nĂ©mi karamelles, pirĂtĂłs, kenyeres jelleget. A magas alkoholtartalmat kell, hogy Ă©rezzĂŒk, de az alkoholos Ăz nem lehet tĂșl Ă©rdes, oldĂłszeres vagy dominĂĄns. Nincs diacetil. Az szĂĄjpadlĂĄson Ă©s a befejezĂ©sben a viszonylag szĂĄraztĂłl a mĂ©rsĂ©kelten Ă©desig terjedĆ vĂĄltozatokkal talĂĄlkozhatunk, hosszan tartĂł pörkölt malĂĄtĂĄval, keserƱ komlĂłĂzzel Ă©s alkoholos melegsĂ©ggel. A hosszĂș Ă©rlelĂ©ssel az Ăzek Ă©s az Ăzek egyensĂșlya is vĂĄltozik, nĂ©melyik hĂĄtrĂ©bb szorul, viszont boros, portĂłis zamatok fejlĆdhetnek ki.
đ KortyĂ©rzet
A testestĆl a nagyon testesig terjedhet, nagyszerƱ, selymes, bĂĄr a test a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn lassan csökkenhet. Finom, bĂĄrsonyos alkoholos melegsĂ©get kell Ă©reznĂŒnk benne. Nem szabad tĂșl Ă©desnek Ă©s nagyon szĂĄraznak sem lennie. SzĂ©nsav alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt, a kondicionĂĄlĂĄs Ă©s kor fĂŒggvĂ©nyĂ©ben.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
IntenzĂv ĂzƱ, nagy, sötĂ©t ale. Pörkölt, gyĂŒmölcsös, keserĂ©des, Ă©rezhetĆen magas alkoholtartalommal. A sötĂ©t gyĂŒmölcsös Ăzek szĂ©pen beleolvadnak a pörkölt, Ă©gett, âszurkosâ aromĂĄkba szenzĂĄciĂłs ĂzvilĂĄgot alkotva. Fekete ĂĄrpaborkĂ©nt is jellemezhetnĂ©nk.
âïž TörtĂ©nelem
Magas alkohol tartalmĂș, erĆsen komlĂłzott sör, mely AngliĂĄbĂłl ered Ă©s hagyomĂĄnyosan a balti orszĂĄgoknak valamint az orosz birodalom rĂ©szĂ©re fĆztĂ©k. ĂllĂtĂłlag nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendett a cĂĄri udvarban. Ma talĂĄn mĂ©g nĂ©pszerƱbb az amerikai hĂĄzisörfĆzĆk körĂ©ben, akik Ășj, amerikai alapanyagokkal kiszĂ©lesĂtettĂ©k a kategĂłria hatĂĄrait.
đ MegjegyzĂ©sek
Angol Ă©s amerikai verziĂłja is lĂ©tezik. Az amerikai pörköltebb, keserƱbb, több komlĂłaromĂĄt tartalmaz, mĂg az angol verziĂłt összetett malĂĄta karakter Ă©s gyĂŒmölcsössĂ©g jellemzi. ElĂ©ggĂ© tĂĄg kategĂłria, a sörfĆzĆk kiĂ©lhetik benne kreativitĂĄsukat.
đœ ĂsszetevĆk
Pale malĂĄta, nagy mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄta, ĂĄrpa. MeglehetĆsen sokfĂ©le malĂĄtĂĄt tartalmazhat. BĂĄrmilyen komlĂł elfogadott. LĂșgos vĂzzel egyensĂșlyozzĂĄk a sok pörkölt malĂĄta savas jellegĂ©t, amerikai vagy angol felsĆerjesztĂ©sƱ Ă©lesztĆvel kĂ©szĂŒl.
đ Alap statisztikĂĄk
OG: 1.075 â 1.115
IBUs: 50 â 90
FG: 1.018 â 1.030
SRM: 30 â 40
ABV: 8 â 12%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Three Floydâs Dark Lord
- Bellâs Expedition Stout
- North Coast Old Rasputin Imperial Stout
- Stone Imperial Stout
- Samuel Smith Imperial Stout
- Scotch Irish Tsarina Katarina Imperial Stout
- Thirsty Dog Siberian Night
- Deschutes The Abyss
- Great Divide Yeti
- Southampton Russian Imperial Stout
- Rogue Imperial Stout
- Bear Republic Big Bear Black Stout
- Great Lakes Blackout Stout
- Avery The Czar
- Founders Imperial Stout
- Victory Storm King
- Brooklyn Black Chocolate Stout