Russian imperial stout

Magas alkohol tartalmĂș, erƑsen komlĂłzott sör, mely AngliĂĄbĂłl ered Ă©s hagyomĂĄnyosan a balti orszĂĄgoknak valamint az orosz birodalom rĂ©szĂ©re fƑztĂ©k. ÁllĂ­tĂłlag nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendett a cĂĄri udvarban. Ma talĂĄn mĂ©g nĂ©pszerƱbb az amerikai hĂĄzisörfƑzƑk körĂ©ben, akik Ășj, amerikai alapanyagokkal kiszĂ©lesĂ­tettĂ©k a kategĂłria hatĂĄrait.

👃 Illat

Gazdag Ă©s összetett, vĂĄltozĂł mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄtĂĄval, malĂĄtĂĄs illattal, gyĂŒmölcsös Ă©szterekkel, komlĂłval Ă©s alkohollal. A pörkölt malĂĄtĂĄs karakter az enyhĂ©tƑl a mĂ©rsĂ©kelten erƑsig terjedhet, kĂĄvĂ©s, Ă©tcsokis Ă©s enyhĂ©n Ă©gett tĂłnusokkal. A malĂĄta aroma az enyhĂ©tƑl az erƑs, ĂĄrpabor jellegƱig terjed a fajsĂșlytĂłl Ă©s az összetevƑktƑl fĂŒggƑen. OpcionĂĄlisan elƑjöhetnek a speciĂĄlis malĂĄtĂĄk aromĂĄi (tipikusan karamell) de ez csak a komplexitĂĄst növeli, nem dominĂĄlhat. A gyĂŒmölcsös Ă©szterek alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten magas mennyisĂ©gben fordulnak elƑ összetett aszalt gyĂŒmölcsös (szilva, mazsola) jegyekkel. A komlĂłaroma a nagyon alacsonytĂłl az nagyon erƑsig terjed, bĂĄrmilyen komlĂłfajta elfogadott. Az alkohol aroma elfogadott, de nem lehet tĂșl Ă©rdes vagy oldĂłszeres. A sokĂĄig Ă©rlelt vĂĄltozatokban boros, portĂłis illatokat Ă©rezhetĂŒnk, de a savanyĂșsĂĄg nem elfogadhatĂł. Nincs diacetil. A fent emlĂ­tett aromĂĄk közĂŒl bĂĄrmelyik lehet a központban, viszont nem kell mindegyikĂŒket kiĂ©reznĂŒnk, szĂłval sokfĂ©le Ă©rtelmezĂ©s lehetsĂ©ges. Az Ă©rlelĂ©s hatĂĄssal van az aromĂĄk intenzitĂĄsĂĄra, egyensĂșlyĂĄra Ă©s bĂĄrsonyossĂĄgĂĄra.

👀 MegjelenĂ©s

Nagyon sötĂ©tvöröses barnĂĄtĂłl a koromfeketĂ©ig terjedhet a szĂ­ne. ÁtlĂĄtszatlan. MĂ©ly cserszĂ­nƱtƑl sötĂ©tbarna hab. ÁltalĂĄban szĂ©p, formĂĄs a habja, de a tartĂłssĂĄga mĂ©rsĂ©kelt vagy alacsony. A magas alkoholtartalom a sör viszkozitĂĄsĂĄban is lĂĄthatĂł, ha körbelötyköljĂŒk a poharunkban.

👅 Íz

Gazdag, mĂ©ly, összetett Ă©s ĂĄltalĂĄban meglehetƑsen intenzĂ­v aroma jellemzi benne vĂĄltozĂł mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄtĂĄs, malĂĄtĂĄs, gyĂŒmölcsösen Ă©szteres, komlĂłs Ă­z Ă©s keserƱsĂ©g valamint alkoholossĂĄg. KözepestƑl agresszĂ­v keserƱsĂ©g. Közepesen alacsonytĂłl magasig terjedƑ komlĂł Ă­z. MĂ©rsĂ©kelttƑl az agresszĂ­van magasig terjedƑ pörkölt malĂĄta/gabona Ă­z, keserƱcsokis, kakaĂłs Ă©s/vagy kĂĄvĂ©s. EnyhĂ©n Ă©gett gabona, Ă©gett ribizlis, “szurkos” karakter szinte kötelezƑ jellegƱ. A gyĂŒmölcsös Ă©szterek jelenlĂ©te az alacsonytĂłl az intenzĂ­vig terjed: aszalt gyĂŒmölcsök, szilva, mazsola. Az malĂĄta Ă­z gazdag, kiegyensĂșlyozott, ĂĄrpabor jellegƱ Ă­zben jelentkezik, mutathat nĂ©mi karamelles, pirĂ­tĂłs, kenyeres jelleget. A magas alkoholtartalmat kell, hogy Ă©rezzĂŒk, de az alkoholos Ă­z nem lehet tĂșl Ă©rdes, oldĂłszeres vagy dominĂĄns. Nincs diacetil. Az szĂĄjpadlĂĄson Ă©s a befejezĂ©sben a viszonylag szĂĄraztĂłl a mĂ©rsĂ©kelten Ă©desig terjedƑ vĂĄltozatokkal talĂĄlkozhatunk, hosszan tartĂł pörkölt malĂĄtĂĄval, keserƱ komlóízzel Ă©s alkoholos melegsĂ©ggel. A hosszĂș Ă©rlelĂ©ssel az Ă­zek Ă©s az Ă­zek egyensĂșlya is vĂĄltozik, nĂ©melyik hĂĄtrĂ©bb szorul, viszont boros, portĂłis zamatok fejlƑdhetnek ki.

👄 KortyĂ©rzet

A testestƑl a nagyon testesig terjedhet, nagyszerƱ, selymes, bĂĄr a test a hosszĂș Ă©rlelĂ©s sorĂĄn lassan csökkenhet. Finom, bĂĄrsonyos alkoholos melegsĂ©get kell Ă©reznĂŒnk benne. Nem szabad tĂșl Ă©desnek Ă©s nagyon szĂĄraznak sem lennie. SzĂ©nsav alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelt, a kondicionĂĄlĂĄs Ă©s kor fĂŒggvĂ©nyĂ©ben.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

IntenzĂ­v Ă­zƱ, nagy, sötĂ©t ale. Pörkölt, gyĂŒmölcsös, keserĂ©des, Ă©rezhetƑen magas alkoholtartalommal. A sötĂ©t gyĂŒmölcsös Ă­zek szĂ©pen beleolvadnak a pörkölt, Ă©gett, “szurkos” aromĂĄkba szenzĂĄciĂłs Ă­zvilĂĄgot alkotva. Fekete ĂĄrpaborkĂ©nt is jellemezhetnĂ©nk.

⌛ TörtĂ©nelem

Magas alkohol tartalmĂș, erƑsen komlĂłzott sör, mely AngliĂĄbĂłl ered Ă©s hagyomĂĄnyosan a balti orszĂĄgoknak valamint az orosz birodalom rĂ©szĂ©re fƑztĂ©k. ÁllĂ­tĂłlag nagy nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvendett a cĂĄri udvarban. Ma talĂĄn mĂ©g nĂ©pszerƱbb az amerikai hĂĄzisörfƑzƑk körĂ©ben, akik Ășj, amerikai alapanyagokkal kiszĂ©lesĂ­tettĂ©k a kategĂłria hatĂĄrait.

📝 MegjegyzĂ©sek

Angol Ă©s amerikai verziĂłja is lĂ©tezik. Az amerikai pörköltebb, keserƱbb, több komlĂłaromĂĄt tartalmaz, mĂ­g az angol verziĂłt összetett malĂĄta karakter Ă©s gyĂŒmölcsössĂ©g jellemzi. ElĂ©ggĂ© tĂĄg kategĂłria, a sörfƑzƑk kiĂ©lhetik benne kreativitĂĄsukat.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Pale malĂĄta, nagy mennyisĂ©gƱ pörkölt malĂĄta, ĂĄrpa. MeglehetƑsen sokfĂ©le malĂĄtĂĄt tartalmazhat. BĂĄrmilyen komlĂł elfogadott. LĂșgos vĂ­zzel egyensĂșlyozzĂĄk a sok pörkölt malĂĄta savas jellegĂ©t, amerikai vagy angol felsƑerjesztĂ©sƱ Ă©lesztƑvel kĂ©szĂŒl.

📊 Alap statisztikák

OG: 1.075 – 1.115
IBUs: 50 – 90
FG: 1.018 – 1.030
SRM: 30 – 40
ABV: 8 – 12%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Three Floyd’s Dark Lord
  • Bell’s Expedition Stout
  • North Coast Old Rasputin Imperial Stout
  • Stone Imperial Stout
  • Samuel Smith Imperial Stout
  • Scotch Irish Tsarina Katarina Imperial Stout
  • Thirsty Dog Siberian Night
  • Deschutes The Abyss
  • Great Divide Yeti
  • Southampton Russian Imperial Stout
  • Rogue Imperial Stout
  • Bear Republic Big Bear Black Stout
  • Great Lakes Blackout Stout
  • Avery The Czar
  • Founders Imperial Stout
  • Victory Storm King
  • Brooklyn Black Chocolate Stout