👃 Illat
Mérsékelttől mérsékelten magas komlóaroma; virágos, földes vagy gyümölcsös jelleg a gyakori, általában enyhébb, mint az Amerikai verziókban. Enyhe szárazkomlós füves illat elfogadható, de nem szükséges. Mérsékelt karamelles vagy pirítós maláta illat jellemzi. Alacsonytól mérsékelt gyümölcsösség akár az észterektől, akár a komlótól. Néhány verzió kénes jegyeket mutat, de ez nem szükséges.
👀 Megjelenés
Színe az aranysárgától a világos rézszínig terjed, ám a legtöbb a világostól a közepes borostyánig tartományban marad egy kevés narancsos beütéssel. Tisztának kell lennie, de a szűretlen, száraz-komlózott verziók egy picit zavarosak lehetnek. Jó habtartósság, törtfehér hab.
👅 Íz
A komlóíz közepestől magas, mérsékelttől erőteljes komlókeserűséggel. A komlóíznek és illatnak passzolnia kell egymáshoz (virágos, földes, gyümölcsös és/vagy enyhén vágott füves). A malátaíz a közepesen alacsonytól a közepesen magasig terjed, kellemesnek, jól érezhetőnek kell lennie, támogatnia kell a komlót. A malátának angol jellemzőket kell mutatnia: kenyér, pirítós, vajkaramellás és/vagy karamellás. Annak ellenére, hogy ezek a sörök meglehetősen komlósak, a legjobb egyensúly eléréséhez elegendő malátaízzel, testtel és komplexitással kell rendelkezniük. Nagyon kevés diacetil elfogadható. Az erjedésből vagy a komlóból eredő gyümölcsösség gazdagabbá teszi az összhatást. A befejezés közepestől száraz, a keserűség kitart az utóízben is, de nem tolakodó. Ha magas szulfáttartalmú vizet használtak, akkor ásványos íz, a száraz befejezés, kevés kénesség és hosszan tartó keserűség jellemzi. Egy kevés tiszta alkoholos íz észrevehető az erősebb verziókban. A tölgyfa nem megfelelő a stílusnak.
👄 Kortyérzet
Bársonyos, a közepesen könnyűtől közepes testességig, nélkülözi a komlóból eredő fanyarságot, habár a mérsékelttől közepesen erős szén-dioxid száraz érzetet kölcsönözhet a malátás édesség mellé. Kevés simulékony alkoholmelegség érezhető (szükséges) az erősebb verziókban (de nem mindben).
🤔 Összbenyomás
Egy komlós, mérsékelten erős, világos ale, aminek a karakterét az angol maláták, komlók és élesztők adják. Kevesebb komló karakterrel bír, viszont malátásabb, mint az amerikai típus.
⌛️ Történelem
Azért főzték, hogy kibírja az utat Angliából Indiába. A szélsőséges hőmérséklet és a tenger hullámzása erősen leerjesztett sört adott a megérkezéskor. Az angol pale ale-ek az India Pale Ale-ből származnak.
📝 Megjegyzések
Egy világos ale sűrűbbre főzve és több komlóval. Az angol IPA-k modern verziói általában világosabbak az elődeiknél. Az IPA kifejezést a 4%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú angol kereskedelmi sörökre is alkalmazzák manapság (helytelenül). Általában magasabb komlókeserűség, kevesebb gyümölcsösség és/vagy karamelles íz jellemző rájuk, mint az angol pale ale-re vagy bitterre. Az újabb verzióknak erőteljesebb a komlókeserűsége.
🌽 Összetevők
Pale maláta (jól átalakított és alkalmas az egylépéses máslásra); Angol komlók, angol élesztők, amik gyümölcsös vagy kénes/ásványos profilt adnak. Néha használnak finomított cukrot is. A magas szulfát és alacsony karbonátos víz elengedhetetlen a kellemes komlókeserűség eléréséhez az eredeti Burton verzióhoz, habár nem mindegyik változat mutat erős szulfátos jelleget.
Alap statisztika
OG: 1.050 – 1.075
IBUs: 40 – 60
FG: 1.010 – 1.018
SRM: 8 – 14
ABV: 5 – 7.5%
🍻 Kereskedelmi példák
- Meantime India Pale Ale
- Freeminer Trafalgar IPA
- Fuller’s IPA
- Ridgeway Bad Elf
- Summit India Pale Ale
- Samuel Smith’s India Ale
- Hampshire Pride of Romsey IPA
- Burton Bridge Empire IPA
- Middle Ages ImPailed Ale
- Goose Island IPA
- Brooklyn East India Pale Ale