Német búzasör (weizen/weissbier)

👃 Illat

Mérsékelttől az erősig terjedő fenolok (általában szegfűszeg) és gyümölcsös észterek (általában banán) jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek.

Nemeskomló aroma legfeljebb alacsony. Könnyűtől mérsékelt búza aroma (kenyeres, gabonás karakterű) jellemzi, de más malátaaroma nem elfogadható. Nincs diacetil vagy DMS. Nem szükséges, de elfogadható a könnyű, citrusosan kesernyés illat, alacsonytól mérsékelt vanília aroma és/vagy enyhe rágógumi illat. Ezek közül egyik sem lehet erős, domináns, de gyakran növelik a sör komplexitását, kiegyensúlyozottságát.

👀 Megjelenés

Színe a világos szalmától a nagyon sötét aranyszínűig terjed. Nagyon vastag, hosszan tartó fehér hab jellemzi. A búza magas fehérjetartalma a szűretlen búzasört kissé zavarossá teszi, a zavarosság mértéke változó. A szűretlen (“mit hefe”) változat az élesztőtől is zavaros, ezt fogyasztás előtt fel kell keverni. A szűrt (“krystal”) változatban nincs élesztő, kristálytiszta.

👅 Íz

Alacsonytól mérsékelten erős, banános, szegfűszeges ízek jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek. Nem kötelező, de a nagyon enyhétől a mérsékeltig terjedő vanília karakter, és/vagy alacsony rágógumis jegyek is kihangsúlyozhatják a banános ízeket, édességet, kerekséget, de sem a vaníliás, sem a rágógumis jelleg nem dominálhat. Lágy, némileg kenyeres, gabonás tónusokkal bíró búzamaláta íz és az enyhén édeskés pilseni maláta íz egészíti ki az észtereket, fenolokat. A komlóíz legfeljebb nagyon alacsony, a komlókeserűség a nagyon alacsonytól a mérsékelten alacsonyig terjed. Gyakori az élesztőből és a magas szénsavtartalomból eredő kesernyés, citrusos jelleg. Kerek ízek viszonylag száraz befejezéssel. Nincs diacetil, nincs DMS.

👄 Kortyérzet

Közepesen könnyűtől a közepesig terjedő test; nem lehet nehéz. A felkavart élesztő növelheti a testesség érzetét. A búza nagyszerű, habos, krémes, telt érzetet kelt, amely a sok szénsavtól enyhén csípősen végződik. Pezsgős.

🤔 Összbenyomás

Egy világos, fűszeres, gyümölcsös búzasör.

📝 Megjegyzések

Frissítő sör, melyet enyhén komlóznak, és amely meglehetősen egyedi, banános, szegfűszeges karakterrel rendelkezik. Nem érdemes sokáig érlelni, mert gyorsan veszít minőségéből; frissen, fiatalon fogyasszuk. A szűretlen verziót felkavart élesztővel, a szűrtet kristálytisztán szervírozzák. A szűretlen verzió általában gyümölcsösebb, kevésbé fenolos, mint a szűrt.

🌽 Összetevők

A német törvényeknek megfelelően legalább fele arányban búzamaláta alkotja, amely néha a 70%-ot is meghaladja, a többi pilzeni maláta. A hagyományos dekokciós eljárásnak köszönhetően a kellő testességet az édeskés íz kialakulása nélkül éri el. A német búzaélesztő tipikus fűszeres, gyümölcsös karaktert kölcsönöz a sörnek, de túl magas erjedési hőmérséklet esetén ezek egyensúlya megbomolhat, nemkívánatos mellékízek keletkezhetnek. Kis mennyiségű nemeskomlótól némi keserűséget kaphat.

Alap statisztikák

OG: 1.044 – 1.052
IBUs: 8 – 15
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 2 – 8
ABV: 4.3 – 5.6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Weihenstephaner Hefeweissbier
  • Schneider Weisse Weizenhell
  • Paulaner Hefe-Weizen
  • Hacker-Pschorr Weisse
  • Plank Bavarian Hefeweizen
  • Ayinger Bräu Weisse
  • Ettaler Weissbier Hell
  • Franziskaner Hefe-Weisse
  • Andechser Weissbier Hefetrüb
  • Kapuziner Weissbier
  • Erdinger Weissbier
  • Penn Weizen
  • Barrelhouse Hocking Hills HefeWeizen
  • Eisenbahn Weizenbier
Scroll to Top