Barna búzasör

A régimódi bajor búzasörök gyakran sötétek voltak. Az 1950-es 1960-as években a búzasörök nem voltak valami fiatalosak, főleg idősebbek fogyasztották őket jótékony hatásuk miatt. Napjainkban a világos búzasör sokkal gyakoribb.

👃 Illat

Mérsékelttől erős fenolok (általában szegfűszeges) és gyümölcsös észterek (általában banános) jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek. Kevéstől mérsékelt vaníliás és/vagy rágógumi-szerű illat felfedezhető, de nem kötelező és nem lehet domináns. A nemes komlók aromája legfeljebb alacsony.

Alacsonytól mérsékelt búzás illat jelen van (amely általában kenyeresnek, gabonásnak tűnhet), és gyakran karamelles, kenyérhéjas, vagy gazdagabb malátás aromákkal párosul (pl. a bécsi és/vagy müncheni maláta használata miatt). Bármilyen malátás illat kiegészítő jellegű, de nem nyomja el az élesztős karaktert. Diacetil és DMS nem érezhető. Egy kevés fanyarság előfordulhat.

👀 Megjelenés

A világos réztől a mahagóni barnáig bármilyen színű lehet. A karakterhez kötő vastag, krémes, sokáig tartó törtfehér habkorona jellemzi. A búza magas fehérje tartalma ront a tisztaságon ebben az eredetileg szűretlen sörfajtában, s ebből kifolyólag a sör zavarossága is változó. A lebegő élesztős üledék (amelyet ildomos felkavarni fogyasztás előtt) szintén hozzájárul a sör zavarosságához.

👅 Íz

Alacsonytól mérsékelt banános, illetve szegfűszeges ízek jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek. Opcionálisan előfordulhat egy nagyon enyhétől mérsékeltig terjedő vaníliás és/vagy rágógumi-szerű karakter, melyek kihangsúlyozhatják a banános ízt, a kerekséget és az édességet, azonban ezeknek nem lehetnek dominánsak. A lágy, némileg kenyeres vagy gabonás búzamalátás ízek kiegészítő jellegűek, csakúgy, mint a kicsit gazdagabb karamelles és/vagy melanoidines jegyek (főleg a müncheni és/vagy bécsi maláta használatából adódóan). A malátás ízek alacsonytól közepesen magasak lehetnek, és nem nyomhatják el az élesztős karaktert. A pörkölt malátás ízek nem megfelelőek ennél a sörnél. A komlóíz legfeljebb nagyon alacsony, a komlókeserűség nagyon alacsonytól alacsony. Az élesztő és a magas szénsavtartalom miatt fanyar, citrusos karakter ütheti fel fejét, de általában elnyomja a többi íz. Megfelelően kerek, ízletes, némileg édes ízek és viszonylag száraz befejezés jellemzi. Diacetil és DMS nem érezhető.

👄 Kortyérzet

Közepesen vékonytól közepesen testes sör. A búza textúrája valamint a felkavart élesztő vattaszerű, krémes teljességet biztosít, mely a könnyebb befejezés irányába halad a mérsékelttől magas szénsav tartalomnak köszönhetően. A müncheni és/vagy bécsi maláta használata is némi gazdagságot és testességet eredményez. Elevenen habzó.

🤔 Összbenyomás

Mérsékelten sötét, fűszeres, gyümölcsös, malátás, frissítő búza alapú felsőerjesztésű sör. A szűretlen búza (hefeweizen) legjobb élesztős és búzás karakterét ötvözi a müncheni barna sörök malátás gazdagságával.

⌛️ Történelem

A régimódi bajor búzasörök gyakran sötétek voltak. Az 1950-es 1960-as években a búzasörök nem voltak valami fiatalosak, főleg idősebbek fogyasztották őket jótékony hatásuk miatt. Napjainkban a világos búzasör sokkal gyakoribb.

📝 Megjegyzések

A müncheni és/vagy bécsi típusú árpamaláta biztosítja a mély, gazdag malátás karaktert, amely a szűretlen világos búzában (hefeweizen) nem érezhető. A palackozott, szűretlen változatokat hagyományosan felkeverik vagy óvatosan elvegyítik felszolgálás előtt.

🌽 Összetevők

A német törvényekbe foglaltak szerint az őrlemény legalább 50 %-a malátázott búza kell, hogy legyen, bár néha 70 % -ot is elérheti. A maradék általában müncheni és/vagy bécsi maláta. A hagyományos dekokciós cefréző eljárásnak köszönhetően megfelelően testes lesz az ital, túlzott édesség nélkül.

Felsőerjesztésű búzasör élesztő hozza létre a tipikus fűszeres, gyümölcsös ízeket és aromákat, bár a túl magas erjesztési hőmérséklet megtörheti az egyensúlyt és nem kívánt mellékízeket eredményezhet. Egy kevés nemes komló használandó, de csupán csak a keserűség eléréséhez.

📊 Alap statisztika

OG: 1.044 – 1.056
IBUs: 10 – 18
FG: 1.010 – 1.014
SRM: 14 – 23
ABV: 4.3 – 5.6%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel
  • Ayinger Ur-Weisse
  • Franziskaner Dunkel Hefe-Weisse
  • Schneider Weisse (Original)
  • Ettaler Weissbier Dunkel
  • Hacker-Pschorr Weisse Dark
  • Tucher Dunkles Hefe Weizen
  • Edelweiss Dunkel Weissbier
  • Erdinger Weissbier Dunkel
  • Kapuziner Weissbier Schwarz