Müncheni világos

Münchenben főzte először Gabriel Sedlmayr 1895-ben a Spaten sörfőzdében a Pilzeni sörök konkurenciájának szánva.

👃 Illat

Kellemesen gabonás-édes, tiszta Pilzeni maláta illat dominál. A fűszeres nemes komló illat az alacsonytól a mérsékelten alacsonyig terjed, kevés, a háttérben érezhető DMS-sel (a Pilzeni malátából). Nem észteres, nem diacetiles.

👀 Megjelenés

Közepesen sárgától a világos aranyszínig terjed. Tiszta, krémes, fehér hab jellemzi.

👅 Íz

Enyhén édeskés, malátás profilú. Gabonás, Pilzeni malátás ízek dominálnak, alacsony vagy közepesen-alacsony komló-keserűséggel megtámasztva. Alacsony, mérsékelten alacsony fűszeres nemeskomló ízek. A befejezés és az utóíz malátás. Tiszta, nincs gyümölcs észter, nincs diacetil.

👄 Kortyérzet

Közepesen testes, közepesen széndioxidos, simuló malátásság. Fanyarság nem megengedett.

🤔 Összbenyomás

Jól leerjesztett Pilzeni malátás jelleg.

⌛️ Történelem

Münchenben főzte először Gabriel Sedlmayr 1895-ben a Spaten sörfőzdében a Pilzeni sörök konkurenciájának szánva.

📝 Megjegyzések

A Pilzeni sörökkel ellentétben a Müncheni világos egy maláta hangsúlyos sör, nem túl édes, hanem a maláta ízre fókuszál alárendelt komlókeserűséggel.

🌽 Összetevők

Közepesen karbonátos víz, Pilzeni maláta, német nemeskomló fajták.

📊 Alap statisztika

OG: 1.045 – 1.051
IBUs: 16 – 22
FG: 1.008 – 1.012
SRM: 3 – 5
ABV: 4.7 – 5.4%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Weihenstephaner Original
  • Hacker-Pschorr Münchner Gold
  • Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb
  • Mahr’s Hell
  • Paulaner Premium Lager
  • Spaten Premium Lager
  • Stoudt’s Gold Lager