đ Illat
HatĂĄrozott savanyĂș/savas illat dominĂĄl a fiatalabb vĂĄltozatokban, ami eltompulhat az idĆ mĂșlĂĄsĂĄval s olyan Ășj illatokkal keveredhet, mint az istĂĄllĂłs, földes, kecske, szĂ©na, lĂł Ă©s lĂłpokrĂłcszerƱ. Az enyhe tölgyes Ă©s/vagy citrusos aroma ĂŒdvözlendĆ. BelsĆsĂ©g, fĂŒstös, szivar-szerƱ vagy sajtos aromĂĄk nem megfelelĆek. Az Ă©rettebb vĂĄltozatok gyakran gyĂŒmölcsösebbek, s felsejlik bennĂŒk az alma vagy akĂĄr a mĂ©z is. KomlĂł Ă©s diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ MegjelenĂ©s
VilĂĄgos sĂĄrgĂĄtĂłl mĂ©ly aranyszĂnƱig terjed szĂne. Az idĆ mĂșlĂĄsĂĄval sötĂ©tĂŒl a sör. KissĂ© zavaros, vagy tiszta. A friss fajtĂĄk ĂĄltalĂĄban zavarosak, mĂg az Ă©rettebbek inkĂĄbb tisztĂĄk. Gyorsan mĂșlĂł, fehĂ©r hab jellemzi.
đ Ăz
A fiatal vĂĄltozatok gyakran Ă©rezhetĆen savanyĂșak Ă©s/vagy tejsavas jellegƱek, de az Ă©rlelĂ©s sorĂĄn ezek az Ăzek lesimulnak Ă©s kiegĂ©szĂŒlnek malĂĄtĂĄs, bĂșzĂĄs Ă©s istĂĄllĂł-szerƱ karakterjegyekkel. A gyĂŒmölcsös Ăzek egyszerƱbbek a fiatal, Ă©s összetettebbek az Ă©rettebb verziĂłkban, melyben almĂĄra, Ă©s egyĂ©b vilĂĄgos gyĂŒmölcsökre, rebarbarĂĄra, vagy mĂ©zre emlĂ©keztetnek. KevĂ©s tölgyes vagy citrusos Ăz (ĂĄltalĂĄban grapefruitos) elĆfordulhat. BelsĆsĂ©g, fĂŒstös vagy szivar-szerƱ karakter nem kĂvĂĄnatos. A komlĂłkeserƱsĂ©g legfeljebb alacsony. A komlĂł Ăze Ă©s diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ KortyĂ©rzet
VĂ©kony, közepesen vĂ©kony test. Annak ellenĂ©re, hogy igen alacsony a vĂ©gsĆ fajsĂșlya, sok Ăz szabadul fel a szĂĄjban, ami meggĂĄtolja, hogy vĂzszerƱnek hasson a sör. SzabĂĄlyszerƱ, hogy a lambic szĂĄrazabbĂĄ vĂĄlik, ahogy korosodik Ă©s a szĂĄrazsĂĄg az Ă©rettsĂ©g jelekĂ©nt szolgĂĄl. Közepesen, vagy nagymĂ©rtĂ©kben kesernyĂ©s, szĂĄjösszehĂșzĂłs jellegƱ, de nem annyira, hogy Ă©lesen fanyarnak tƱnjön. TulajdonkĂ©ppen teljesen szĂ©nsavmentes.Â
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Ăsszetett, savanyĂș/savas, vilĂĄgos, bĂșza-alapĂș, felsĆerjesztĂ©sƱ sör, mely kĂŒlönbözĆ belga mikrobĂĄk jelenlĂ©tĂ©ben Ă©s segĂtsĂ©gĂ©vel erjed.
âïž TörtĂ©nelem
A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrĆl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfĆzĆ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken.Â
đ MegjegyzĂ©sek
A vilĂĄgos lambic egyfĆzetƱ, tehĂĄt nem kevert sört. MiĂłta keveretlenĂŒl kĂ©szĂtik, ezek a sörök gyakran az igazi âsörfĆzĆ hĂĄz körĂŒli szagok Ă©s Ăzekâ megtestesĂtĆi, melyek sokkal vĂĄltozatosabbak, mint egy Gueuze. ĂltalĂĄban fiatalon (6 hĂłnaposan) verik csapra, olcsĂł, könnyen fogyaszthatĂł, szĂ©nsavmentes sörkĂ©nt. A friss vĂĄltozatok hajlamosak egyszĂnƱen savanyĂș ĂzƱnek lenni, s bele telik egy Ă©vbe is, mire az összetett brettanomyces karakter kialakul. A beles jelleg fĆleg a tĂșl fiatal verziĂłknĂĄl fordul elĆ. Az kiĂ©rezhetĆ boros, vagy almaboros jelleg hibĂĄnak szĂĄmĂt a belga sörfĆzĆk szerint. Mivelhogy a vadĂ©lesztĆ Ă©s egyĂ©b baktĂ©riumok TELJES mĂ©rtĂ©kben leerjesztik a cukrokat, csak akkor palackozzĂĄk a sört, mikor ez vĂ©gbe ment. A Lambic szĂ©nsavmentesen, a Gueuze habosan kerĂŒl felszolgĂĄlĂĄsra. Az IBU Ă©rtĂ©kek csupĂĄn megközelĂtĆek, mivel öreg komlĂłtermĂ©ssel kĂ©szĂtik a sört; a belgĂĄk fĆleg antibakteriĂĄlis jellege miatt tesznek komlĂłt a Lambicba, nem a keserƱsĂ©g fokozĂĄsa Ă©rdekĂ©ben.
đœ ĂsszetevĆk
MalĂĄtĂĄzatlan bĂșzĂĄt (30-40%ban), pilzeni malĂĄtĂĄt Ă©s öreg komlĂłkat (surrannes â 3 Ă©ves) hasznĂĄlnak. A komlĂłkat fĆleg a tartĂłsĂtĂł jellege miatt rakjĂĄk a sörbe, nem pedig keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben, s nehĂ©z is megbecsĂŒlni az Ă©ppen aktuĂĄlis IBU szintet. Ezek a sörök tradicionĂĄlisan spontĂĄn erjesztĂ©sƱek, melyben a termĂ©szetben elĆfordulĂł Ă©lesztĆgombĂĄk Ă©s baktĂ©riumok alakĂtjĂĄk az erjedĂ©st, ami tĂșlnyomĂłrĂ©szt tölgyfahordĂłban törtĂ©nik. A hĂĄzi, illetve kĂ©zmƱves vĂĄltozatok javarĂ©szt tiszta Ă©lesztĆkultĂșrĂĄkkal dolgoznak (melyben jelen van a saccharomyces, brettanomyces, pediococcus, lactobacillus) annak Ă©rdekĂ©ben, hogy reprezentĂĄlni tudjĂĄk a dominĂĄns brĂŒsszeli Ă©s a környezĆ vidĂ©k, a SennĂ© völgyben elĆfordulĂł mikrobĂĄk erjesztĂ©si tulajdonsĂĄgait. Az ĂŒvegbĆl kinyert Ă©lesztĆ kultĂșrĂĄk nĂ©ha elhasznĂĄlĂłdnak Ă©s nem lehet tudni, hogy ezek az organizmusok mĂ©g életkĂ©pesek-e.
đ Alap statisztika
OG: 1.040 â 1.054
IBUs: 0 â 10
FG: 1.001 â 1.010
SRM: 3Â â 7
ABV: 5 â 6.5%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
Az egyetlen palackozott vĂĄltozat, mely elĂ©rhetĆ a Cantillon Grand Cru Bruocsella, melyet a serfĆzĆ csak az egyedĂŒlĂĄllĂł Ă©vjĂĄratokban tartja Ă©rdemesnek az ĂŒvegbe zĂĄrĂĄsra. A De Cam is nĂ©ha palackozza az Ă©rett (5 Ă©ves) Lambic söreit. BrĂŒsszelben Ă©s környĂ©kĂ©n van nĂ©hĂĄny kĂŒlönleges kĂĄvĂ©zĂł, ahol rĂ©gi serfĆzĆk Ă©s fĆzdĂ©k termĂ©keit csapoljĂĄk, mint a Boon, De Cam, Centillon, Drie Fonteinen, Lindemans, Timmermans Ă©s Girardin.