Lambic

A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrƑl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfƑzƑ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken.

👃 Illat

HatĂĄrozott savanyĂș/savas illat dominĂĄl a fiatalabb vĂĄltozatokban, ami eltompulhat az idƑ mĂșlĂĄsĂĄval s olyan Ășj illatokkal keveredhet, mint az istĂĄllĂłs, földes, kecske, szĂ©na, lĂł Ă©s lĂłpokrĂłcszerƱ. Az enyhe tölgyes Ă©s/vagy citrusos aroma ĂŒdvözlendƑ. BelsƑsĂ©g, fĂŒstös, szivar-szerƱ vagy sajtos aromĂĄk nem megfelelƑek. Az Ă©rettebb vĂĄltozatok gyakran gyĂŒmölcsösebbek, s felsejlik bennĂŒk az alma vagy akĂĄr a mĂ©z is. KomlĂł Ă©s diacetil nem Ă©rezhetƑ.

👀 MegjelenĂ©s

VilĂĄgos sĂĄrgĂĄtĂłl mĂ©ly aranyszĂ­nƱig terjed szĂ­ne. Az idƑ mĂșlĂĄsĂĄval sötĂ©tĂŒl a sör. KissĂ© zavaros, vagy tiszta. A friss fajtĂĄk ĂĄltalĂĄban zavarosak, mĂ­g az Ă©rettebbek inkĂĄbb tisztĂĄk. Gyorsan mĂșlĂł, fehĂ©r hab jellemzi.

👅 Íz

A fiatal vĂĄltozatok gyakran Ă©rezhetƑen savanyĂșak Ă©s/vagy tejsavas jellegƱek, de az Ă©rlelĂ©s sorĂĄn ezek az Ă­zek lesimulnak Ă©s kiegĂ©szĂŒlnek malĂĄtĂĄs, bĂșzĂĄs Ă©s istĂĄllĂł-szerƱ karakterjegyekkel. A gyĂŒmölcsös Ă­zek egyszerƱbbek a fiatal, Ă©s összetettebbek az Ă©rettebb verziĂłkban, melyben almĂĄra, Ă©s egyĂ©b vilĂĄgos gyĂŒmölcsökre, rebarbarĂĄra, vagy mĂ©zre emlĂ©keztetnek. KevĂ©s tölgyes vagy citrusos Ă­z (ĂĄltalĂĄban grapefruitos) elƑfordulhat. BelsƑsĂ©g, fĂŒstös vagy szivar-szerƱ karakter nem kĂ­vĂĄnatos. A komlĂłkeserƱsĂ©g legfeljebb alacsony. A komlĂł Ă­ze Ă©s diacetil nem Ă©rezhetƑ.

👄 KortyĂ©rzet

VĂ©kony, közepesen vĂ©kony test. Annak ellenĂ©re, hogy igen alacsony a vĂ©gsƑ fajsĂșlya, sok Ă­z szabadul fel a szĂĄjban, ami meggĂĄtolja, hogy vĂ­zszerƱnek hasson a sör. SzabĂĄlyszerƱ, hogy a lambic szĂĄrazabbĂĄ vĂĄlik, ahogy korosodik Ă©s a szĂĄrazsĂĄg az Ă©rettsĂ©g jelekĂ©nt szolgĂĄl. Közepesen, vagy nagymĂ©rtĂ©kben kesernyĂ©s, szĂĄjösszehĂșzĂłs jellegƱ, de nem annyira, hogy Ă©lesen fanyarnak tƱnjön. TulajdonkĂ©ppen teljesen szĂ©nsavmentes. 

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Összetett, savanyĂș/savas, vilĂĄgos, bĂșza-alapĂș, felsƑerjesztĂ©sƱ sör, mely kĂŒlönbözƑ belga mikrobĂĄk jelenlĂ©tĂ©ben Ă©s segĂ­tsĂ©gĂ©vel erjed.

⌛ TörtĂ©nelem

A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrƑl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfƑzƑ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken. 

📝 MegjegyzĂ©sek

A vilĂĄgos lambic egyfƑzetƱ, tehĂĄt nem kevert sört. MiĂłta keveretlenĂŒl kĂ©szĂ­tik, ezek a sörök gyakran az igazi „sörfƑzƑ hĂĄz körĂŒli szagok Ă©s Ă­zek” megtestesĂ­tƑi, melyek sokkal vĂĄltozatosabbak, mint egy Gueuze. ÁltalĂĄban fiatalon (6 hĂłnaposan) verik csapra, olcsĂł, könnyen fogyaszthatĂł, szĂ©nsavmentes sörkĂ©nt. A friss vĂĄltozatok hajlamosak egyszĂ­nƱen savanyĂș Ă­zƱnek lenni, s bele telik egy Ă©vbe is, mire az összetett brettanomyces karakter kialakul. A beles jelleg fƑleg a tĂșl fiatal verziĂłknĂĄl fordul elƑ. Az kiĂ©rezhetƑ boros, vagy almaboros jelleg hibĂĄnak szĂĄmĂ­t a belga sörfƑzƑk szerint. Mivelhogy a vadĂ©lesztƑ Ă©s egyĂ©b baktĂ©riumok TELJES mĂ©rtĂ©kben leerjesztik a cukrokat, csak akkor palackozzĂĄk a sört, mikor ez vĂ©gbe ment. A Lambic szĂ©nsavmentesen, a Gueuze habosan kerĂŒl felszolgĂĄlĂĄsra. Az IBU Ă©rtĂ©kek csupĂĄn megközelĂ­tƑek, mivel öreg komlĂłtermĂ©ssel kĂ©szĂ­tik a sört; a belgĂĄk fƑleg antibakteriĂĄlis jellege miatt tesznek komlĂłt a Lambicba, nem a keserƱsĂ©g fokozĂĄsa Ă©rdekĂ©ben.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

MalĂĄtĂĄzatlan bĂșzĂĄt (30-40%ban), pilzeni malĂĄtĂĄt Ă©s öreg komlĂłkat (surrannes – 3 Ă©ves) hasznĂĄlnak. A komlĂłkat fƑleg a tartĂłsĂ­tĂł jellege miatt rakjĂĄk a sörbe, nem pedig keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben, s nehĂ©z is megbecsĂŒlni az Ă©ppen aktuĂĄlis IBU szintet. Ezek a sörök tradicionĂĄlisan spontĂĄn erjesztĂ©sƱek, melyben a termĂ©szetben elƑfordulĂł Ă©lesztƑgombĂĄk Ă©s baktĂ©riumok alakĂ­tjĂĄk az erjedĂ©st, ami tĂșlnyomĂłrĂ©szt tölgyfahordĂłban törtĂ©nik. A hĂĄzi, illetve kĂ©zmƱves vĂĄltozatok javarĂ©szt tiszta Ă©lesztƑkultĂșrĂĄkkal dolgoznak (melyben jelen van a saccharomyces, brettanomyces, pediococcus, lactobacillus) annak Ă©rdekĂ©ben, hogy reprezentĂĄlni tudjĂĄk a dominĂĄns brĂŒsszeli Ă©s a környezƑ vidĂ©k, a SennĂ© völgyben elƑfordulĂł mikrobĂĄk erjesztĂ©si tulajdonsĂĄgait. Az ĂŒvegbƑl kinyert Ă©lesztƑ kultĂșrĂĄk nĂ©ha elhasznĂĄlĂłdnak Ă©s nem lehet tudni, hogy ezek az organizmusok mĂ©g életkĂ©pesek-e.

📊 Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.054
IBUs: 0 – 10
FG: 1.001 – 1.010
SRM: 3 – 7
ABV: 5 – 6.5%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

Az egyetlen palackozott vĂĄltozat, mely elĂ©rhetƑ a Cantillon Grand Cru Bruocsella, melyet a serfƑzƑ csak az egyedĂŒlĂĄllĂł Ă©vjĂĄratokban tartja Ă©rdemesnek az ĂŒvegbe zĂĄrĂĄsra. A De Cam is nĂ©ha palackozza az Ă©rett (5 Ă©ves) Lambic söreit. BrĂŒsszelben Ă©s környĂ©kĂ©n van nĂ©hĂĄny kĂŒlönleges kĂĄvĂ©zĂł, ahol rĂ©gi serfƑzƑk Ă©s fƑzdĂ©k termĂ©keit csapoljĂĄk, mint a Boon, De Cam, Centillon, Drie Fonteinen, Lindemans, Timmermans Ă©s Girardin.