đ Illat
MĂ©rsĂ©kelt savanyĂș/savas aroma vegyĂŒl az istĂĄllĂł-szerƱ, földes, âkecskĂ©sâ, szĂ©nĂĄs, lovas, lĂłbĆrös illatokkal. Noha egyes fajtĂĄi savasabbak a többinĂ©l, ĂĄltalĂĄban a kiegyensĂșlyozottsĂĄg jellemzi a jĂłfĂ©le gueuzet. A gyĂŒmölcsös, citrusos (fĆleg grapefruit), almĂĄs, vagy egyĂ©b vilĂĄgos gyĂŒmölcsös, rebarbarĂĄs, mĂ©zes illat a megszokott. Nagyon enyhe tölgyes aroma kedvezĆnek tekintendĆ. A beles, fĂŒstös, szivar-szerƱ, vagy sajtos karakter nem kĂvĂĄnatos. KomlĂł Ă©s diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ MegjelenĂ©s
AranysĂĄrga szĂnƱ. TökĂ©letesen tiszta, ĂĄttetszĆ (feltĂ©ve, ha nem rĂĄzzĂĄk fel az ĂŒveget). Vaskos, kemĂ©ny, mousse-szerƱ, fehĂ©r habkorona jellemzi, mely örökkĂ© tartĂłnak ĂgĂ©rkezik. Mindig elevenen habzik.Â
đ Ăz
A mĂ©rsĂ©kelt savanyĂș/savas karakter klasszikusan összhangban van a malĂĄtĂĄs, bĂșzĂĄs, istĂĄllĂł-szerƱ Ăzekkel. Gyenge, kiegĂ©szĂtĆ jellegƱ Ă©dessĂ©g jelen lehet, ĂĄm ha erĆsebben kiĂ©rezhetĆ nem megfelelĆ, az nem megfelelĆ. Noha egyes fajtĂĄi savasabbak a többinĂ©l, ĂĄltalĂĄban a kiegyensĂșlyozottsĂĄg jellemzi a jĂłfĂ©le gueuzet. VĂĄltozatos gyĂŒmölcsös Ă©s esetleg mĂ©zes Ăzek jellemzik. Enyhe vanĂliĂĄs Ă©s/vagy tölgyes Ăz alkalmankĂ©nt kiĂ©rezhetĆ. A beles, fĂŒstös, szivar-szerƱ karakter nem kĂvĂĄnatos. ĂltalĂĄban egyĂĄltalĂĄn nem keserƱ, nagyon kevĂ©s komlĂłt hasznĂĄlnak a keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©sĂ©hez. KomlĂłs Ăz Ă©s diacetil nem Ă©rezhetĆ.
đ KortyĂ©rzet
VĂ©kony, közepesen vĂ©kony testƱ ital. Annak ellenĂ©re, hogy igen alacsony a vĂ©gsĆ fajsĂșlya, sok Ăz szabadul fel a szĂĄjban, ami meggĂĄtolja, hogy vĂzszerƱnek hasson a sör. Közepesen, vagy nagymĂ©rtĂ©kben kesernyĂ©s, szĂĄjösszehĂșzĂłs sör, de nem annyira, hogy Ă©lesen fanyarnak tƱnjön. PĂĄr vĂĄltozatnĂĄl gyengĂ©d langyossĂĄg Ă©rezhetĆ. SzĂ©nsav dĂșs.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Ăsszetett, kellemesen savanyĂș/savas, kiegyensĂșlyozott, vilĂĄgos, bĂșza-alapĂș felsĆerjesztĂ©sƱ sör, melynĂ©l kĂŒlönbözĆ belga mikroba felel az erjesztĂ©s kimenetelĂ©Ă©rt.
âïž TörtĂ©nelem
A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrĆl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfĆzĆ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken Ă©s nĂ©melyik fajtĂĄja a hagyomĂĄnyoktĂłl eltĂ©rve, Ă©desĂtve (erjesztĂ©s utĂĄni Ă©desĂtĂ©s) kerĂŒl a forgalomba, hogy a szĂ©lesebb közönsĂ©gnek is kedvĂ©re vĂĄljĂ©k.
đ MegjegyzĂ©sek
A Gueuze-t eredetileg Ășgy kĂ©szĂtettĂ©k, hogy összekevertek egy, kettĆ, illetve egy hĂĄrom Ă©ves Lambic-ot. A fiatal Lambic-ok mĂ©g tartalmaznak erjeszthetĆ cukrokat, mĂg az idĆsebb fajtĂĄk bĂŒszkĂ©lkedhetnek a jellegzetes, SennĂ© folyĂł völgyĂ©bĆl szĂĄrmazĂł vad ĂzvilĂĄggal. A jĂł gueuze nem igazĂĄn pikĂĄns, de rendelkezik nĂ©mi zamatos bukĂ©val, Ă©lesen Ă©rezhetĆ aromĂĄval, Ă©s nĂ©mi bĂĄrsonyos ĂzvilĂĄggal. A Lambic szĂ©nsavmentesen, a Gueuze habosan kerĂŒl felszolgĂĄlĂĄsra. Az IBU Ă©rtĂ©kek csupĂĄn megközelĂtĆek, mivel öreg komlĂłtermĂ©ssel kĂ©szĂtik a sört; a belgĂĄk fĆleg antibakteriĂĄlis jellege miatt tesznek komlĂłt a Lambicba, nem a keserƱsĂ©g fokozĂĄsa Ă©rdekĂ©ben. Az olyan fajtĂĄkat melyeken az âoudeâ vagy a âvilleâ kifejezĂ©s ĂĄll tekintik a legjobban hagyomĂĄnyĆrzĆnek.
đœ ĂsszetevĆk
MalĂĄtĂĄzatlan bĂșzĂĄt (30-40%ban), pilzeni malĂĄtĂĄt Ă©s öreg komlĂłkat (surrannes â 3 Ă©ves) hasznĂĄlnak. A komlĂłkat fĆleg a tartĂłsĂtĂł jellege miatt rakjĂĄk a sörbe, nem pedig keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben, s nehĂ©z is megbecsĂŒlni az Ă©ppen aktuĂĄlis IBU szintet. Ezek a sörök tradicionĂĄlisan spontĂĄn erjesztĂ©sƱek, melyben a termĂ©szetben elĆfordulĂł Ă©lesztĆgombĂĄk Ă©s baktĂ©riumok alakĂtjĂĄk az erjedĂ©st, ami tĂșlnyomĂłrĂ©szt tölgyfahordĂłban törtĂ©nik. A hĂĄzi, illetve kĂ©zmƱves vĂĄltozatok javarĂ©szt tiszta Ă©lesztĆkultĂșrĂĄkkal dolgoznak (melyben jelen van a saccharomyces, brettanomyces, pediococcus, lactobacillus) annak Ă©rdekĂ©ben, hogy reprezentĂĄlni tudjĂĄk a dominĂĄns brĂŒsszeli Ă©s a környezĆ vidĂ©k, a SennĂ© völgyben elĆfordulĂł mikrobĂĄk erjesztĂ©si tulajdonsĂĄgait. Az ĂŒvegbĆl kinyert Ă©lesztĆ kultĂșrĂĄk nĂ©ha elhasznĂĄlĂłdnak Ă©s nem lehet tudni, hogy ezek az organizmusok mĂ©g életkĂ©pesek-e.
đ Alap statisztika
OG: 1.040 â 1.060
IBUs: 0 â 10
FG: 1.000 â 1.006
SRM: 3Â â 7
ABV: 5 â 8%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Boon Oude Gueuze
- Boon Oude Gueuze Mariage Parfait
- De Cam Gueuze
- De Cam/Drei Fonteinen Millennium Gueuze
- Drie Fonteinen Oud Gueuze
- Cantillon Gueuze
- Hanssens Oude Gueuze
- Lindemans Gueuze Cuvée René
- Girardin Gueuze (Black Label)
- Mort Subite (Unfiltered) Gueuze
- Oud Beersel Oude Gueuze