Gueuze

A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrƑl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfƑzƑ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken Ă©s nĂ©melyik fajtĂĄja a hagyomĂĄnyoktĂłl eltĂ©rve, Ă©desĂ­tve (erjesztĂ©s utĂĄni Ă©desĂ­tĂ©s) kerĂŒl a forgalomba, hogy a szĂ©lesebb közönsĂ©gnek is kedvĂ©re vĂĄljĂ©k.

👃 Illat

MĂ©rsĂ©kelt savanyĂș/savas aroma vegyĂŒl az istĂĄllĂł-szerƱ, földes, „kecskĂ©s”, szĂ©nĂĄs, lovas, lĂłbƑrös illatokkal. Noha egyes fajtĂĄi savasabbak a többinĂ©l, ĂĄltalĂĄban a kiegyensĂșlyozottsĂĄg jellemzi a jĂłfĂ©le gueuzet. A gyĂŒmölcsös, citrusos (fƑleg grapefruit), almĂĄs, vagy egyĂ©b vilĂĄgos gyĂŒmölcsös, rebarbarĂĄs, mĂ©zes illat a megszokott. Nagyon enyhe tölgyes aroma kedvezƑnek tekintendƑ. A beles, fĂŒstös, szivar-szerƱ, vagy sajtos karakter nem kĂ­vĂĄnatos. KomlĂł Ă©s diacetil nem Ă©rezhetƑ.

👀 MegjelenĂ©s

AranysĂĄrga szĂ­nƱ. TökĂ©letesen tiszta, ĂĄttetszƑ (feltĂ©ve, ha nem rĂĄzzĂĄk fel az ĂŒveget). Vaskos, kemĂ©ny, mousse-szerƱ, fehĂ©r habkorona jellemzi, mely örökkĂ© tartĂłnak Ă­gĂ©rkezik. Mindig elevenen habzik. 

👅 Íz

A mĂ©rsĂ©kelt savanyĂș/savas karakter klasszikusan összhangban van a malĂĄtĂĄs, bĂșzĂĄs, istĂĄllĂł-szerƱ Ă­zekkel. Gyenge, kiegĂ©szĂ­tƑ jellegƱ Ă©dessĂ©g jelen lehet, ĂĄm ha erƑsebben kiĂ©rezhetƑ nem megfelelƑ, az nem megfelelƑ. Noha egyes fajtĂĄi savasabbak a többinĂ©l, ĂĄltalĂĄban a kiegyensĂșlyozottsĂĄg jellemzi a jĂłfĂ©le gueuzet. VĂĄltozatos gyĂŒmölcsös Ă©s esetleg mĂ©zes Ă­zek jellemzik. Enyhe vanĂ­liĂĄs Ă©s/vagy tölgyes Ă­z alkalmankĂ©nt kiĂ©rezhetƑ. A beles, fĂŒstös, szivar-szerƱ karakter nem kĂ­vĂĄnatos. ÁltalĂĄban egyĂĄltalĂĄn nem keserƱ, nagyon kevĂ©s komlĂłt hasznĂĄlnak a keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©sĂ©hez. KomlĂłs Ă­z Ă©s diacetil nem Ă©rezhetƑ.

👄 KortyĂ©rzet

VĂ©kony, közepesen vĂ©kony testƱ ital. Annak ellenĂ©re, hogy igen alacsony a vĂ©gsƑ fajsĂșlya, sok Ă­z szabadul fel a szĂĄjban, ami meggĂĄtolja, hogy vĂ­zszerƱnek hasson a sör. Közepesen, vagy nagymĂ©rtĂ©kben kesernyĂ©s, szĂĄjösszehĂșzĂłs sör, de nem annyira, hogy Ă©lesen fanyarnak tƱnjön. PĂĄr vĂĄltozatnĂĄl gyengĂ©d langyossĂĄg Ă©rezhetƑ. SzĂ©nsav dĂșs.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

Összetett, kellemesen savanyĂș/savas, kiegyensĂșlyozott, vilĂĄgos, bĂșza-alapĂș felsƑerjesztĂ©sƱ sör, melynĂ©l kĂŒlönbözƑ belga mikroba felel az erjesztĂ©s kimenetelĂ©Ă©rt.

⌛ TörtĂ©nelem

A spontĂĄnerjesztĂ©sƱ, savanyĂș sörök a BrĂŒsszel környĂ©ki (SennĂ© völgy) terĂŒletrƑl szĂĄrmaznak, melyek paraszthĂĄztartĂĄsok több szĂĄz Ă©ves sörfƑzƑ hagyomĂĄnyain alapulnak. A szĂĄmuk folyamatosan csökken Ă©s nĂ©melyik fajtĂĄja a hagyomĂĄnyoktĂłl eltĂ©rve, Ă©desĂ­tve (erjesztĂ©s utĂĄni Ă©desĂ­tĂ©s) kerĂŒl a forgalomba, hogy a szĂ©lesebb közönsĂ©gnek is kedvĂ©re vĂĄljĂ©k.

📝 MegjegyzĂ©sek

A Gueuze-t eredetileg Ășgy kĂ©szĂ­tettĂ©k, hogy összekevertek egy, kettƑ, illetve egy hĂĄrom Ă©ves Lambic-ot. A fiatal Lambic-ok mĂ©g tartalmaznak erjeszthetƑ cukrokat, mĂ­g az idƑsebb fajtĂĄk bĂŒszkĂ©lkedhetnek a jellegzetes, SennĂ© folyĂł völgyĂ©bƑl szĂĄrmazĂł vad Ă­zvilĂĄggal. A jĂł gueuze nem igazĂĄn pikĂĄns, de rendelkezik nĂ©mi zamatos bukĂ©val, Ă©lesen Ă©rezhetƑ aromĂĄval, Ă©s nĂ©mi bĂĄrsonyos Ă­zvilĂĄggal. A Lambic szĂ©nsavmentesen, a Gueuze habosan kerĂŒl felszolgĂĄlĂĄsra. Az IBU Ă©rtĂ©kek csupĂĄn megközelĂ­tƑek, mivel öreg komlĂłtermĂ©ssel kĂ©szĂ­tik a sört; a belgĂĄk fƑleg antibakteriĂĄlis jellege miatt tesznek komlĂłt a Lambicba, nem a keserƱsĂ©g fokozĂĄsa Ă©rdekĂ©ben. Az olyan fajtĂĄkat melyeken az „oude” vagy a „ville” kifejezĂ©s ĂĄll tekintik a legjobban hagyomĂĄnyƑrzƑnek.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

MalĂĄtĂĄzatlan bĂșzĂĄt (30-40%ban), pilzeni malĂĄtĂĄt Ă©s öreg komlĂłkat (surrannes – 3 Ă©ves) hasznĂĄlnak. A komlĂłkat fƑleg a tartĂłsĂ­tĂł jellege miatt rakjĂĄk a sörbe, nem pedig keserƱsĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben, s nehĂ©z is megbecsĂŒlni az Ă©ppen aktuĂĄlis IBU szintet. Ezek a sörök tradicionĂĄlisan spontĂĄn erjesztĂ©sƱek, melyben a termĂ©szetben elƑfordulĂł Ă©lesztƑgombĂĄk Ă©s baktĂ©riumok alakĂ­tjĂĄk az erjedĂ©st, ami tĂșlnyomĂłrĂ©szt tölgyfahordĂłban törtĂ©nik. A hĂĄzi, illetve kĂ©zmƱves vĂĄltozatok javarĂ©szt tiszta Ă©lesztƑkultĂșrĂĄkkal dolgoznak (melyben jelen van a saccharomyces, brettanomyces, pediococcus, lactobacillus) annak Ă©rdekĂ©ben, hogy reprezentĂĄlni tudjĂĄk a dominĂĄns brĂŒsszeli Ă©s a környezƑ vidĂ©k, a SennĂ© völgyben elƑfordulĂł mikrobĂĄk erjesztĂ©si tulajdonsĂĄgait. Az ĂŒvegbƑl kinyert Ă©lesztƑ kultĂșrĂĄk nĂ©ha elhasznĂĄlĂłdnak Ă©s nem lehet tudni, hogy ezek az organizmusok mĂ©g életkĂ©pesek-e.

📊 Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.060
IBUs: 0 – 10
FG: 1.000 – 1.006
SRM: 3 – 7
ABV: 5 – 8%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Boon Oude Gueuze
  • Boon Oude Gueuze Mariage Parfait
  • De Cam Gueuze
  • De Cam/Drei Fonteinen Millennium Gueuze
  • Drie Fonteinen Oud Gueuze
  • Cantillon Gueuze
  • Hanssens Oude Gueuze
  • Lindemans Gueuze CuvĂ©e RenĂ©
  • Girardin Gueuze (Black Label)
  • Mort Subite (Unfiltered) Gueuze
  • Oud Beersel Oude Gueuze