Gueuze

👃 Illat

Mérsékelt savanyú/savas aroma vegyül az istálló-szerű, földes, „kecskés”, szénás, lovas, lóbőrös illatokkal. Noha egyes fajtái savasabbak a többinél, általában a kiegyensúlyozottság jellemzi a jóféle gueuzet. A gyümölcsös, citrusos (főleg grapefruit), almás, vagy egyéb világos gyümölcsös, rebarbarás, mézes illat a megszokott. Nagyon enyhe tölgyes aroma kedvezőnek tekintendő. A beles, füstös, szivar-szerű, vagy sajtos karakter nem kívánatos. Komló és diacetil nem érezhető.

👀 Megjelenés

Aranysárga színű. Tökéletesen tiszta, áttetsző (feltéve, ha nem rázzák fel az üveget). Vaskos, kemény, mousse-szerű, fehér habkorona jellemzi, mely örökké tartónak ígérkezik. Mindig elevenen habzik. 

👅 Íz

A mérsékelt savanyú/savas karakter klasszikusan összhangban van a malátás, búzás, istálló-szerű ízekkel. Gyenge, kiegészítő jellegű édesség jelen lehet, ám ha erősebben kiérezhető nem megfelelő, az nem megfelelő. Noha egyes fajtái savasabbak a többinél, általában a kiegyensúlyozottság jellemzi a jóféle gueuzet. Változatos gyümölcsös és esetleg mézes ízek jellemzik. Enyhe vaníliás és/vagy tölgyes íz alkalmanként kiérezhető. A beles, füstös, szivar-szerű karakter nem kívánatos. Általában egyáltalán nem keserű, nagyon kevés komlót használnak a keserűség eléréséhez. Komlós íz és diacetil nem érezhető.

👄 Kortyérzet

Vékony, közepesen vékony testű ital. Annak ellenére, hogy igen alacsony a végső fajsúlya, sok íz szabadul fel a szájban, ami meggátolja, hogy vízszerűnek hasson a sör. Közepesen, vagy nagymértékben kesernyés, szájösszehúzós sör, de nem annyira, hogy élesen fanyarnak tűnjön. Pár változatnál gyengéd langyosság érezhető. Szénsav dús.

🤔 Összbenyomás

Összetett, kellemesen savanyú/savas, kiegyensúlyozott, világos, búza-alapú felsőerjesztésű sör, melynél különböző belga mikroba felel az erjesztés kimeneteléért.

⌛️ Történelem

A spontánerjesztésű, savanyú sörök a Brüsszel környéki (Senné völgy) területről származnak, melyek parasztháztartások több száz éves sörfőző hagyományain alapulnak. A számuk folyamatosan csökken és némelyik fajtája a hagyományoktól eltérve, édesítve (erjesztés utáni édesítés) kerül a forgalomba, hogy a szélesebb közönségnek is kedvére váljék.

📝 Megjegyzések

A Gueuze-t eredetileg úgy készítették, hogy összekevertek egy, kettő, illetve egy három éves Lambic-ot. A fiatal Lambic-ok még tartalmaznak erjeszthető cukrokat, míg az idősebb fajták büszkélkedhetnek a jellegzetes, Senné folyó völgyéből származó vad ízvilággal. A jó gueuze nem igazán pikáns, de rendelkezik némi zamatos bukéval, élesen érezhető aromával, és némi bársonyos ízvilággal. A Lambic szénsavmentesen, a Gueuze habosan kerül felszolgálásra. Az IBU értékek csupán megközelítőek, mivel öreg komlóterméssel készítik a sört; a belgák főleg antibakteriális jellege miatt tesznek komlót a Lambicba, nem a keserűség fokozása érdekében. Az olyan fajtákat melyeken az „oude” vagy a „ville” kifejezés áll tekintik a legjobban hagyományőrzőnek.

🌽 Összetevők

Malátázatlan búzát (30-40%ban), pilzeni malátát és öreg komlókat (surrannes – 3 éves) használnak. A komlókat főleg a tartósító jellege miatt rakják a sörbe, nem pedig keserűség elérése érdekében, s nehéz is megbecsülni az éppen aktuális IBU szintet. Ezek a sörök tradicionálisan spontán erjesztésűek, melyben a természetben előforduló élesztőgombák és baktériumok alakítják az erjedést, ami túlnyomórészt tölgyfahordóban történik. A házi, illetve kézműves változatok javarészt tiszta élesztőkultúrákkal dolgoznak (melyben jelen van a saccharomyces, brettanomyces, pediococcus, lactobacillus) annak érdekében, hogy reprezentálni tudják a domináns brüsszeli és a környező vidék, a Senné völgyben előforduló mikrobák erjesztési tulajdonságait. Az üvegből kinyert élesztő kultúrák néha elhasználódnak és nem lehet tudni, hogy ezek az organizmusok még életképesek-e.

Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.060
IBUs: 0 – 10
FG: 1.000 – 1.006
SRM: 3 – 7
ABV: 5 – 8%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Boon Oude Gueuze
  • Boon Oude Gueuze Mariage Parfait
  • De Cam Gueuze
  • De Cam/Drei Fonteinen Millennium Gueuze
  • Drie Fonteinen Oud Gueuze
  • Cantillon Gueuze
  • Hanssens Oude Gueuze
  • Lindemans Gueuze Cuvée René
  • Girardin Gueuze (Black Label)
  • Mort Subite (Unfiltered) Gueuze
  • Oud Beersel Oude Gueuze
Scroll to Top