đ Illat
Ăsszetett aroma, gyĂŒmölcsös Ă©szterek Ă©s a gazdag malĂĄtĂĄssĂĄg alkotja. Az Ă©szterek gyakran mazsolĂĄra, szilvĂĄra, fĂŒgĂ©re, datolyĂĄra, fekete cseresznyĂ©re vagy aszalt szilvĂĄra emlĂ©keztetnek. A malĂĄtĂĄs karakter karamelles, tejkaramellĂĄs, narancsos, melaszos vagy csokolĂĄdĂ©s lehet. A fƱszeres fenolok jelenlĂ©te kis mĂ©rtĂ©kben elfogadott növelve a sör komplexitĂĄsĂĄt. A sherry-szerƱ aroma elĆfordulhat, a korosabb vĂĄltozatok egyik vĂ©djegye. KevĂ©s savanyĂș illat szintĂșgy megjelenik, az idĆ mĂșlĂĄsĂĄval egyre hatĂĄrozottabban, de soha nem ölt Ă©rezhetĆen ecetes jelleget. A komlĂłt nem Ă©rezni. A diacetil csupĂĄn felsejlik, mint kiegĂ©szĂtĆ Ă¶sszetevĆ.
đ MegjelenĂ©s
A sötĂ©tvöröses-barnĂĄtĂłl a barnĂĄig vĂĄltozhat a szĂne. Igen tiszta. ĂtlagostĂłl jĂł habtartĂłssĂĄg, a csontszĂnƱ, vilĂĄgos sĂĄrgĂĄsbarna hab.
đ Ăz
MalĂĄtĂĄs, gyĂŒmölcsös jegyekkel Ă©s kevĂ©s karamellizĂĄlt jelleggel. A gyĂŒmölcsössĂ©g ĂĄltalĂĄban magĂĄba foglalja a sötĂ©t gyĂŒmölcsök, mint a mazsola, szilva, fĂŒge, datolya, fekete cseresznye vagy aszalt szilva jegyeit. A malĂĄtĂĄs karakter lehet karamelles, tejkaramellĂĄs, narancsos, melaszos, vagy csokolĂĄdĂ©s jellegƱ. A fƱszeres fenolok jelenlĂ©te kis mĂ©rtĂ©kben elfogadott; növelve ezzel a sör komplexitĂĄsĂĄt. Az enyhe savanykĂĄssĂĄg gyakran hangsĂșlyosabbĂĄ vĂĄlik az idĆ mĂșlĂĄsĂĄval, az Ă©des-savanyĂș ĂzhatĂĄst kialakĂtĂł sherry- szerƱ karakterrel egyetemben. A savanykĂĄssĂĄg soha nem ölt ecetes jelleget. A komlĂł Ăze nem Ă©rezhetĆ, ahogy a komlĂłkeserƱsĂ©g is visszafogott. KevĂ©s oxidĂĄciĂł mĂ©g elfogadhatĂł, mivel hozzĂĄjĂĄrulhat az összhatĂĄs kialakulĂĄsĂĄhoz. A diacetil csupĂĄn felsejlik, mint kiegĂ©szĂtĆ Ă¶sszetevĆ.
đ KortyĂ©rzet
Közepes, közepesen testes, alacsonytól mérsékelt szénsavtartalommal. A fanyarsåg nem jellemzi, az édes és kesernyés befejezést.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
Ez egy malĂĄtĂĄs, gyĂŒmölcsös, sokĂĄig Ă©rlelt, nĂ©mileg savanyĂș belga felsĆerjesztĂ©sƱ barnasör.
âïž TörtĂ©nelem
Az Ă©rlelĂ©s hagyomĂĄnya Kelet-FlandriĂĄhoz kötĆdik, a Liefman sörfĆzde (nem Riva tulajdonĂĄban lĂ©vĆ sörfĆzde) jellegzetes itala, amely gyökerei egĂ©szen az 1600-as Ă©vekig nyĂșlnak vissza. Ezeket a söröket eredetileg tartalĂ©knak fĆztĂ©k, s idĆközben kialakult kevĂ©s savassĂĄg bennĂŒk. Ezek gyakran sokkal savanyĂșbbak voltak, mint bĂĄrmilyen mai kereskedelmi vĂĄltozat. AmĂg a vörös fajtĂĄt tölgyfahordĂłban, addig a barnĂĄt rozsdamentes acĂ©ltartĂĄlyban, szobahĆmĂ©rsĂ©kleten tartva Ă©rlelik.
đ MegjegyzĂ©sek
ĂltalĂĄban sokĂĄig Ă©rlelt, azonban elĆfordul, hogy fiatalabb vĂĄltozatokkal összekeverik, hogy megadjĂĄk a sör simasĂĄgĂĄt Ă©s komplexitĂĄsĂĄt Ă©s kiegyensĂșlyozzĂĄk a durva, savanyĂș karaktert. A mĂ©lyebb malĂĄtĂĄs jelleg kĂŒlönbözheti meg a flamandi vöröstĆl. Ez a sörtĂpus raktĂĄrozĂĄsra, Ă©rlelĂ©sre lett kitalĂĄlva, Ăgy elmondhatĂł, hogy az idĆsebb vĂĄltozatok nagyobb Ă©rtĂ©kƱek, mint a frissek. Ahogy a lambic, Ășgy az Oud Bruin is alapjĂĄul szolgĂĄlhat kĂŒlönbözĆ gyĂŒmölccsel ĂzesĂtett söröknek, mint a kriek (meggyes), vagy a frambozen (mĂĄlnĂĄs), habĂĄr ezeket inkĂĄbb a klasszikus gyĂŒmölcsös-sör kategĂłriĂĄba kell nevezni. Az oud bruin kevĂ©sbĂ© savanykĂĄs Ă©s malĂĄtĂĄsabb, mint a flamandi vörös, Ă©s a gyĂŒmölcsös Ăzek is inkĂĄbb a malĂĄtĂĄbĂłl erednek.
đœ ĂsszetevĆk
Pilzeni alapmalĂĄtĂĄval kĂ©szĂtik, gondosan megvĂĄlogatva a sötĂ©t karamell malĂĄtĂĄkat Ă©s a kevĂ©s fekete vagy pörkölt malĂĄtĂĄt kiegĂ©szĂtĂ©skĂ©ppen. Gyakran kukoricĂĄt is tartalmaz. Alacsony alfasav tartalmĂș, eurĂłpai komlĂłkat hasznĂĄlnak (a magas alfasav tartalmĂș Ă©s jellegzetes amerikai fajtĂĄk kerĂŒlendĆk). A saccharomyces, lactobacillus (esetleg ecet-) baktĂ©riumok szervesen hozzĂĄjĂĄrulnak az erjesztĂ©s kimenetelĂ©hez Ă©s a vĂ©gsĆ Ăz kialakĂtĂĄsĂĄhoz. A lactobacillus nehezen tƱri a magasabb alkohol tartalmat. KevĂ©s savanyĂș cefre, vagy savas malĂĄta is hasznĂĄlhatĂł, a lactobacillus helyett a jellegzetes karakter kialakĂtĂĄsĂĄra. Magas karbonĂĄt tartalmĂș vĂz hasznĂĄlata megszokott az eredeti rĂ©giĂłban, Ă©s környĂ©kĂ©n, amely eltompĂtja a sötĂ©t malĂĄtĂĄs, Ă©s tejes savassĂĄgot. A vĂzben talĂĄlhatĂł magnĂ©zium azonban kihangsĂșlyozza ezt a karaktert.
đ Alap statisztika
OG: 1.040 â 1.074
IBUs: 20 â 25
FG: 1.008 â 1.012
SRM: 15 â 22
ABV: 4 â 8%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Liefmanâs Goudenband
- Liefmanâs Odnar
- Liefmanâs Oud Bruin
- Ichtegem Old Brown
- Riva Vondel