Észak-angliai barnasör

👃 Illat

Enyhe, édes maláta illat jellemzi, kevés tejkaramellás, diós és/vagy karamelles jegyekkel kiegészülve. Az enyhe, de mégis megnyerő friss komló aroma (brit fajták) szintúgy felfedezhetőek. Egy kevés gyümölcsös észteresség jelen van, de soha nem dominál. Nem diacetiles, legfeljebb egy nagyon kicsit.

👀 Megjelenés

Sötét borostyánszínűtől egészen a vöröses-barnáig bármilyen lehet. Tiszta. Alacsonytól visszafogott, törtfehér, vagy cserszínű hab jellemzi.

👅 Íz

Alacsonytól mérsékelt malátás édesség jellemzi diós, enyhén karamelles karakterrel és a közepesen, vagy teljesen száraz lecsengéssel. A maláta íze lehet még pirítós jellegű, kekszes vagy tejkaramella-szerű. Közepesen alacsonytól közepes keserűség. A maláta és a komló közel tökéletes egyensúlyban állnak egymással, s a komló íze csupán nyomokban fedezhető fel, ha jelen van. Kevés gyümölcsös észteresség előfordulhat; kevés diacetil (főleg vajas sütemény jellegű) még elfogadható.

👄 Kortyérzet

Közepesen vékonytól közepesen testes. Közepestől közepesen magas szénsav. Összbenyomás: Szárazabb és sokkal komló központúbb, mint a dél-angliai barnasör, a karamell helyett inkább diós karakterrel.

📝 Megjegyzések

Az angol barna söröket általában altípusokra bontják szét a földrajzi részeknek megfelelően.

🌽 Összetevők

Angol mild vagy pale alapmaláták, karamell malátákkal kiegészülve. Tartalmazhat csekély mennyiségű festőmalátát is (pl. csokoládé maláta) ami biztosítja a színt és diós karaktert. Javarészt angol komló fajták és mérsékelten karbonátos víz felhasználásával készül.

Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.052
IBU: 20 – 30
FG: 1.008 – 1.013
SRM: 12 – 22
ABV: 4.2 – 5.4%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Newcastle Brown Ale
  • Samuel Smith’s Nut Brown Ale
  • Riggwelter Yorkshire Ale
  • Wychwood Hobgoblin
  • Tröegs Rugged Trail Ale
  • Alesmith Nautical Nut Brown Ale
  • Avery Ellie’s Brown Ale
  • Goose Island Nut Brown Ale
  • Samuel Adams Brown Ale
Scroll to Top