Barna porter

👃 Illat

Az enyhe, pörkölt malĂĄta illat kötelezƑ, a csokolĂĄdĂ©s jelleg is gyakori. Mindezt nĂ©mi vilĂĄgos malĂĄta karakter (Ă©deskĂ©s, karamelles, gabonĂĄs, kenyeres, diĂłs, tejkaramell) egĂ©szĂ­theti ki. MĂ©rsĂ©kelt angol komlĂł aroma Ă©s gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g elfogadhatĂł, de egyik jelenlĂ©te sem szĂŒksĂ©ges. Diacetil alacsony vagy nincs.

👀 MegjelenĂ©s

SzĂ­ne a vilĂĄgos barnĂĄtĂłl a sötĂ©t barnĂĄig terjed, fĂ©ny felĂ© fordĂ­tva gyakran bordĂłvörös ĂĄrnyalatok jönnek elƑ. ÁltalĂĄban tiszta, de opĂĄlosan is elfogadhatĂł. Közepes, tört fehĂ©rtƑl vilĂĄgos cserszĂ­n hab, habtartĂłssĂĄg jĂłtĂłl tƱrhetƑig

👅 Íz

EnyhĂ©tƑl mĂ©rsĂ©kelt pörkölt malĂĄtĂĄs Ă­z gyakran csokolĂĄdĂ©s jelleggel, gyakori mĂ©g a hatĂĄrozott karamelles, diĂłs, vajkaramellĂĄs Ă­z jelenlĂ©te. EgyĂ©b mĂĄsodlagos Ă­zek is elƑjöhetnek: kĂĄvĂ©, medvecukor, keksz, pirĂ­tĂłs. A fekete malĂĄta nem dominĂĄlhat, Ă©gett, erƑsen pörkölt Ă­zek nem kĂ­vĂĄnatosak, de kis mennyisĂ©gben elfogadott, keserƱ csokis jelleget kölcsönöz a sörnek. Angol komlĂł Ă­z legfeljebb mĂ©rsĂ©kelt. Közepesen kevĂ©stƑl közepes komlĂł keserƱsĂ©g jellemzi, Ă­gy az egyensĂșly az enyhĂ©n malĂĄtĂĄstĂłl az enyhĂ©n komlĂłsig terjedhet. Legtöbbször jĂłl leerjed, bĂĄr lĂ©teznek valamelyest Ă©deskĂ©s vĂĄltozatok is. Diacetil mĂ©rsĂ©kelten kevĂ©stƑl semmi. MĂ©rsĂ©kelttƑl alacsony gyĂŒmölcsös Ă©szterek.

👄 KortyĂ©rzet

A testessĂ©g a közepesen kicsitƑl a közepesig terjed, mĂ©rsĂ©kelten alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten magas szĂ©nsavassĂĄg.

đŸ€” ÖsszbenyomĂĄs

MeglehetƑsen elterjedt angol sötĂ©t ale, visszafogott, pörkölt karakterrel 

📝 MegjegyzĂ©sek

Az erƑs portertƑl abban kĂŒlönbözik, hogy ĂĄltalĂĄban enyhĂ©bb, Ă©desebb, karamellesebb, kevĂ©sbĂ© testes Ă©s jellemzƑen az alkoholtartalma is alacsonyabb. A barna ale-nĂ©l pörköltebb, összetettebb, viszont testesebb, mint egy sötĂ©t mild. LĂĄger Ă©lesztƑvel is kĂ©szĂŒlhet. InkĂĄbb a malĂĄta dominĂĄl, mint a komlĂł, ĂĄltalĂĄban angolos karaktere van. A hagyomĂĄnyos vĂĄltozatok savanyĂșsĂĄggal, Brettanomyces-szal vagy fĂŒstös Ă­zzel a 23-as, speciĂĄlis sör kategĂłriĂĄba tartoznak.

đŸŒœ ÖsszetevƑk

Angol alapanyagok a jellemzƑek. TöbbfĂ©le malĂĄtĂĄt is tartalmazhatnak: csoki Ă©s/vagy egyĂ©b sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄt, karamell malĂĄtĂĄkat. RĂ©gen nagy arĂĄnyban tartalmazott barna malĂĄtĂĄt is. Pörkölt ĂĄrpa vagy black patent nem jellemzƑ. Visszafogott komlĂłzĂĄs ĂĄltalĂĄban angol komlĂłkkal. HagyomĂĄnyosan a londonihoz Ă©s a dublinihez hasonlĂł vĂ­zbƑl kĂ©szĂŒl (közepes karbonĂĄtos kemĂ©nysĂ©g). Angol vagy Ă­r felsƑerjesztĂ©sƱ Ă©lesztƑt, esetenkĂ©nt lĂĄger Ă©lesztƑt hasznĂĄlnak. Közepes mennyisĂ©gƱ adalĂ©kanyagot tartalmazhat: cukrok, melasz, kukorica, stb.

📊 Alap statisztika

OG: 1.040 – 1.052
IBU: 18 – 35
FG: 1.008 – 1.014
SRM:   20 – 30
ABV: 4 – 5.4%

đŸ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk

  • Fuller’s London Porter
  • Samuel Smith Taddy Porter
  • Burton Bridge Burton Porter
  • RCH Old Slug Porter
  • Nethergate Old Growler Porter
  • Hambleton Nightmare Porter
  • Harvey’s Tom Paine Original Old Porter
  • Salopian Entire Butt English Porter
  • St. Peters OldStyle Porter
  • Shepherd Neame Original Porter
  • Flag Porter
  • Wasatch Polygamy Porter