đ Illat
Az enyhe, pörkölt malĂĄta illat kötelezĆ, a csokolĂĄdĂ©s jelleg is gyakori. Mindezt nĂ©mi vilĂĄgos malĂĄta karakter (Ă©deskĂ©s, karamelles, gabonĂĄs, kenyeres, diĂłs, tejkaramell) egĂ©szĂtheti ki. MĂ©rsĂ©kelt angol komlĂł aroma Ă©s gyĂŒmölcsös Ă©szteressĂ©g elfogadhatĂł, de egyik jelenlĂ©te sem szĂŒksĂ©ges. Diacetil alacsony vagy nincs.
đ MegjelenĂ©s
SzĂne a vilĂĄgos barnĂĄtĂłl a sötĂ©t barnĂĄig terjed, fĂ©ny felĂ© fordĂtva gyakran bordĂłvörös ĂĄrnyalatok jönnek elĆ. ĂltalĂĄban tiszta, de opĂĄlosan is elfogadhatĂł. Közepes, tört fehĂ©rtĆl vilĂĄgos cserszĂn hab, habtartĂłssĂĄg jĂłtĂłl tƱrhetĆig
đ Ăz
EnyhĂ©tĆl mĂ©rsĂ©kelt pörkölt malĂĄtĂĄs Ăz gyakran csokolĂĄdĂ©s jelleggel, gyakori mĂ©g a hatĂĄrozott karamelles, diĂłs, vajkaramellĂĄs Ăz jelenlĂ©te. EgyĂ©b mĂĄsodlagos Ăzek is elĆjöhetnek: kĂĄvĂ©, medvecukor, keksz, pirĂtĂłs. A fekete malĂĄta nem dominĂĄlhat, Ă©gett, erĆsen pörkölt Ăzek nem kĂvĂĄnatosak, de kis mennyisĂ©gben elfogadott, keserƱ csokis jelleget kölcsönöz a sörnek. Angol komlĂł Ăz legfeljebb mĂ©rsĂ©kelt. Közepesen kevĂ©stĆl közepes komlĂł keserƱsĂ©g jellemzi, Ăgy az egyensĂșly az enyhĂ©n malĂĄtĂĄstĂłl az enyhĂ©n komlĂłsig terjedhet. Legtöbbször jĂłl leerjed, bĂĄr lĂ©teznek valamelyest Ă©deskĂ©s vĂĄltozatok is. Diacetil mĂ©rsĂ©kelten kevĂ©stĆl semmi. MĂ©rsĂ©kelttĆl alacsony gyĂŒmölcsös Ă©szterek.
đ KortyĂ©rzet
A testessĂ©g a közepesen kicsitĆl a közepesig terjed, mĂ©rsĂ©kelten alacsonytĂłl mĂ©rsĂ©kelten magas szĂ©nsavassĂĄg.
đ€ ĂsszbenyomĂĄs
MeglehetĆsen elterjedt angol sötĂ©t ale, visszafogott, pörkölt karakterrelÂ
đ MegjegyzĂ©sek
Az erĆs portertĆl abban kĂŒlönbözik, hogy ĂĄltalĂĄban enyhĂ©bb, Ă©desebb, karamellesebb, kevĂ©sbĂ© testes Ă©s jellemzĆen az alkoholtartalma is alacsonyabb. A barna ale-nĂ©l pörköltebb, összetettebb, viszont testesebb, mint egy sötĂ©t mild. LĂĄger Ă©lesztĆvel is kĂ©szĂŒlhet. InkĂĄbb a malĂĄta dominĂĄl, mint a komlĂł, ĂĄltalĂĄban angolos karaktere van. A hagyomĂĄnyos vĂĄltozatok savanyĂșsĂĄggal, Brettanomyces-szal vagy fĂŒstös Ăzzel a 23-as, speciĂĄlis sör kategĂłriĂĄba tartoznak.
đœ ĂsszetevĆk
Angol alapanyagok a jellemzĆek. TöbbfĂ©le malĂĄtĂĄt is tartalmazhatnak: csoki Ă©s/vagy egyĂ©b sötĂ©tre pörkölt malĂĄtĂĄt, karamell malĂĄtĂĄkat. RĂ©gen nagy arĂĄnyban tartalmazott barna malĂĄtĂĄt is. Pörkölt ĂĄrpa vagy black patent nem jellemzĆ. Visszafogott komlĂłzĂĄs ĂĄltalĂĄban angol komlĂłkkal. HagyomĂĄnyosan a londonihoz Ă©s a dublinihez hasonlĂł vĂzbĆl kĂ©szĂŒl (közepes karbonĂĄtos kemĂ©nysĂ©g). Angol vagy Ăr felsĆerjesztĂ©sƱ Ă©lesztĆt, esetenkĂ©nt lĂĄger Ă©lesztĆt hasznĂĄlnak. Közepes mennyisĂ©gƱ adalĂ©kanyagot tartalmazhat: cukrok, melasz, kukorica, stb.
đ Alap statisztika
OG: 1.040 â 1.052
IBU:Â 18Â â 35
FG: 1.008 â 1.014
SRM:   20 â 30
ABV: 4 â 5.4%
đ» Kereskedelmi pĂ©ldĂĄk
- Fuller’s London Porter
- Samuel Smith Taddy Porter
- Burton Bridge Burton Porter
- RCH Old Slug Porter
- Nethergate Old Growler Porter
- Hambleton Nightmare Porter
- Harveyâs Tom Paine Original Old Porter
- Salopian Entire Butt English Porter
- St. Peters OldStyle Porter
- Shepherd Neame Original Porter
- Flag Porter
- Wasatch Polygamy Porter