Dél-angliai barnasör

👃 Illat

Malátásan édes, amelyhez gyakran párosul gazdag, karamelles vagy tejkaramellás aroma. Mérsékelten gyümölcsös, gyakran sötét gyümölcsös, szilva és/vagy a mazsola. A komló alig, vagy egyáltalán nem érezhető. Nem diacetiles.

👀 Megjelenés

A színe a világos barnától egészen a majdhogynem feketéig bármilyen lehet. Majdnem opálos, de mégis viszonylag tisztának kell lennie. Alacsonytól mérsékelt, törtfehér vagy cserszínű hab jellemzi.

👅 Íz

Mély, karamelles, tejkaramella-szerű malátás édesség érezhető a szájpadlásunkon, amely a befejezésig is megmarad. Leheletnyi kekszes, kávés jelleg gyakori. Mérsékelt sötét gyümölcsös ízeket figyelhetünk meg. Alacsony komlókeserűség, a komlóíz is legfeljebb alacsony. Csekély mennyiségű pörkölt vagy keserű malátás íz néha észrevehető. Mérsékelten édes befejezés, sima, malátás utóízzel. Kevés diacetil jelenléte még elfogadott.

👄 Kortyérzet

Közepesen testes ital, bár a visszamaradt édesség miatt testesebbnek érezhető. Alacsonytól mérsékelt szénsav. Egészen krémes, sima textúrájú a fajsúlyához képest.

🤔 Összbenyomás

Egy zamatos, maláta központú barnasör, karamelles, sötét gyümölcsös maláta ízzel. Olyan, mintha az édes stout visszafogottabb vagy a sötét mild édesebb változata lenne. 

⌛️ Történelem

Az angol barna söröket általában altípusokra bontják szét, földrajzi részeknek megfelelően. A dél-angol (vagy „londoni típusú”) barna sörök sötétebbek, édesebbek és alacsonyabb a fajsúlyuk, mint az északi fajtáké. Palackozott termékként kezdték el árulni a XX. század elején, mely egy megnyilvánulás volt a boros erjesztésű porterek és a sokszor élvezhetetlen mild típusú sörökkel szemben. A londoni vezetékes víz felel meg a legjobban a sör készítéséhez. 

📝 Megjegyzések

Egyre inkább ritkaságnak számít; a Mann’s teszi ki a brit piac 90 százalékát. Sokan az üveges változatait sötét mild-nak tekintik, habár ez a sör édesebb az összes ma létező mild-nál. 

🌽 Összetevők

Angol pale malátát használnak a sör alapjaként, jó adag karamell malátával, gyakran pörkölt (fekete) és búzamalátával. A mérsékelttől magas karbonátos víz kiegyensúlyozza a sötét maláták savasságát. Eredetileg angol komló fajtákat használnak, noha ehhez a kevés íz és keserűség eléréséhez bármilyen típusú megfelelhet.

Alap statisztika

OG: 1.033 – 1.042
IBU: 12 – 20
FG: 1.011 – 1.014
SRM: 19 – 35
ABV: 2.8 – 4.1%

🍻 Kereskedelmi példák

  • Mann’s Brown Ale
  • Harvey’s Nut Brown Ale
  • Woodeforde’s Norfolk Nog
Scroll to Top